Katere tehnike barvanja pirhov obstajajo?
Barvanje pirhov je ena najljubših aktivnosti otrok v času velike noči, nekaterim pa predstavlja tudi resno opravilo. Na primer belokranjske pisanice, ki jih izdelovalci krasijo več ur, so postale celo turistični spominek. Tovrstno krašenje jajc obstaja že več stoletij, tehnike barvanja pirhov pa se z novimi pristopi vse bolj širijo. Prvotno so bili le rdeči, kasneje pa se je barvna lestvica precej razširila, kakor tudi motivi na njih. Naravnim pigmentom so se v zadnjih desetletjih pridružili tudi razni umetni pigmenti, od raznih vijoličnih, oranžnih, modrih in zelenih do zlatih, srebrnih in drugih. Preverimo nekatere naravne ter druge načine, kako doseči najlepše učinke.
Dve glavni metodi
Barvanje pirhov poteka na dva načina, in sicer po hladni in vroči metodi. To pomeni, da morajo pri nekaterih postopkih biti jajca že kuhana in jih bomo namakali v raznobarvnih tekočinah (hladna metoda), v drugih primerih pa jih bomo kuhali skupaj z različnimi sestavinami (vroča metoda). Slednja metoda lahko prinaša bolj žive odtenke, še posebej kadar se poslužujemo naravnih sestavin. Navodila za barvanje pirhov s kupljenimi umetnimi barvili so priložena s strani proizvajalca, preverimo pa morebitne škodljive kemične snovi. Glede na ta dva postopka imamo nato na voljo nešteto načinov okraševanja. Na primer če okoli trdo kuhanih jajc ovijemo različne elastike in jih nato pomočimo v barvila, bomo dobili čudovite črtaste vzorce. Ali pa si pripravimo več različnih tekočin in v vsako pomakamo le posamične dele pisanic.
Uporaba živil
Če smo bolj pristaši naravnega, obstaja veliko načinov za barvanje pirhov, sestavine pa lahko najdemo kar v naši kuhinji. Zelo poznani in nepogrešljivi so čebulni listi, ki izločijo prijetne rjave odtenke, in če jim dodamo še cvetlice in drugo zelenje, se na površini odtisnejo čudoviti vzorci. Eksperimentiramo pa lahko tudi s številnimi drugimi živili, kot so:
- rdeče zelje,
- pesa,
- brusnice,
- maline,
- peteršilj,
- špinača,
- korenje,
- kamilični, hibiskusov, zeleni ali črni čaj,
- kurkuma
- grozdni ali višnjev sok,
- borovnice
- rdeče vino,
- kava,
- orehove lupine in tako dalje.
Uporabimo lahko posamično živilo ali pa jih kombiniramo med seboj. Z naštetim sadjem in zelenjavo lahko dosežemo vse odtenke, in sicer:
- Rumena: 1 žličko kurkume zmešamo z 1 skodelico in pol vrele vode, dodamo 3 žličke kisa, v tej zmesi namakamo najmanj 2 uri, še boljše pa do 6 ur.
- Rdeča ali roza: Srednje veliko peso narežemo in damo v vrelo vodo, dodamo 2 žlički kisa, namočimo čez noč po hladnem načinu.
- Rjava: Namesto čebule lahko poskusimo kavo, bodisi po vročem načinu s kuhanjem 30 minut ali s hladnim namakanjem za 8 ur ali čez noč.
- Modra: Uporabimo zamrznjene borovnice, iz katerih naredimo kašo, dodamo vodo in v tej mešanici namakamo po hladni metodi.
- Vijolična: 400 g narezanega rdečega zelja dušimo 10 minut v 2 skodelicah vode, dodamo 4 žličke kisa in v tej tekočini jajca kuhamo 30 minut, nato pa pustimo namakati še vsaj 6 ur ali čez noč.
- Zelena: za zeleno lahko združimo rdeče zelje in kurkumo ali borovnice in limonin sok itd.
- Siva: 15 vrečk hibiskusovega čaja namočimo v vrelo vodo za pol ure, dodamo kuhana jajca in jih pustimo v tej tekočini 1 dan v hladilniku.
Nekaj drugih postopkov za barvanje pirhov
Še vroče lupine porišimo z voščenkami in vosek se bo lepo nanesel nanje in strdil ter pustil lepe vzorce. Z uporabo čebeljega voska tradicionalno izdelujemo tudi naše belokranjske pisanice. Zanimiva je tudi soda bikarbona, v katero pomešamo jedilne barve, jih nanesemo in pustimo več ur. Nadvse zanimiv način je tudi uporaba starih potiskanih tkanin, kot so kravate, morajo pa biti svilene. Sveže pisanice ovijemo vanje, nato v platno, nakar jih položimo v vrelo mešanico vode in kisa ter počakamo do ohladitve.