dom

Izbira in vrste lesene talne obloge za v vaš dom

Če se želimo v stanovanju ali hiši res dobro počutiti, je smiselno, da je izbira talne obloge dobro premišljena. Sliši se precej enostavno, ampak ko si pogledamo ponudbo na trgu, lahko opazimo, da je ponudba le-te res široka. Na voljo so parketi, laminati, talne obloge iz plute, vinil, tekstil in ploščice. Včasih ni bilo toliko izbire, zdaj pa s pomočjo nove tehnologije in materialov lahko izbiramo med res pestro ponudbo (če ne verjamete, preverite na – https://www.hotenjka.si/).

Preden se odločimo, kaj bomo položili v stanovanje ali hišo je pametno, da se poučimo, kakšne talne obloge obstajajo in katere so njihove specifične lastnosti, kot so na primer trajnost materiala, toplotna in zvočna izolacija, kakšna je zdrsnost, je zdravju neškodljiv, ali se ga da ekološko razgraditi itd.

lesene površine

Izbira lesene površine za v stanovanje

Pri izbiri opreme za stanovanje smo pozorni na to, da izbiramo naravne materiale, saj dajejo prostoru občutek toplote, domačnosti in lepote, prav tako, pa ravnamo ekološko, ker ne vsebuje raznih plastičnih dodakov.

Parketi so skupek več manjših in krajših deščic, ki so med seboj povezane s peresom in utorom. Le-te so lahko različne dolžine, širine in debeline (med 8 in 22 milimetrov). Imajo dobro  odpornost na udarce in dolgo življensko dobo, lahko pa jih tudi obnovimo, kar življensko dobo še podaljša. Lahko se jih polaga tudi na talno gretje, saj so lepljeni z ekološkim lepilom, samo izbrati moramo primerno debelino (do debeline 15 milimetrov), kar pomeni, da lahko izbiramo med gotovimi dvoslojnimi ali troslojnimi parketi.

Izbiramo lahko med lesom različnih dreves, vendar niso vsa drevesa primerna za izdelavo (npr. drevesa, ki imajo mehek les). Med najbolj kvaliteten les spada hrast, ki ga prepoznamo po svetlo rumenorjavi barvi.  Poleg tega, da je hrastov les v Sloveniji pogosto razpoložljiv so parketi iz tega lesa dolgo obstojni in se minimalo krčijo. Zadovoljivo kvaliteto zagotavlja še les iz jesena, češnje, javora, macesna, akacije, hruške in bukve. Če pa se zanimamo za bolj eksotičen les, lahko izbiramo še med mehagonij, teak, iroko, wenge, doussie, merbau, paduk in bambus lesom.

parketi

Različni parketi

Glede na naše želje in okus lahko izbiramo med različnimi vrstami: izgotovljen dvoslojni, panelni-troslojni, izgotovljen-deska, masivni klasični, lamelni in še kant ali tehno parketi. Med seboj se razlikujejo glede na dimenzije, dolžino, širino, debelino, načinom obdelave (lak, olje, ščetkanje, beljenje), po materialu (npr. zgornja plast masiva, spodnja hrast),  primernosti za talno gretje in po tem kakšno nego potrebujejo. Prav tako pa ima vsaka vrsta svojo specifiko pri montaži. Nekateri se vgradijo hitro in manj zahtevno, tako da lahko prostor hitro uporabljamo, spet pri drugih vrstah pa je potrebno, da se vse lepo ustali in posuši, šele nato sledijo končni postopki. Pri izbiri proizvajalca talne obloge izberemo takega, ki zagotavlja natančno izdelavo, brezhibno spajanje in kvalitetno končno obdelavo.

lesene površine1

Postopek polaganja in na kaj moramo biti pozorni

Parketi se ne polagajo direkt ob zidu, da se lahko krči in razteza. Obvezno pustimo vsaj 15 milimetrov prostora, ki ga zakrijemo z zaključno letvijo. Pri polaganju talne obloge je pomembno biti pozoren na to, da so tlaki ravni in dovolj suhi (največja dovoljenja vlažnost je 2% oziroma če imate talno gretje 1,8%), da je v stanovanju ali hiši primerna temperatura (med 15 in 20 stopinj ob 40-60% relativni zračni vlagi), koliko časa moramo počakati z brušenjem in lakiranjem, kateri lak bomo uporabili in še veliko drugih stvari, zato je najbolje, da se po nasvet obrnemo na strokovnjaka ali pa jim kar prepustimo delo, saj imajo veliko več izkušenj.

čiščenje lesenih površin

Čiščenje

Talne obloge kot so vilnil, laminat ali parketi so več ali manj že vse kar enostavne za čiščenje oziroma, čiščenje ne bi smelo povzročati večjih težav. Pozorni moramo biti samo na to, da površine ne močimo, ampak čistimo z mokro krpo, ki smo jo prej dobro oželi. Priporočamo pa, da se s stokovnjakom, ki vam je svetoval nakup, posvetujete še o tem, kakšno čistilo priporoča.

parketi1

Obnova površine

Za obnovo se odločimo, ko se že močno opazi obraba površine (razna praske, udrtine) in ta nima značilnega leska (sloj laka je obrabljen in izgleda bolj sivo). Ni pametno čakati toliko časa, da so poškodbe že tako globoke, da jih z obnovo ne bo mogoče popraviti oziroma bi bilo bolj smiselno vse skupaj zamenjati. Pri obnovi se obrabljene deščice zamenja z novimi, vrhnja zaščita laka se zbrusi, morebitne reže se zakrije in vse skupaj na novo polakira s temeljnjim in končnim lakom. Obnova podaljša življenjsko dobo talne obloge za dodatnih 5 do 10 let, kar ni zanemarljivo. Si je pa vredno zapomniti, da je obraba predvsem odvisna od tega, v kakšni meri uporabljamo določen prostor  (obremenitev), kakšna je kvaliteta obnove in kakšna je debelina premaza.