dom

Izvedite, kakšna je idealna vlaga v prostoru!

Kakovost zraka je izrednega pomena za zdravje vas in vaših družinskih članov, vlažnost v stanovanju ne sme biti prevelika, saj spodbuja razvoj vlage in bakterij, ki preko spor prehajajo v dihalni sistem. Na drugi strani suh zrak prav tako ni dober za življenje. Idealna vlaga v prostoru  in vlažnost zraka v stanovanju naj bi po mnenju nekaterih strokovnjakov znašala nekje med 40 do 60 %. Tako vrednost je brez pomoči težko doseči, v takih pogojih se perilo suši počasneje in hitro prevzame neprijeten vonj po vlagi. V prvem koraku je priporočljivo, da pridobimo merilnik oz. higrometer. Na tej isti aparaturi lahko merimo tudi splošno temperaturo in ostale izbrane vrednosti. Na kakovost bivanja vpliva tudi pravšnja temperatura.

plesen v prostoru

Sindrom bolnih stavb lahko ublažite

Ste že slišali za sindrom bolnih stavb, s katerim se spopadajo predvsem Britanci, ki živijo v velikih opečnatih hišah. Zaradi oceanskega podnebja in slabe izoliranosti moker zrak hitreje prehaja v prostor in se nalaga na stene ter ostalo pohištvo. Če je idealna vlaga v prostoru prekinjena za dlje časa, se lahko pojavijo težave z dihali, razvije se lahko bronhitis … Sindrom bolnih stavb lahko ublažimo s prenovo zunanje izolacije, dodamo na primer debelejši sloj stiropora in steklene volne. Še en način, kako lahko omejite razvoj plesni v vaši hiši je s pomočjo lovilcev mokrote. Preko gobe te majhne naprave filtrirajo zrak in iz njega odstranjujejo odvečno vodo. Tu gre predvsem za kratkotrajno rešitev, dolgoročno gledano je potrebno razmisliti o modifikacijah prostora.

Vlaga v prostoru

Vlažnost zraka v stanovanju vpliva na vaše zdravje

Mokrota znotraj stanovanja se počasi nalaga na stene in pohištvo. Opazimo ga kot temne pike in lise, ki so še posebej izrazite v kotih in za pohištvom. Plesen se razvija kot gobe, ker se tudi plesen razmnožuje, v zrak pošilja spore. V naravi so te spore nekaj povsem vsakdanjega, počasi se usedajo na tla in krožijo po atmosferi. V hiši pa se take spore ne širijo, temveč krožijo po sobah. Med spanjem jih vdihavate v svoja pljuča, kar povzroča težave z dihali. Bronhitis in suh kašelj je samo nekaj primerov bolezni, ki kažejo na okužbo dihal. Kasneje se lahko nedolžen kašelj spremeni v resnejšo težavo, znano tudi kot astma. Zdaj razumete, zakaj je idealna vlaga v prostoru tako pomemba?

1vlaga v prostoru

Tudi preveč suho okolje ni zdravo

Včasih je dihanje oteženo tudi zaradi pomanjkanja mokrote v okolici. Če vsebuje manj kot 35 % mokrote, je vpliv na zdravje prav tako škodljiv. Še posebej pozimi je to še posebej občuteno, saj se hiše ogrevajo, notranjost pa se izsušuje. Težave občutimo predvsem na predelu oči, saj je sluznica izkušena, suha so tudi usta, pojavi se srbečica in neprijetno srbenje. Tisti posamezniki, ki trpijo za izrazitejšimi kožnimi težavami, ta čas opisujejo kot »najhujši«, saj se s povrhnjice odstranjuje voda, razvijejo se atopični ekscemi. Prah in pršice v odsotnosti vode letijo vsepovsod, zato je pozimi spanje v segretih hišah oteženo. Tudi asmatiki v zimskih mesecih najbolj trpijo.

plesen v domu

Kako vzdrževati harmonijo bivanja?

Ena izmed rešitev, kako je lahko idealna vlaga v prostoru vedno dosežena, je preko vlažilcev zraka, ki jih lahko kupite povsod. Nekajkrat na dan ga priklopite na elektriko in pustite delovati nekaj minut. Redno zračite stanovanje in v notranjost hiše spustite zadostno količino vode. Pozimi naj bo ogrevanje omejeno na zdrave temperature (nekje do 23 stopinj Celzija). Vse, kar je več od te vrednosti, negativno vpliva na vaše zdravje. Pametne hiše imajo danes že vgrajen merilec mokrote v hiši, zato redno pregledujete vrednosti po vsej hiši. Še posebej pozorni bodite na spalne prostore, še posebej, če vaš družinski član trpi za alergijami ali pljučnimi boleznimi. Več o tem, kako lahko idealna vlaga v prostoru izboljša vaše življenje, si lahko preberete na spletu ali za nasvet povprašate arhitekta. Veliko sreče pri vzdrževanju optimalnega bivalnega okolja, ki je hkrati zdravo in domačno!