dom

Kako poskrbeti za okolju prijazno pranje perila?

Ljudje vse bolj postajamo ozaveščeni o tem, kaj dobrega lahko znotraj svojega gospodinjstva naredimo za okolje, ne samo na področju recikliranja in ločevanja odpadkov, temveč tudi pri drugih opravilih, kot je kuhanje, pranje perila in likanje. In ravno doma lahko naredimo prvi korak na področju varčevanja z energijo, zmanjšanja ogljičnega odtisa in trajnostnega življenja. Če je stroj za pranje perila nekdaj veljal za energetsko potratno zadevo, so moderni aparati precej izboljšali svoje delovanje tako z vidika porabe energije kot delovanja. Čeprav so razlike med zadnjo generacijo naprav in tisto, ki je za najvarčnejšo veljala pred desetimi leti ogromne, pa še vedno pa lahko z majhnimi dejanji pripomoremo k bolj trajnostnemu delovanju.

pranje perila1

Izberite energetsko varčni stroj za pranje perila

Ne samo, ko gre za za naprave za pranje perila, temveč pri vseh gospodinjskih aparatih, je dobro upoštevati energijski razred. Ta kaže, v kateri razred od A do G se naprava uvršča, pri čemer je oznaka A in zelena barva najbolj varčna in energijsko učinkovita, razred G oz. rdeča barva pa najmanj. Že res, da so energetsko učinkovitejše naprave nekoliko dražje, vendar se ta strošek pokrije dolgoročno, s prihrankom pri porabi elektrike in vode, včasih tudi z življenjsko dobo samega izdelka. Pri izbiri je tudi pomembno, da izberemo dovolj velik boben, glede na potrebe gospodinjstva. Uporabljajte ga, ko je poln, po možnosti v eko načinu, s skrajšanim časom delovanja in pri nižji temperaturi. Če imate možnost, ga uporabljajte v nočnem času, ko je električna energija cenejša.

pranje perila2.1

Uporabite učinkovite in ekološke detergente

Detergenti so veliki onesnaževalci vode, zato izberite takšne, ki so izdelani na naravni osnovi, so okolju prijazni in biorazgradljivi. Dodatki, kot so mehčalci, belila, odstranjevalci madežev in sredstva za odišavljanje oblačil, so popolnoma odveč in vsebujejo škodljive kemikalije, ki na koncu končajo v naši vodi. Nekatere od teh lahko nadomestite z naravnimi pripravki, ki delujejo enako dobro. Na primer, namesto mehčalca uporabite kis, ki obenem skrbi tudi za čiščenje naprave od znotraj. Limonin sok deluje kot blago belilo, soda bikarbona pa nevtralizira vonjave in mehča vodo. Prav tako bodite pozorni na količino detergenta. Ni vedno več boljše in preveč praška lahko hitro doseže ravno nasproten efekt, kot ga želite.

Sušite na zraku

Če ste kdaj imeli priložnost oblačila sušiti v sušilcu, potem poznate tisti mehak občutek. Čeprav so tudi sušilci energijsko učinkoviti in zaradi uporabe inverterskega motorja dosežejo maksimalno moč v najkrajšem času, pa je okolju še vedno najbolj prijazno sušenje na zraku oz. na stojalu. Sušenje na zraku pa ni koristno samo iz vidika varčevanja, temveč je boljše tudi za oblačila. S premetavanjem v sušilcu se vlakna med sušenjem izgubljajo in obrabljajo, kar pomeni krajšo življenjsko dobo oblačil. Prednost sušenja na zraku je tudi bolj svež vonj oblačil.

pranje perila.p1

Likajte le le tista oblačila, ki ga potrebujejo

Malo je ljudi, ki radi likajo in če želite postati okolju bolj prijazno gospodinjstvo, ga lahko brez slabe vesti črtate iz seznama opravil. Tako kot vse naprave so tudi likalniki napredovali na področju tehnologije in varčnosti, vendar še vedno je najbolj varčno, da naprave sploh ne uporabite. Oblačila pred sušenjem raje dobro stresite in obesite napeta, da se čim manj mečkajo, ko se posušjoi pa jih lepo zložite in sploh opazili ne boste, da majica ali pulover nista zlikana. S tem ne boste prihranili samo pri stroških in energiji, temveč tudi pri svojem času.pranje perila2

Bodite varčni z uporabo oblačil manj

Tudi z večkratno uporabo enega kosa oblačila lahko bistveno zmanjšate vpliv na okolje. Takšna so na primer vrhnja oblačila ali kavbojke, ki jih lahko le dobro prezračite in operete vsake toliko časa. Veliko boste naredili tudi s tem, da se odrečete nepotrebnemu nakupovanju oblačil. Več oblačil kot imate, več boste mogli prati.