dom

Katere so najlepše kolesarske poti za otroke?

Slovenci smo športni narod in v zadnjem času se je tudi poganjanje pedalov vpisalo v naš športni DNK. Če želite vašo strast deliti tudi z ostalimi družinskimi člani, smo vam v nadaljevanju pripravili nekaj praktičnih napotkov za kolesarjenje z otroki, poleg tega pa izpostavili nekatere najlepše kolesarske poti za otroke. Pri tem smo upoštevali, da niso predolge in višinsko zahtevne, da imajo urejeno podlago in najpomembneje, da so ločene od ostalega prometa in so popolnoma varne za samostojno vožnjo vašega malčka. Čeprav se lahko na turo odpravite kjerkoli po Sloveniji, pa vam te destinacije poleg užitka nudijo še prečudovite razglede, doživetja in izkušnje.

kolesarske poti za otroke1

Kakšne so dobre kolesarske poti za otroke?

Ture, na katere se bomo podali z malčki, morajo v prvi vrsti biti dovolj kratke, da jih lahko prevozijo brez večjega negodovanja. To je ponavadi med 10 in 30 kilometrov, odvisno od terena, podlage in malčkove pripravljenosti. Prav tako morajo biti ravne, brez večjih vzponov ali višincev. Najboljše kolesarske poti za otroke so urejene, to pomeni da imajo asfaltirano podlago ali urejeni makadam ter so ločene od ostalega prometa, ki bi lahko ogrožal njihovo varnost. Poleg tega so opremljene s postojankami za počitek in malico, vseskozi pa ponujajo lepe razglede in zanimivo krajino. Ena takšnih je 10-kilometrska urejena steza med Solkanom in Plavami, ki poteka po urejeni dvosmerni asfaltni stezi tik ob reki Soči.

kolesarske poti

Izkoristite poganjanje pedalov za spoznavanje preteklosti

Če iščete zabavne in zanimive kolesarske poti za otroke, ne morete mimo vožnje v podzemlju Pece. Steze so urejene po nekdanjih opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod goro Peca na Koroškem, vožnja pa je popolnoma varna in vodena s strani vodnika. Čeprav je trasa dolga le slabih 6 kilometrov, pa ponuja edinstveno izkušnjo vožnje in srečanja s preteklostjo. Čeprav je trasa v večini ravna in se dvigne le za 15 metrov, pa je teren na določenih delih nekoliko zahteven, zato je starost omejena nad 10 let, potrebna pa je tudi posebna oprema, ki si jo je mogoče izposoditi.

družinsko kolesarjenje

Aktivni vikend za celo družino

Kakovostno preživljanje prostega časa z otroci je bistvenega pomena in poganjanje pedal ne nudi samo tega, temveč mladino spodbuja k aktivnemu življenju, jih navdušuje nad naravo in preseganju samih sebe. Za vse tiste, ki želite združiti prijetno s koristnim, je Porečanka odlična izbira. Gre za slovenski del nekdanje železniške proge Parenzana od Trsta do Poreča in je iz avtomobila ni mogoče opaziti. Začne se v Škofijah, konča pa v Sečovlju, kar nanese okrog 60 kilometrov, brez težav pa jo lahko skrajšate ali se ji priključite na katerem drugem delu. Je pa zaradi reliefa nekoliko zahtevnejša in zato primernejša za malčke nad 10 let.

družinsko kolesarjenje1

Kako na kolesarjenje z otroki?

Za začetek izberite primerno turo, ki naj ne bo predolga in prezahtevna. Otrokom priskrbite kakovostno opremo in ustrezno zaščito, s katerimi bo poganjanje pedalov užitek in zabava, ne napor. Pomembno je, da se prilagajate njihovemu tempu. Nikar jih ne priganjajte ali puščajte zadaj, bodite spodbudni in jih motivirajte z zanimivimi dejstvi ali zanimivostmi ob cesti. Močno priporočamo, da izberite kolesarske poti za otroke, ki ob vožnji ponujajo zanimive razglede in postojanke, kar jih bo še dodatno spodbudilo h kolesarjenju. Ena takšnih je 12-kilometrska trasa po nekdanji stari železnici od Mojstrane do Kranjske gore.

zaščita za kolesarje

Poskrbite za varnost in zaščito

Verjetno ni potrebno dodatno poudarjati, da je čelada obvezna oprema, ne samo za otroke, temveč tudi za starše. Odrasli smo zgled, zato je pomembno, da jih učimo pravil in bontona tudi na dveh kolesih. To pomeni, da vozimo po pravi strani ceste, nakažemo smer z roko, nosimo čelado in pozdravljamo druge kolesarje. Pred daljšo turo poskrbite tudi za servis in brezhibno delovanje, odveč pa ne bo tudi kakšna zračnica ali tlačilka.