dom

Vzgoja paradižnika iz semena: kateri so koraki?

Vse več je takšnih, ki bi radi tudi sami doma vzgajali zelenjavo, čeprav nimajo lastnega vrta. Zelo priljubljeni so postali improvizirani notranji vrtički oziroma gredice, na katerih vse več prebivalcev tudi v urbanih središčih lahko pride do lastno vzgojenih zelišč, začimb, zelenjave in tudi sadja.

Eden od najpriljubljenejših plodov narave, ki ga jemo poleti, je zagotovo paradižnik. Na voljo je toliko različnih sort, ki so zastopane v različnih oblikah in barvah. Lahko je živo rdeč, debel in okrogel, lahko je češnjev, mesnat, rumen, podolgovat, itd. Ali je možna uspešna vzgoja paradižnika v rastlinjaku? Seveda! Če vas zanima, kako to lahko storite sami, vam v nadaljevanju ponujamo natančen opis celotnega postopka.

vzgoja paradižnika iz semena.png2.png

Pomembna je prava izbira časa setve

Ker izvira iz Južne Amerike, velja tam za večletno trajnico, saj v njihovem podnebju rase skozi vse leto. Pri nas pa ga sejemo enkrat letno. Če ga boste sejali na prostem, to storite marca. V primeru, da se odločite za sejanje v notranjih prostorih oziroma v rastlinjakih, pa ga lahko sejete že kakih 15-20 dni prej, torej sredi februarja.

Razumljivo je, da je vzgoja paradižnika iz semena bistveno zahtevnejša od vzgajanja sadik. Sploh v teh časih, ko je poleti vse višja zračna vlaga, se lahko na paradižniku razvijejo plesni. Ravno zato najbolj uspeva na prostem, na vrtu, kjer je dovolj vetra. Vendar lahko zelo dobro uspeva tudi v rastlinjakih s streho, kjer pravzaprav ob ustreznih pogojih lahko tudi podaljšate sezono zrelih plodov. Sicer pa dobro prenaša tudi nižje temperature, okoli 5-10 stopinj Celzija.

Paradižnik1

Kako začeti in na kaj morate paziti?

Za kaljenje je najprimernejša temperatura pri približno 25 stopinjah Celzija. Večjo posodo, namenjeno za kaljenje, postavite torej na razmeroma toplo mesto. Za sejanje je najbolj ustrezen vlažen substrat, v katerega položite na gosto posejana semena, ki jih nato zasujete s suhim substratom. Suhega substrata naj bo približno za pol centimetra debeline.

Da bo vzgoja paradižnika iz semena resnično uspela, je ključno, da ustvarite ustrezne pogoje za kalitev. Kalitev najbolje poteka v temi in pri enakomerno vzpostavljeni stopnji vlažnosti, zato posodo pokrijte. Ko opazite prvi kalček, pa jo odkrijte in prenesite na svetlejše mesto. Načeloma naj bi se to zgodilo po petih dneh od setve, lahko pa traja kak teden ali tudi dlje.

vzgoja paradižnika iz semena

Kaj morate storiti, ko poženejo prvi listki?

Približno 2-5 dni potem, ko ste kalčke premestili, se začnejo razvijati pravi listi. Takrat morate kaleče rastlinice presaditi oziroma pikirati v posebne sadilne enote. Te naj bodo srednje velikosti, vsebujejo pa naj substratno mešanico boljše kakovosti.

V tej fazi bo vzgoja paradižnika iz semena prešla v prvi postopek selekcije, saj boste za presaditev v sadilne enote morali izbrati le tiste rastline, ki so se najbolj razvile. Med kaljenjem se lahko zgodi, da se rastline pretegnejo, zato jih pri presaditvi posadite globlje, tako da zemlja oziroma substrat sega do kličnih listov. Pri tem uporabite raje kakšno leseno paličico, da se ne boste z rokami dotikali korenin.

vzgoja paradižnika2

Vzgoja paradižnika v rastlinjaku: kdaj je pravi čas?

Kot že omenjeno, jih morate zdaj prestaviti na svetlo mesto, a naj bo rahlo hladnejše, kot pri kalitvi. Idealna temperatura je nekje med 18 in 22 stopinj. Zalivajte jih le vsak drugi dan, po približno 20-30 dneh pa jih boste iz srednje velikih sadilnih enot presadili v večjo sadilno enoto, saj bodo z rastjo potrebovale še več prostora.

Če ste upoštevali navodila in sejali sredi februarja, boste lahko svoje sadike konec aprila presadili v rastlinjak, kjer se bodo navajale na temperaturna nihanja ter na izpostavljenost neposredni svetlobi. Pri tem pazite, saj se vam lahko ravno v tej fazi vzgoja paradižnika iz semena lahko pošteno sfiži, saj jih morate na svetlobo navajati postopno. Na začetku jih morda najprej za kakšno uro postavite na delno zasenčeno mesto, vsak dan pa nato podaljšujete ta čas. Če temperature ponoči padejo pod 5 stopinj, jih prestavite na toplo.

paradižnik