prehrana in zdravje

Do boljšega zdravja s pravimi prehranskimi dodatki

V tem predpoletnem obdobju nas še vedno lahko prehlad ali kakšna druga virusna bolezen, ki nam lahko pokvari brezskrbno preživljanje toplih pomladnih in poletnih dni. Najboljši način, da preprečimo, da bi se to zgodilo, je da poskrbimo za svoj imunski sistem. Eno od ključnih mikrohranil je zagotovo vitamin B12, ki skrbi za delovanje živčnega sistema in uravnava sproščanje energije pri presnovi. A vitamin B12 ima vlogo tudi pri delovanju imunskega sistema.

vitamin b12

Drugo najpomembnejše mikrohranilo, ki ga ravno tako nujno potrebuje človeško telo, so esencialne maščobne kisline, med katerimi so najbolj znane omega 3. Najpogostejša težava večine ljudi je preveč zaužitih omega 6 in premalo omega 3 oziroma previsoko razmerje med obema. Obe vrsti maščob pa sta nujno potrebni za različne telesne funkcije, a idealno razmerje med njima naj bi bilo 5:1 v prid prvih.

 

Ali v naši prehrani zaužijemo dovolj omega 3?

Odgovor je seveda ne. Splošno znano je, da jih lahko najdemo v ribah oziroma natančneje v ribjem olju. Poleg ribjega olja pa jih vsebujejo tudi alge ter nekateri oreščki in celo semena, kot na primer lanena in chia semena.

A težava pri semenih, sploh pri lanenih, je njihov ovoj, zato v primeru zaužitja celih lanenih semen, naše telo ne dobi nič hranil iz njih, saj jih cele izloči. Priporočljivo je torej, da laneno seme pred zaužitjem zmeljete. Priporočljivo je torej redno, vsaj dvakrat tedensko uživanje ribjega mesa, bogatega z omega 3, kot je na primer losos, tuna, sardela ali skuša. Seveda pa so na voljo tudi pripravki iz alg ter krilovo olje.

Ker pa gre za hrano, ki spada med težje dostopna živila, je bolj smiselno, če v svojo prehrano vključite prehransko dopolnilo omega 3 v obliki kapsul. Poskrbite le, da v primeru naročanja takšnih izdelkov v spletni trgovini, preverite pri proizvajalcu, ali gre res za naravno prehransko dopolnilo. V svoji najbolj naravni obliki so odlične tiste, ki so pridelane iz alg ter tako tudi okolju prijazne.

 

Vse koristi in dobrodejni vplivi naravnih maščob omega 3

Te esencialne maščobne kisline so izredno pomembne pri delovanju možganov in srca, poskrbijo pa tudi za zdrav vid. So sestavni del celičnih membran v telesu, ter vzpostavljajo nemoteno delovanje celičnih receptorjev znotraj teh membran.

Mogoče ni preveč znano dejstvo, da omega 3 zagotavljajo izhodišče za proizvodnjo prav tistih hormonov, ki skrbijo za uravnavanje strjevanja krvi, ter sproščanje in krčenje sten žil. Pomembne so še pri urejanju genske funkcije, saj se vežejo na receptorje v celicah. Obenem pa tudi lajšajo vnetja.

zdravo srce

Ob vsem naštetem pa velja poudariti še to, da omega 3 preprečujejo nastanek različnih bolezni srca in možganske kapi. Uspešno pa znajo tudi nadzorovati izpuščaje ter posledice lupusa in revmatoidnega artritisa.

 

Vitamin B12 ima vlogo pri presnovi in delovanju živčnega sistema

Morda ne veste, a vitamin B12 vsebuje kobalt, zato ga tudi poznamo pod imenom kobalamin. Sodeluje pa pri številnih procesih v telesu, med drugim tudi pri tvorbi rdečih krvnih celic. Pomembno vpliva na delovanje živčnega sistema, saj zmanjšuje izčrpanost in utrujenost. V primeru hudega pomanjkanja tega vitamina lahko pride do okvar živčnega sistema. To se lahko še posebej pozna pri otrocih v obdobju rasti.

Poskrbi tudi za sproščanje energije pri presnovi, obenem pa prispeva k presnovi homocisteina • aminokisline, ki v telesu začne nastajati potem, ko zaužijemo beljakovinsko bogato hrano. Ker je presnova homocisteina izredno kompleksna, so zanjo med drugim potrebne folne kisline in vitamin B12.

 

Težave v primeru pomanjkanja

Ker je za vitamin B12 značilna izjemno kompleksna absorpcija v telesu, in ker edini v svoji molekuli vsebuje kobalt, pogosto posledice njegovega pomanjkanja čutijo prav ljudje s prebavnimi težavami, ki se kažejo kot pomanjkanje želodčne kisline in prebavnih encimov.

Na splošno velja, da imajo najpogosteje težave s pomanjkanjem kobalamina starejši ljudje, ki trpijo za vnetjem prebavil, ali pa dlje časa jemljejo zdravila, ki zavirajo proizvodnjo želodčne kisline, ali zdravila za zniževanje krvnega sladkorja. V primeru dolgotrajnega primanjkljaja pri nosečnicah pa lahko pride do hudih zdravstvenih težav.

 

Kako se kaže pomanjkanja kobalamina?

Najbolj pogosto posledice njegovega pomanjkanja čutijo vegani in vegetarijanci, ki ne uživajo hrane živalskega izvora, saj je prav v tej hrani kobalamin najbolj prisoten. V primeru, da čutite kronično utrujenost, nimate energije, in hkrati tudi trpite za ponavljajočimi se prebavnimi težavami, je to lahko znak pomanjkanja tega pomembnega mikrohranila. Prav zato je priporočljivo vaši prehrani dodati vitamin B12 v obliki prehranskega dopolnila.

pomanjkanje vitamina b12

Hujše oblike posledic pomanjkanja so redke, saj bi v tem primeru moralo priti do res hudih hematoloških in nevroloških motenj. A bolj pogosti so prav tisti skriti, neopazni znaki, ki signalizirajo na motene biokemijske procese v telesu, odgovorne za izražanje naših genov. Pride pa lahko tudi do motenj v hemoglobinu in tkivih. Tudi slabokrvnost in slabšanje spomina ter vida sta lahko znak, da bi morali v svojo prehrano dodati vitamin B12. Če imate ob tem tudi nevrološke in psihiatrične težave, je to pravi čas, da ukrepate.