prehrana in zdravje

Kako se znebiti glavobola? S probiotiki!

Glavoboli so ena najpogostejših bolečinskih motenj današnjega časa, medtem ko se simptomi migrene pojavljajo kar pri 12% ljudi. Pri slednjem gre za vrsto glavobola, ki traja dalj časa, spremljajo pa ga tudi drugi znaki, na primer slabo počutje, občutljivost, težave s koncentracijo, motorične težave ipd. https://www.migrena.si/simptomi-migrene. Poznamo več vrst glavobolov: od tenzijskih, sinusnih, glavobolov zaradi pomanjkanja hidracije, dolgotrajnih glavobolov s simptomi migrene … V kolikor imate pogosto težave, je najbolje delovati preventivno in bolečine zdraviti na čimbolj naraven način – z magnezijem, vitaminom D in probiotiki https://www.malinca.si/imunobiotiki-v-kapsulah.html. Te se najpogosteje uživajo v obliki prehranskih dopolnil.

glavobol

Kako nastane dolgotrajni glavobol?

Glavoboli nastanejo zaradi razdraženih živčnih končičev, ki jih povzročijo napete mišice. Te so lahko napete zaradi stresa ali fizikalnega vzroka, na primer občutljivosti na svetlobo, napenjanja oči, prisiljene drža, togosti v določenem delu, športne aktivnosti … Napadi in simptomi migrene ponavadi potekajo v štirih ključnih fazah, čeprav ni nujno, da si zaporedno sledijo.

Prva je opozorilna faza oz. faza “prodroma”, ki se pokaže kot fiziološke spremembe, denimo spremembe v apetitu, razpoloženju in energiji. Ta faza ponavadi traja od nekaj ur do nekaj dni pred napadom. Pri nekaterih se lahko pojavijo nevrološki simptomi, na primer utripajoča svetloba, zvezdice, meglen vid, temne packe ipd, kar je druga faza, znana kot pojav avre. Sledi boleč utripajoč glavobol, ki ga spremljata slabost in/ali občutljivost za svetlobo in zvok. Ta faza je znana kot glavna faza napada in lahko traja nekaj ur do nekaj dni. Sledi faza okrevanja, kjer so simptomi migrene podobni prvi fazi, glavobol pa sčasoma izzveni.

glavobol1

Kateri so najprepoznavnejši simptomi migrene?

Najpogostejši simptom migrene je močan, utripajoč glavobol, ki se običajno občuti na eni strani glave in se poslabša ob gibanju ali drugih močnih dražljajih, na primer svetlobi, zvoku ali vonjavah. Poleg glavobola so simptomi migrene tudi:

  • utripajoča bolečina v glavi,
  • občutljivost na svetlobo, hrup in močne vonjave,
  • slabost, bolečina v trebuhu in bruhanje,
  • pomanjkanje energije, slaba koncentracija,
  • omotica ali motnje ravnotežja, meglen vid,
  • togost vratu in ramen,
  • močan občutek vročine ali mraza ter pretirano znojenje.

glavobol2

Odpravite glavobole na naraven način

Simptomi  migrene so resna težava, zato v primeru nenadnega in  neznosnega glavobola, vročine, togim vratom, zmedenostjo, dvojnim vidom ali težavami z govorom, nemudoma obiščite zdravnika. Ta bo znal najbolje oceniti resnost vašega stanja in vam pomagal z zdravljenjem. Kljub temu pa lahko delujete preventivno in tako pomagate omiliti prihajajoče težave.

Ko nas popadejo opisane bolečine, si lahko pomagamo z različnimi farmacevtskimi zdravili, ki pomagajo pri njihovem lajšanju. Vendar, če se glavoboli ponavljajo pogosto ali trajajo dalj časa, za telo vseeno ni najbolj pametno ves čas jesti tablet, ki lahko imajo različne stranske učinke in škodljive posledice. Pri odpravljanju pogostih glavobolov si lahko najbolj pomagate na naraven način: z gibanjem na svežem zraku, aktivnim življenjskim slogom, uravnoteženo prehrano, meditacijo in s  pomočjo naravnih prehranskih dodatkov kot so magnezij, vitamin B2 oz. riboflavin, omega 3 maščobnih kislin, vitaminom D in probiotiki.

tipi glavobola

Kako probiotiki pomagajo pri glavobolu?

Probiotiki dokazano lahko pomagajo pri vseh težavah z glavo, ne samo pri glavobolih, temveč tudi pri mentalnih stanjih. Veliko raziskav je namreč pokazalo, da ljudje s simptomi migrene v svoji prehrani ne zaužijejo dovolj probiotikov, zaradi česar nimajo dovolj zdravih črevesnih bakterij. Črevesje ima namreč svoj živčni sistem, ki je povezan z osrednjim živčnim sistemom in njihovim centrom, možgani. V kolikor se ravnovesje v črevesju poruši, smo veliko bolj dovzetni za obolenja in glavobole, zato je  še toliko bolj pomembno, da skrbimo za zadosten vnos zdravih bakterij.

Bakterije lahko v telo vnašamo naravno, preko hrane. Največkrat je to v obliki mlečnih izdelkov, jogurtov, kefirja, kombuče, kislega zelja in drugih fermentiranih živil. V kolikor teh živil ne uživamo v zadostni meri skozi uravnoteženo prehrano ali nam ravnotežje bakterij v črevesju poruši jemanje antibiotikov, jih lahko vnašamo tudi s pomočjo prehranskih dodatkov. Pri izbiri teh bodite pozorni predvsem na njihovo kakovost in učinkovitost, namreč, niso vsi probiotiki enako učinkoviti.

probiotic

Torej, kakšne izbrati?

Za čimboljši učinek delovanja naj bodo probiotiki v obliki prehranskega dopolnila kakovostni, dosledno pa upoštevanje navodila in redno jemanje. Najboljši probiotiki so tisti, ki vsebujejo 100% čiste žive mikrobiološke kulture, nekateri pri tem dosežejo tudi več kot 20 milijard živih kultur na kapsulo, kar pomeni zelo visoko učinkovitost.

Biti morajo v liofilizirani obliki in zavarovani s posebno kapsulo, ki omogoča, da se aktivirajo šele v črevesju. Ker so občutljivi na temperaturo, je dobro, da so mikroenkapsulirani. To pomeni, da so mikrodelci prahu preslojeni s posebnim slojem, zaradi česar imajo mikrobiološke kulture povišano stabilnost.

Prehranski dodatki naj bodo tudi brez sladkorja, brez magnezijevega stearata, maltodekstrina in drugih dodatkov in gensko spremenjenih organizmov.  Čeprav jih je priporočljivo jemati vsaj 2 meseca, pa so zadnje raziskave pokazale, da jih lahko uživate tudi neprekinjeno, če želite vzpostaviti dolgoročno stabilno črevesno floro. Pri takšni obliki jemanja lahko mikrobiološke kulture uživamo dve do tri leta.