prehrana in zdravje

Kar korajžno na UZ trebuha

Zvok, ki ga ljudje ne slišimo in deluje nad našim slušnim pragom (od 2-10 Mhz) imenujemo ultrazvočno valovanje. Če potrebujemo pregled notranjih organov takšen postopkom imenujemo ultrazvok. Zdravnik se  s sondo premika po območju organa, ki ga pregleduje, zvočni valovi, ki se odbijajo od tkiv in organov pa ustvarijo sliko na monitorju. Tudi UZ trebuha poteka na enak način in je popolnoma neškodljiv in ne boli. Vrhunski zdravniki iz samoplačniške ambulante Ultralab si za svoje paciente vzamejo čas in vsak izid natančno razložijo, zato ni nejasnosti pri nadaljnjih preiskavah ali zdravljenju.  Da si boste samo preiskavo lažje predstavljali si več o nje lahko preberete tukaj: https://ultralab.si/ultrazvok-pregledi/ultrazvok-trebuha.

ultrazvok trebuha 1

Potek pregleda

Pred preiskavo naj bo mehur poln, zaradi boljše razvidnosti sten in vsebine. Na UZ trebuha pridite tešči, in že par dni prej uživajte lahko hrano zato, da je v črevesju čim manj plinov, kar pripomore k boljšem pregledu notranjosti. Ko se boste ulegli na preiskovalno mizo, vam na kožo radiolog nanese brezbarven gel za lažjo prevodnost valov in lažje drsenje prevodnika po trebuhu. Vmes boste na trenutke zadržali dih, da se določen organ z vizualizira, vseskozi pa bo poskrbljeno, a se boste dobro počutili.

Z UZ trebuha pregledamo žolčnik, ledvice, jetra, trebušno slinavko, vranico, trebušno aorto in druge krvne žile v njem in tako razjasnimo nastanek določenih bolečin, povečavo organov in čudno delovanje jeter ter nastanek žolčnih in ledvičnih kamnov.

posnetek ultrazvoka trebuha

Kje UZ trebuha ne moremo uporabiti?

Ultralab osebje vam bo svetovalo na kakšno preiskavo potrebujete, glede na težave. Ker je črevesje polno zraka in plinov UZ trebuha ni primeren za preiskavo, saj to ultrazvočne valove moti. Pri pljučih lahko ugotavljamo le nabiranje tekočine okol iin znotraj njih, slikanje pa ni primerno, ker je v njih zrak. Zlom in okužbo kosti lahko le opazujmo, ultrazvok pa v kost ne more prodreti. Če je naša teža prekomerna, pregled težje opravijo, saj valovi oslabijo, ko prehajajo globlje v telo, zaradi večjih količin tkiva in se ne morejo vrniti nazaj v sondo.