prehrana in zdravje

Naravni tretma proti prhljaju in za hitrejši rast lasišča

Vsakdo se je že soočil z belimi drobci, nastalimi na lasišču, in velikokrat težava lahko mine sama od sebe po vpeljavi manjših sprememb. Prhljaj, ki vztraja oziroma ki ga imamo v težji obliki, pa nam lahko povzroča veliko preglavic in v iskanju rešitev se nam lahko nakopičijo precejšnji izdatki, preden najdemo tisto pravo. Izdelkov proti prhljaju je na trgu namreč kar precejšnje število, med mnogo nasveti pa se včasih tudi težko znajdemo. Ločiti moramo dve vrsti: obstajata suhi in mastni prhljaj. Prvi je bel in suh, pri slednjem pa lahko opazimo, da je bolj rumenkaste barve in tudi naši lasje bodo imeli masten videz. Glede na to ukrepamo na več načinov, najprej pa se moramo tudi poglobiti v sam izvor, saj bomo le tako dolgoročno ohranjali rezultate.

prhljaj

Zakaj nastane prhljaj?

Vzrokov za obe vrsti je veliko, kateri pa so prispevali k našim težavam, moramo nekoliko podrobneje preveriti, včasih tudi pri strokovnjakih. Mednje spadajo:

 • suha ali mastna ter razdražena koža;
 • občutljivost na nekatere kozmetične proizvode;
 • prisotnost glive malassezie, ki se hrani z olji na lasišču;
 • hormonsko neravnovesje;
 • dednost;
 • kožne bolezni, kot so ekcem, aktinična keratoza, tinea capitis ali luskavica;
 • tudi stres lahko izdatno vpliva na razvoj te nadloge ipd.;

Koža na lasišču lahko postane vzdražena zaradi nekaterih produktov, pa tudi zaradi vremenskih ter okoljskih vplivov (hladen ali suh zrak, onesnaženje), starosti in nekaterih resnejših kožnih stanj. Naše prehranjevalne in druge navade, v kolikor niso preveč zgledne, sicer niso neposredni povzročitelji, vsekakor pa stanje lahko še poslabšajo.

Kdaj potrebujemo strokovno pomoč?

Zdravniške pomoči ponavadi ne potrebujemo in zadevo skušamo najprej rešiti s proizvodi v prosti prodaji, kot so razni medicinski šamponi, oziroma poskusimo z menjavo šamponov in preparatov, ki jih trenutno uporabljamo. V kolikor pa se stanje ne popravi ali ga spremlja še srbečica, rdeči madeži oziroma rdečica, se moramo obrniti na dermatologa. Če se dodatno luščimo tudi po obrazu ali okoli ušes, imamo morda seboroični dermatitis, ki bo tudi zahteval pregled pri strokovnjaku, ostale predhodno naštete kožne bolezni pa imajo še druge značilne znake, ki jih preverimo. Strokovnjak nam bo predpisal določene terapije in posebne preparate, s katerimi bomo lahko normalizirali stanje.

prhljaj2

Kateri naravni preparati nam lahko pomagajo?

Kar nekaj naravnih sestavin, ki jih najdemo tudi v naši kuhinji, nam lahko pomaga, da odpravimo prhljaj. Olje čajevca ima protivnetne ter protimikrobne učinke (za tiste z občutljivo kožo sicer utegne biti nekoliko premočno), kokosovo olje kožo vlaži in ravno tako deluje protimikrobno, aloe vera pa ima tudi omenjene lastnosti. Preizkusimo lahko na primer naslednje preproste recepte:

 • Vsestranska soda bikarbona je lahko naš prvi poskus. Nanesemo jo neposredno na mokro lasišče in pustimo delovati minuto ali dve, nato pa uporabimo šampon kot običajno.
 • Koristen je še zeleni čaj, in sicer lahko uporabimo dve vrečki, ki ju za 20 minut namočimo v vročo vodo, nato pa ohlajen čaj nanesemo na lase za 30 minut in izperemo z vodo.
 • Podobno lahko vtremo nekaj oljčnega olja ter speremo s šamponom in vodo po 10 minutah.

proti prhljaju

Dodatni predlogi

V času, ko skušamo odpraviti vzroke, ne uporabljajmo barv in močnih kemičnih preparatov, kot so geli in razni spreji, obenem pa se držimo naslednjih smernic:

 • uporabljajmo nežnejše šampone,
 • ne umivajmo las preveč pogosto,
 • pijmo dovolj vode,
 • opustimo kajenje in alkohol,
 • poskrbimo za ustrezno sprostitev in dovolj počitka, saj stres vpliva na naš imunski sistem, ki se, če je oslabljen, težje bori proti vnetjem.

Uživajmo dovolj omega 3 maščobnih kislin in fermentiranih živil, ki so probiotična, izogibajmo pa se ocvrti, mastni in procesirani hrani ter sladkorju. Vse našteto bo odpravilo prhljaj, obenem pa poskrbelo za hitrejšo rast las.