prehrana in zdravje

Negativne kalorije: kaj je to in ali so zdravju nevarne?

Gre za obliko energije, ki jo s pomočjo presnove dobimo iz hranil (ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe in alkohol). So naše gorivo in jih potrebujemo zato, da naše telo sploh lahko funkcionira. Koliko jih na dnevni bazi potrebujemo,  pa se  zelo razlikuje med posamezniki. To je predvsem odvisno od sestave telesa, starosti, spola, zdravstvenega stanja, višine in teže in seveda, od telesne aktivnosti.

kalorije

Kemik Wilbur O. Atwater je izumil napravo s katero so določili kakšna je hranilna vrednost posameznega živila. Sežgali so jih v improvizirani kurilnici in meril količino toplote ki jo proizvede oziroma jo sprosti v procesu izgorevanja. Gre za količino toplote, ki je potrebna, da se 1 g vode segreje s 14,5 na 15,5 °C. Njegova ideja je bila, da se človeško telo obnaša podobno. Obstaja pa tudi hrana z negativnimi kalorijami.

 

Je taka hrana potem varna ali ne?

zdravo

Negativne kalorije za prebavo zahteva več energije, kot jo doprinesejo z vnosom. Kar pomeni, da je strošek prebave večjo kot energijska vsebnost samega hranila. Taka živila so priljubljena pri tistih, ki želijo izgubiti kakšen kilogram. To kategorijo predstavljajo predvsem nizkokalorično sadje in zelenjava. Včasih so sem uvrščali tudi žvečilni gumi.

Nekaj energije izgubimo preko žvečenja hrane in pri razgradnji in presnovi hrane. Pri žvečenju porabimo približno 11 kcl/h, kar je zelo malo.

Hrana, ki ima negativne kalorije je vseeno lahko hranljiva. Ravno zaradi nizkih vrednosti energije in je lahko zaužijemo večjo količino. Ko izbirate kaj dati na krožnik, naj bo vaš cilj hrana bogata s hranili, vitamini in minerali, na bo, polnovredna ter nepredelana, saj le taka  dobro vpliva na zdravje. Polnovreden obrok se tudi dlje prebavlja, kar podaljša občutek sitosti.

Če vaša dieta vsebuje samo negativne kalorije pa je to lahko na dolgi rok nevarno, saj bo v telesu začelo primanjkovati osnovnih gradnikov za rast in razvoj, kar seveda vpliva tudi na počutje. To pomeni, da vaše telo ne dobi dovolj hranil. Običajno se to kaže kot pomanjkanje določenih mineralov in vitaminov (npr. vlaknine, magnezij, kalcij, železo, vitamin A, D, E in C). Ker to kategorijo predstavljajo predvsem sadje in zelenjava, vmes ni živil, ki vsebujejo beljakovine ali maščobe, ki pa so ključne za ohranjanje ravnovesja.

 

Hrana z negativnimi kalorijami

Običajno imajo negativne kalorije sadje in zelenjava, ki  vsebuje veliko vode. zelenaSem uvrščamo zeleno (14  kcal/100 g in 95% vode), korenje (52 kcal/130 g in 88% vode), solato (5 kcal/35 g in 95% vode), brokoli (31 kcal/90 g in 89% vode), grenivke (69 kcal/230 g in 92% vode), paradižnik (32 kcal/180 g in 94% vode), kumare (8 kcal/50 g in 95% vode), lubenico (46 kcal/150 g in 91% vode) in jabolka (53 kcal/110 g in 86% vode). Nekateri na seznam dodajajo še limone, ohrovt, jagodičevje in bučke. Poleg tega tudi Izdelki, ki so brez kalorij, kot je na primer voda, aktivirajo oziroma pospešijo metabolizem, zato se pri pitju vode tudi porabi nekaj energije.