prehrana in zdravje

Pravilno oskrbite zagnojeno rano na prstu!

Vsaka poškodba potrebuje našo posebno pozornost in pravočasno ukrepanje, saj nas lahko doleti še večja neprijetnost – zagnojena rana. Že v prvi fazi moramo pravilno postopati, da do tega ne pride, v kolikor pa se nam to vseeno zgodi, sledimo strokovnim nasvetom, saj se okužba lahko razširi. Včasih morda tudi niti ne vemo, da se soočamo s to težavo. Če je na primer zagnojena rana na prstu ali na drugih delih telesa, upoštevajmo navodila, ki nam jih da zdravnik, ter se izogibajmo aktivnostim, ki bi lahko stanje še bolj poslabšale (na primer športne aktivnosti). V kolikor ne počakamo dovolj časa, da se nam zaceli, se bomo namreč morali vrniti na začetno točko in ponoviti postopek, zato bodimo v prvi vrsti tudi dovolj potrpežljivi.

zagnojena rana na prstu1 (1)

Znaki okužbe

Zagnojena rana ima naslednje znake:

 • iztekanje gnoja ali motne tekočine;
 • nastanek mozoljev ali rumene skorje;
 • mehka ali povečana krasta;
 • rdečina v okolici;
 • povečanje bolečin ali otekline (če se pojavijo 48 ur od nastanka, ne gre za dober znak);
 • pojav vročine;
 • po 10 dneh še ni znakov zacelitve.

Kontaktirajmo svojega zdravnika, saj bomo morda potrebovali antibiotike ali cepivo proti tetanusu ter drenažo ali celo kirurško obravnavo.

zagnojena rana na prstu

Zlata pravila ravnanja s poškodbami

Največkrat pride do poškodb v okolju, kjer se nahaja tudi določena umazanija – padci s kolesom, rezanje z nožem, ugrizi živali, vbodi in podobno. Ker ponavadi v takih primerih nimamo čistih dlani, se izognimo dotikanju ureznin in poškodb.

 • Najprej si dobro operimo ter razkužimo dlani, nato pa enako naredimo s poškodovano kožo. Izpiranje z vodo bo najbolj učinkovito oziroma uporabimo lahko tudi fiziološko raztopino, če jo imamo pri roki. Pri okoliški koži, ki ni bila prizadeta, lahko uporabimo tudi milo.
 • Zaustavimo krvavitev. Pri tem si lahko pomagamo tudi tako, da dvignemo prizadeti del nad višino srca.
 • Ko je prizadeti del dovolj suh, ga povijemo s sterilno gazo.
 • Če so se nam v kožo zapičili delčki kakšne snovi, jih ne poskušajmo sami odstraniti, temveč prepustimo to zdravniku. Z neprevidnim odstranjevanjem jih namreč lahko potisnemo še globlje, kar je lahko recept za vnetje.

Ne uporabljajmo neustreznih mazil in pripravkov, ki bi ravno tako lahko pripeljali do vnetja. Tudi alkohol ni priporočljiv.

Čas celjenja

Po nanešenih obližih in gazah sledi obdobje celjenja, ki je druga pomembna faza, da se nam ne razvije zagnojena rana. Traja približno dva tedna, včasih tudi nekoliko več, pri nekaterih ljudeh pa tudi precej dlje. Če imamo določene bolezni, kot na primer diabetes, imamo v tej fazi lahko veliko zapletov, sam proces pa bo počasen. Sladkorni bolniki morajo biti še posebej pozorni in se redno pregledovati, saj v primeru neukrepanja lahko pride do gangrene.

zagnojena rana (1)

Kako ukrepati, če je zagnojena rana na prstu?

Postopek je podoben, kot predhodno opisano, in pri manjših vnetjih so učinkovite metode, ki jih lahko izvajamo doma oziroma glede na navodila strokovnjaka: redno menjavamo obveze, mažemo z antibiotičnim mazilom, če smo ga dobili, dnevno namakamo roko v topli vodi in roko dvigujemo nad višino srca. Poleg tega naj naša dlan dovolj počiva. Pri resnejših zapletih je oskrba odvisna od tipa infekcije. K zdravniku moramo v naslednjih primerih:

 • Če se nam vname blazinica;
 • Če smo dobili ugriz;
 • Če smo si z določenim predmetom zarezali globlje v tkivo;
 • Če imamo težave s premikanjem, bolečine ob dotiku ali oteklino.

Če smo pridobili tudi žulj, ga ne poskušajmo predreti ali odstraniti kože, ki ga prekriva. Pogosto je vnetje obnohtja, ki ga imenujemo zanohntica ali paronihija, nastane lahko zaradi grizenja nohtov, zato nemudoma opustimo take navade, kot tudi preveč agresivno obrezovanje in podobno. V vsakem primeru se z zgodnjo obravnavo izognemo resnejšim posledicam, kot je trajna nezmožnost uporabe ali celo izguba.