prehrana in zdravje

Računalniška očala – zaščita za vaše oči pred modro svetlobo in utrujenostjo

Številni posamezniki zaradi dolgotrajne uporabe računalnika trpijo za različnimi težavami z očmi. Pri nekaterih se pojavi zamegljen vid, pekoče in suhe oči, lahko pa se jim pogosto blešči ali pa trpijo tudi za kronično utrujenostjo in nespečnostjo. Vse našteto je lahko posledica dolgotrajne uporabe elektronskih naprav z digitalnimi zasloni. Ti namreč oddajajo modro svetlobo, ki lahko povzroči dolgotrajno in nepopravljivo škodo na očeh.

Da bi preprečili težave z očmi, ali pa jih vsaj malo omilili, je nujna uporaba ustreznih medicinskih pripomočkov. To so predvsem posebna očala za računalnik z vgrajenimi stekli, ki filtrirajo količino oddane modre svetlobe. Na ta način vas tako ščitijo pred škodljivimi vplivi zaradi dolgotrajne uporabe elektronskih oziroma digitalnih naprav.

očala za računalnik

Ugotoviti je treba vzrok vaših težav z vidom

Če ste mlajši od štirideset let in imate utrujene, pekoče, izsušene oči ali zamegljen vid, je to lahko posledica prepogoste uporabe digitalnega zaslona. Oči se morajo namreč pri gledanju v takšen zaslon stalno prilagajati, saj izmenično gledate najprej v zaslon, nato pa še v tipkovnico. Ko to počnete vsakodnevno po več ur, se oči preobremenijo, ker morajo večkrat prehajati iz enega načina ostrenja slike v drugega. V tem primeru gre za sindrom računalniškega vida.

Vsi, ki ste starejši od štirideset let, pa imate morda lahko že s staranjem povezano slabšanje vida, ki mu pravimo presbiopija. Pri presbiopiji gre pravzaprav za normalen proces, povezan s staranjem, saj po štiridesetem letu vid začne slabeti tudi v primeru, da ne uporabljate elektronskih naprav. Vendar tudi presbiopija lahko povzroči simptome sindroma računalniškega vida.

Če opažate, da imate težave z vidom, je priporočljiv obisk pri oftalmologu, ki vas bo pregledal. Če pa že uporabljate očala za računalnik, pa so težave morda posledica spremenjene dioptrije, zato bo morda potrebna prilagoditev dioptrije na steklih. Tudi v primeru najmanjših odstopanj v dioptriji lahko pride do težav, zato je potreben temeljit pregled vida pri strokovnjaku.

očala za računalnik1.1

Kakšna očala za računalnik poznamo?

Običajno so to korekcijska očala z dioptrijo, in so lahko progresivna delovna z večjim dosegom po prostoru, klasična progresivna, ki jih lahko sicer uporabljate povsod, tako na blizu kot na daleč, ali pa imajo vgrajena stekla z dioptrijo posebej za razdaljo do zaslona. Lahko se tudi odločite za očala za računalnik z antirefleksnim nanosom. Ta zagotavlja boljši prehod svetlobe in jasnejšo sliko.

Za mlajše uporabnike velja, da običajno potrebujejo pomoč pri vidu na daleč, medtem ko so bralna stekla namenjena za gledanje na blizu. Starejšim od štirideset let, ki imajo presbiopijo, oftalmolog najpogosteje predpiše bifokalna stekla. S takšnimi stekli se jim olajša gledanje ali na blizu ali na daleč. Za gledanje v zaslon pa niso primerna niti trifokalna stekla ali navadna progresivna. Ta sicer do neke mere omogočajo gledanje v neposrednem vidnem polju, a vseeno ne zagotavljajo dovolj veliko neposredno vidno polje, ki ga potrebujejo uporabniki za delo na napravah z digitalnimi zasloni.

računalniška očala

V čem se računalniška očala razlikujejo od navadnih bralnih?

Običajna stekla z dioptrijo, namenjena za branje, ne omogočajo različnega prilagajanja vida med gledanjem v zaslon. Med gledanjem na računalniški zaslon, ki je v normalnih pogojih od oči oddaljen nekje med 50 in 60 cm, moramo oči pogosto prilagoditi in spreminjati izostritev slike. Takšna razdalja velja za neposredno vidno polje, ki je na večji razdalji od vidnega polja, potrebnega za branje, obenem pa je na manjši razdalji, kot je vidno polje, ki ga potrebujemo med vožnjo.

zaščitna očala za računalnik1

Za očala za računalnik velja, da imajo moč leče postavljene na točno tisti točki, ki je potrebna za dovolj široko in jasno vidno polje. Na ta način nam je zagotovljeno, da se nam pri gledanju ni treba preveč truditi izostriti sliko pred sabo ali celo siliti svoje telo v nepravilno in nezdravo držo, da bi bolje videli. Če uporabljamo primerna stekla, poskrbimo tudi za boljšo delovno produktivnost, obenem pa zmanjšamo ali odpravimo utrujenost oči.