prehrana in zdravje

Zdrav kruh ne vsebuje dodanega kvasa

Verjetno ste že slišali za zdrav kruh, ki ne vsebuje kvasa in tako na telo vpliva ugodno in ne napihuje? Po navadi se ga pripravi s pomočjo sode bikarbone ali vinskega kamna, saj obe učinkovini ne ustvarjata bakterij, ki kasneje napihujeta trebuh. Ker je zdrav kruh izredno priljubljen tudi pri nas, smo za vas pripravili kratek predstavitveni prispevek, v katerem vam bomo natančno predstavili, kako ga lahko pripravite sami in s tem poskrbite za boljše počutje. Če trpite za glutensko intoleranco, uporabite brezglutensko moko, zagotavljamo vam, da se boste po zaužitju počutili bolje. Na koncu smo za vas pripravili tudi kratek recept, ki se ga da pripraviti brez večjih težav in predhodnega znanja. Izvedeli boste tudi, zakaj je kruh z drožmi bolj zdrav.

 

Soda bikarbona je dober nadomestek kvasa

Soda bikarbona je naravna spojina, ki dobro nadomešča kvas. V nasprotju s kvasovkami pa se soda bikarbona v želodcu ne aktivira dodatno, kar povzroča napihnjenost in kamen v želodcu. Namesto kvasa se lahko poslužite tudi ostalih načinov. Droži so dobra izbira, če želite doseči rustikalno skorjo, ki lepo hrusta pod zobmi. Ker pustimo testo, da shaja nekaj dni, se kvasovke povsem porazgubijo, zato je sredica popolnoma lahka in vas ne bo napihnila. Na tak način so ženice tudi včasih pekle pecivo.

kruh brez kvasa

V Sloveniji je ta tradicija peke še toliko bolj razširjena, predvsem na kmečkem podeželju, ko je kvasa predvsem v zimskem času primanjkovalo. Kako sploh pridobimo naravni kvasec? Nastane iz navadne moke, ki pride v stik z zrakom. Ker se v zraku nahajajo dobre bakterije, začne moka »vreti«, pojavijo se mehurčki …

 

Kako pripraviti domači kvasec?

Zdrav kruh brez kvasa pripravite s starterjem, ki ga pridobite tako, da na sobni temperaturi za en teden pustite zmes moke in vode. Kozarec mora biti rahlo odprt, da lahko bakterije brez težav uhajajo v zmes. Tako zmes je potrebno vsak dan »hraniti« z dodatno moko in vodo, sol pri tem ni potrebna. Temu se reče »feedanje«. Ker se lahko zgodi, da taka zmes splesni, je nujno, da se okrog kozarca vzdržuje sterilno okolje. Prav tako mora imeti okoliško okolje sredne visoko temperaturo, ki bakterij ne skuha, ampak pospešuje procese vretja. Vonj starterja vam bo razkril, kdaj je le-ta pripravljen. Vonjati mora po pivu in rahlo plesnivemu siru. A brez skrbi, če vam prvič ne uspe ustvariti popolnega starterja, saj je pridobivanje precej kompleksno.

 

Zakaj je kruh z drožmi bolj zdrav?

Kot smo že omenili, je razlogov za to, da je tak pekovski izdelek bolj zdrav več, če razloge ponovno strnemo v nekaj povedi, jih lahko oblikujemo takole:

  • Je lahek za želodec, saj se tak zdrav kruh ne razširi tako zelo kot ostali alternativni pekovski izdelki
  • Je enostaven za izdelavo/pripravo, saj je vse, kar moramo narediti to, da ga naredimo iz moke in vode
  • Rustikalen videz in okus: taka vrsta pekovskega izdelka je veliko lepša na pogled, saj ima skorja prepoznavne brazde, ki se v pečici še dodatno zapečejo

kruh brez kvasa

Se še vedno bojite lotiti priprave te vrste pekovskega izdelka? Brez skrbi in pogumno zagrizite v izziv in uživajte v prvovrstnem okusu.