šport in prosti čas

Kakšna boksarska vreča je prava za nas?

Različne vrste vadbe se bolj ali manj osredotočajo na določene dele telesa. Že nekaj časa pa so poznane tudi koristi boksa oziroma gibov, ki izhajajo iz njega in imajo pozitivne učinke na našo postavo. Ker se v njem prepletata kardio vadba in vadba za moč, lahko na ta način porabimo veliko kalorij in krepimo naše največje mišice. Vadimo lahko v telovadnicah ali pa tudi v stanovanju – v slednjem primeru bo naš prvi pripomoček boksarska vreča za dom, nato pa tudi razni ostali pripomočki, kot so nosilci, elastike, rokavice, čevlji in drugo.

boksarske vreč

Katere vrste poznamo?

Obstajajo štiri vrste, in sicer:

  1. viseča,
  2. samostoječa,
  3. vodna boksarska vreča ter
  4. hitra žoga.

Odvisno od našega prostora, lahko izberemo npr. samostoječo, če je ne moremo ali ne želimo obešati na strop ali tram, pri čemer podstavek napolnimo bodisi z mivko ali s peskom oziroma vodo. Nastavljiva je po višini, in sicer odvisno od modela, recimo nekateri modeli so nastavljivi med približno 130 do 160 cm, da jo lahko prilagodimo sebi. Vodna je, kot nakazuje njeno ime, napolnjena z vodo in manj obremenjuje sklepe. Viseča sicer še vedno spada med najbolj priljubljene, ima pa lahko več velikosti. Pri izbiri je pomembna naša teža (večja je, težja mora biti boksarska vreča) in pa višina našega stropa. Hitra žoga pa je dobra za trening hitrosti in eksplozivnosti, da na njej izboljšamo svoj reakcijski čas.

boksarske vreče

Boksarska vreča za dom in režim vzdrževanja

Če je dobre kakovosti, ima življenjsko dobo do 10 let, z dobrim vzdrževanjem pa tudi dlje. Po vsakem treningu obrišimo vlago, enkrat tedensko pa jo obrišimo z rahlo vlažno krpo z nekoliko razkužilnega sredstva oziroma če je iz usnja, upoštevajmo navodila za čiščenje usnjenih izdelkov. Če je polnilo tako, da ga lahko razporedimo, to storimo, kadar nastajajo grbine.