šport in prosti čas

Zdravo gibanje otrok

Otroci potrebujejo veliko gibanja in svež zrak tako za zdrav telesni kot tudi umski in čustveni razvoj, lesena igrala za malčke ter večje otroke pa so nadvse priročna in priljubljena za tovrstne aktivnosti. Na njih namreč lahko preizkušajo različne spretnosti in doživetja, kot je:

 • plezanje,
 • guganje,
 • skakanje,
 • vrtenje,
 • lovljenje ravnotežja na brveh,
 • visenje,
 • uporaba tobogana itd.

Podobno jim prijetno doživetje omogoča trampolin, ki poleg zabave obenem krepi različne mišice, ter drugi zanimivi pripomočki, ki jih lahko postavimo pred svojim domom. Lesena igrala so dandanes tudi vse bolj kreativna z različnimi dodatki ali prostori, kot so hišice, piramide itd., ki omogočajo skrivalnice, druženje, počitek med igro in drugo. Seveda jih moramo izbrati pri kakovostnih proizvajalcih s certifikati o skladnosti, saj je treba upoštevati različne varnostne zahteve, da ne bi med igro prišlo do poškodb zaradi slabe izdelave.

Če smo jih kupili za privatno rabo, nam jih lahko montira proizvajalec ali pa se tega lotimo sami po priloženih načrtih, upoštevaje varnostno površino. Montiramo na zemljo, beton ali peščena tla, kot ustrezno zaščito pa nato naredimo še podlogo, kot je reciklirana guma z debelino 50 cm ali prod, pesek oziroma drobljeno lubje v debelini minimalno 30 cm. Le-ta je priporočena vselej takrat, ko igranje poteka na višini nad 60 cm. Sama konstrukcija mora biti vkopana približno pol metra v zemljo, luknjo pa zalijemo z betonom pod nivojem terena.

trampolin2

Hiške in peskovnik kot lesena igrala za malčke

Za najmlajše so zelo pripravna različna lesena igrala, ki so prepostejša in jih postopoma uvajajo v tista bolj kompleksna. Sem se uvrščajo razne hišice ter peskovniki, ki so nižji in kjer lahko razvijajo domišljijo ter spletajo vezi z vrstniki. Hiške so lahko samostojne ali kot stolpi, ki vključujejo tudi druge elemente, kot so tobogan, stopnice, pregrade, ovire, mizice, klopi itd. Tiste višje, ki segajo v višino 2 ali 3 metrov in imajo na primer že plezalne stene z oprimki, uporabljajmo ustrezno glede na starost. V peskovniku mora biti ustrezna mivka na pravi podlagi (najboljše je tudi, da je pokrita s pokrovom), njegova višina pa tudi ne sme biti previsoka, da je lahko dostopen oziroma omogoča lahko položaj sedenja. Po oblikah obstajajo kvadratni, šestkotni, okrogli ter iz okroglic različnih višin.

peskovniki

Sproščanje na gugalnicah

Da so različne vrste gugalnic zelo zabavna lesena igrala, se vsi seznanimo že v otroštvu. Od visečih z gumijastim, lesenim ali plastičnim sedalom, košaro ter gugalno vrvjo do prevesne gugalnice, ki z dvema ali štirimi sedišči ter kovinskim držalom in blažilcem udarcev omogoča guganje z odrivom do višine 60 ali 80 cm. Krepijo ročne, prsne in trebušne mišice oziroma pri prevesni tudi nožne ter spodbujajo senzoriko. Viseče so bodisi del konstrukcij ali pa jih obesimo na drevesno vejo. Pri tem je treba gledati na to, da je konstrukcija dovolj stabilna in se ne premika, saj gre sedalo pri nekaterih modelih lahko do precejšnjih višin in mora biti celota varna, v primeru veje pa, da je dovolj trdna in da ne obešamo preblizu deblu.

otroške gugalnice

Plezanje za moč

Plezala in plezalne stene kot lesena igrala so še en izvrsten pripomoček, ki ga lahko v raznih kombinacijah sestavljajo:

 • mreže,
 • lestve,
 • oprimki,
 • odprtine,
 • vertikalen in horizontalen drog,
 • viseči krogi,
 • vrvi itd.

Omogočajo vadbo ravnotežja, koncentracije, motorike oziroma gibljivosti ter vzdržljivosti. Lahko so osnova za kasnejše resnejše udejstvovanje na tem področju, zato ponujajo dober preizkus, kako taka aktivnost poteka. Nadomeščajo drevesa, ki so bila v preteklosti zelo pomemben prostor pridobivanja raznovrstnih veščin.

oprimki

Trampolin za vsestransko doživetje

Kot omenjeno, ima veliko pozitivnih učinkov pri otrocih tudi trampolin, saj lahko razgibajo celotno telo in razvijajo motorične spretnosti. Trampolin je sicer priporočen od šestega leta dalje. Nekateri so primerni tudi za rabo v stanovanju, v kolikor nimamo vrta, a seveda pri tem upoštevajmo, da je na ustreznem prostoru in ni moteč za sostanovalce. Seveda tudi za trampolin veljajo določene zakonitosti uporabe in standard kakovosti glede na evropske smernice, saj v primeru poceni neevropskih izdelkov morda ni zagotovil glede zanesljivosti. Otroški trampolin naj ima zaščitno mrežo, saj je tako najbolj varen za uporabo, ker preprečuje padce in udarce. Uporablja naj ga en otrok posamično ob nadzoru staršev, zapleteni skoki pa naj ne bodo del vadbe. Dober trampolin mora imeti vse ostre in trde dele obložene.

trampolin

Redni pregled in vzdrževanje

Lesena igrala morajo biti narejena iz kakovostnega lesa ter drugih materialov, premazana z barvami brez težkih kovin, in na javnih površinah redno pregledana oziroma vzdrževana, da se zagotovi maksimalna varnost. Pregled, ki je izveden bodisi na dnevni, mesečni in/ali letni bazi, zajema tako pripomočke, kot tudi okolico (klopi, steze, ograje itd.). Strokovnjak oceni dotrajanost, poškodbe zaradi vandalizma, obrabo idr. Vzdrževati ter pregledovati moramo tudi trampolin, če prihaja do okvar in uničenja materialov – v tem primeru ni več primeren za uporabo in najprej sanirajmo stanje. Zaščitna mreža ima življenjsko dobo 3 do 4 leta, na to pa vplivajo vremenski dejavniki ter pogostost rabe.

plezanje1