storitve

Analiza zemlje pride prav pri kompostiranju

Pomembno je poznati natančno sestavo vaše prsti, kajti če ne testirate svoje prsti samo ugibate, kakšno gnojilo in hranila potrebujete za svoje rastline. Analiza tal vam bo namreč pokazala koliko določenega hranila je v tleh, kakšna je raven pH prsti in kje so verjetno problematične točke, ki jih je treba obravnavati v vašem vrtu. Ko sadite semena ali sadike na vrt, se morate prepričati, da so vsaj v prvem letu izpolnjene vse njihove potrebe. Analiza zemlje je ena od glavnih stvari, o katerih razmišljajo ljudje, ki želijo vzgojiti večje in lepše rastline. Popolna količina dušika, fosforja, kalija, kalcija, žvepla, magnezija in drugih hranil, ki jih rastlina potrebuje za uspevanje, so zelo pomembni.

analiza zemlje1

Kako potek ta postopek in kakšna mora biti sestava prsti?

Analiza zemlje je postopek, ki ga lahko opravi strokovnjak, cena postopka pa znaša od 50 do 200 evrov, odvisno od natančnosti postopka. Vzorec  lahko vzamemo z navadno vrtno lopato in sicer naj bi bila skupna količina vzorca težka približno kilogram. Vzorec vzamemo iz več različnih delov vrta in sicer iz globine 30 cm. Testiranje prsti lahko pokaže, da je treba nekateri prsti pred sajenjem dodati več organskih snovi ali jo kompostirati, če je revna s hranili ali ima nizko raven bakterij in drugih mikroorganizmov, potrebnih za zdrav koreninski sistem in močne rastline. Prst je v svojem naravnem stanju živa. Vsebuje številne žive organizme, ki ji pomagajo ohranjati zdravje, strukturo in rodovitnost. Anorganski delci dajejo prsti strukturo in zagotavljajo prehode, ki omogočajo kroženje zraka in vode v tleh. Zaradi organske razgradnje, ki jo povzročajo mikroorganizmi, nastaja humus, ki je bogat z ogljikom; je tudi bistveni del dobre rodovitnosti prsti.

analiza zemlje2

Kaj merijo testi?

PH vaše prsti je merilo, kako kisla ali bazična je vaša prst. Večina rastlin najbolje raste v tleh, ki spadajo v nevtralno območje (7,0-7,5). Če ugotovite, da je vaša prst za večino rastlin preveč kisla (pod 7), lahko dodate dolomitno apno, da to težavo odpravite. Če je vaša prst preveč alkalna (nad 7,5), lahko dodate žveplo ali aluminijev sulfat, da znižate vrednost pH, tako da bo v njej uspevala večina rastlin. Če primerjamo vsa hranila med seboj ugotovimo, da je dušik tisti, ki ga vse rastline potrebujejo v največjih količinah. Ta element se uporablja za rast, cvetenje in pridelavo plodov. Analiza zemlje je potrebna pred sajenjem semen ali sadik, saj s tem postopkom preverite, ali je v vaši prsti dovolj dušika.

analiza tal

Analiza tal pokaže ali imajo rastline na voljo dovolj mineralov

Prst mora vsebovati tudi zadostne količine fosforja za zdrav razvoj korenin, ko presajate mlade rastline iz lončkov neposredno na vrtno gredo. Mnoge vrtnine potrebujejo več fosforja kot ga dobijo v naravnih tleh, vendar v revnih tleh pogosto primanjkuje tudi kalija, ki je potreben za razvoj močnih listov, stebel in korenin. Dušik (N), fosfor (P) in kalij (K) so osnovna hranila, ki jih vse rastline potrebujejo v največjih količinah. Analiza zemlje pokaže količino teh elementov v prsti. Zrak v prsti je nujen za delovanje mikroorganizmov. Tekstura prsti določa, kako dobro določena vrsta prsti zadržuje vodo. Dobri vrtnarji vedo, da je analiza zemlje potrebna, da dobijo informacije kako najbolje izkoristiti svoj kompost, gnoj, zmleto travo in druge organske snovi za izboljšanje strukture prsti. Dodajanje gnojil je pogosto sestavni del sodobnega kmetijstva in vrtnarstva.