storitve

Karies ni tako nedolžna težava, kot se morda zdi

Le malokdo med nami ni nikoli v življenju imel težav z zobmi. Redni kontrolni pregledi pri zobozdravniku so ključnega pomena, da se manjša težava ne razvije v večje bolezensko stanje. To se lahko poslabša tudi do te mere, da lahko prizadene celotni organizem in resno ogrozi človekovo zdravje. Ena od najpogostejših dentalnih težav je zagotovo karies na zobeh, ki ga prav vsi dobro poznamo.

Največkrat je prisoten na kočnikih, a je tudi karies na sprednjih zobeh dokaj pogost. Med mikroorganizmi so najpogostejše bakterije, ki ustvarjajo kisline. Te pa so glavni krivec, da se začne sklenina topiti. Zaradi razmeroma visoke trdote sklenine, traja lahko nekaj časa, da so vidni prvi znaki propadanja. Ko pa preide do dentinske plasti, se ta proces stopnjuje zelo hitro.

karies na zobeh2

Kaj je in kako nastane karies na zobeh?

Že sam izraz izhaja iz latinske besede caries, ki označuje gnilobo. Torej gre za zobno gnilobo. Pojavi se lahko pri odraslih, a tudi pri otrocih. Zato je to tudi eden od najpogostejših vzrokov za obisk pri zobozdravniku. Opazimo ga šele takrat, ko so na sklenini vidni temno rjavi madeži.

Vse se začne z zobnimi oblogami, ki jih ne odstranimo pravočasno oz. dovolj temeljito. Te se pojavijo zaradi ostankov hrane, ki jih nismo natančno odstranili, zato se potem počasi razgrajujejo v ustni votlini. Med razgradnjo pa tvorijo škodljive kisline, ki raztapljajo sklenino. Glavna dejavnika, ki povzročata karies na zobeh, sta torej nezdrava prehrana in slaba oz. neredna ustna higiena.

karies na zobeh 33

Kako ga prepoznamo in kako lahko ukrepamo?

Običajno se pojavi že zelo zgodaj v otroštvu, saj so zanj še posebej dovzetni otroci v starosti 6 do 12 let. To je namreč obdobje, ko nam začnejo rasti stalni zobje. Prav zato je pomembno, da starši svoje otroke že zelo zgodaj ozavestijo o zdravi ustni higieni, obenem pa poskrbijo za zdravo prehrano.

Ob prevelikem uživanju ogljikovih hidratov in sladkih pijač se lahko v ustih hitro razmnožijo škodljive bakterije. Te z izločanjem kislin začnejo povzročati prvo škodo. Najprej lahko opazimo bele lise, ki spominjajo na kredaste madeže. V tej fazi gre za začetni karies na zobeh in je še v sklenini.

karies na zobeh

Ukrepamo lahko tako, da izboljšamo svoje prehranjevalne navade, začnemo uporabljati ustrezne pripomočke za čiščenje, kot so zobne paste s fluoridom in ustne vodice, ki vsebujejo klorheksidin. Če kariesa ne opazimo dovolj zgodaj, ampak šele takrat, ko se že pojavi temnejši madež, je nujno potreben obisk pri zobozdravniku. Ta ga bo mehansko odstranil s posebnim zobozdravniškim posegom ter manjkajoči del sklenine nadomestil z zalivko oz. plombo.

karies na zobeh12

Kako se pojavi karies na sprednjih zobeh?

Kljub temu, da je najpogosteje prisoten na kočnikih, kjer je veliko neravnin, pa ni redek tudi na sprednjih zobeh. Še posebej se lahko hitro pojavi pri otrocih, mlajših od treh let, ki pijejo mleko iz steklenice. Če otrok pogosto pije sladkano mleko oz. sokove, kakav ali sladkani čaj, je verjetnost, da se razvije karies na zobeh precej visoka. To še posebej velja, če ima otrok navado takšne pijače piti pred spanjem.

Med spanjem se namreč izloča tekočina, v kateri je prisoten sladkor. Ta pa se nalaga na sklenini, kjer se hitro začnejo razmnoževati bakterije. Naloženi sladkor se nato pretvori v kisline, ki načnejo sklenino. Posledično se pojavijo temne lise, najpogosteje na sprednjih zgornjih sekalcih. V tem primeru gniloba napreduje še hitreje, saj so mlečni zobje nežnejši in bolj krhki od stalnih.

Starši naj zato otrokom nikakor ne dajejo piti sladkih pijač, če že, pa naj te ne bodo tako pogoste in naj jih ne pijejo tik pred spanjem. Ravno tako je pomembno, da že s pojavom prvih zob začnete z umivanjem, najbolje že takoj, ko začnejo rasti. Če ne ukrepate pravilno, lahko otrok dokaj hitro izgubi mlečne zobe in ima kasneje hude težave zaradi nepravilnega razvoja čeljusti, kar lahko tudi vodi do težav z žvečenjem in izgovarjavo določenih glasov.