storitve

Odstranjevanje plesni s stene: kako poteka?

Se tudi sami lotevate prenove doma, in opažate plesnive madeže na stenah? Se sprašujete, kako odstraniti vlago in plesen v stanovanju? Ne glede na to, ali se boste tega lotili sami ali pa se boste raje obrnili na strokovnjaka, je pomembno, da se sanacije lotite takoj, ko se pojavijo prvi madeži. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov in natančen opis postopka.

Najprej je potrebno odpraviti glavni vzrok, torej prekomerno vlažnost v prostoru, na katero niso imune niti novogradnje, medtem ko je v starejših objektih ta problem še kako pogost. Običajno se plesnivost pojavi pozimi, ko je zunaj hladno, notri pa ogrevamo, zato se zunanji deli stavbe ohladijo, na notranjih pa se začne nabirati kondenz. Tako nivo vlažnosti v prostoru narase, kar omogoča razvoj plesni.

vlaga

Zakaj pride do povišanja vlažnosti v prostoru?

Najpogostejši vzrok je že naš življenjski stil in normalna uporaba prostora, v katerem kuhamo, peremo in sušimo perilo ter se umivamo. Ravno zato je običajno potrebno odstranjevanje plesni s stene v kopalnicah in kuhinjah, a tudi v spalnicah in dnevnih sobah, sploh če omenjene prostore premalo prezračujemo, ali pa to počnemo na napačen oziroma neučinkovit način.

Razlog je lahko tudi že v sami zgradbi, saj je težava zelo pogosta prav na stavbah, kjer zaradi neustrezne gradnje nastajajo toplotni mostovi. Najpogostejša napaka pri gradnji pa je slaba toplotna izolacija, zaradi katere notranja toplota uhaja ven, po drugi strani pa je manj zračne prehodnosti, kar še posebej prispeva k stopnjevanju problema. Preveriti pa je treba tudi, če vam morda ne zamaka streha oziroma če imate poškodovano fasado, kar je lahko tudi vzrok za povečano vlažnost.

topal in vlazn zrk

Kako odstraniti vlago in plesen v stanovanju?

Prvi ukrep je zagotovo temeljit pregled zunanjih delov stavbe. Preverite, ali so na fasadi ali strehi poškodbe, ki bi lahko povzročale prehajanje vlage v notranjost. Če ste opazili kakršnekoli gradbene nepravilnosti, jih bo potrebno opraviti. Priporočljivo je, da to zaupate strokovnjakom, sploh če ugotovite, da bo potreben obsežnejši poseg. Nato pa vsekakor poskrbite za redno in pravilno prezračevanje prostora, kot tudi za ustrezno ogrevanje.

Za odstranjevanje plesni s stene je potrebno nekaj pripomočkov: lopatico oziroma žično krtačo, čopič, krpo, sredstvo za uničevanje plesni in notranjo zidno barvo. Najprej se na prizadete površine nanese ustrezno sredstvo, kar se najpogosteje opravi s čopičem oziroma se ga poškropi po površini, če je sredstvo v obliki razpršila.

Pred nadaljevanjem je treba počakati toliko časa, da se površina popolnoma posuši. Ko je suha, se nato z lopatico ali žično krtačo zdrgnejo stran plesnivi madeži in ostali odpadajoči delci. Površino je nato treba umiti z vlažno krpo. V primeru, da gre za hujšo okužbo, je treba celoten postopek ponoviti.

V zadnjem koraku se na popolnoma suho površino nanese barva. Pri tem velja, da je najbolje nanesti posebno barvo, ki bo preprečila nadaljnje okužbe. Lahko se uporabi tudi navadna barva, vendar je v tem primeru treba vanjo vmešati sredstvo, ki zavira razvoj spor.

plesn

Zakaj mora biti površina suha?

Pri tem postopku je pomembno, da se mehansko odstranjevanje plesni s stene s krtačo oziroma lopatico opravi res šele potem, ko je bila prizadeta površina obdelana z ustreznim sredstvom za uničevanje plesnivih okužb. Če se dela lotevate sami in ste v dilemi glede časa sušenja, vsekakor upoštevajte proizvajalčeva navodila.

V primeru, da boste z lopatico začeli z odstranjevanjem še pred nanosom sredstva, boste s tem razširili aktivne spore po ostalih delih prostora, kar lahko okuži zdrave površine. Ker se spore širijo po zraku, jih lahko vdihnete in s tem ogrozite svoje zdravje. Zato res poskrbite, da okužbo še pred nadaljnjo obdelavo obdelate z ustreznim sredstvom. Če ste v dvomih, bo najbolje, če vam odstranjevanje plesni s stene opravijo izkušeni strokovnjaki.

vlaga1