storitve

Povezava naprav z omrežjem pete generacije

Od leta 2015 poteka razvoj omrežja 5G, to je brezžičnega mobilnega omrežja pete generacije. Prinaša možnost prenosa izjemno velike količine podatkov, in sicer do 1000 Mbit/s, kar je še posebej opazno pri prenašanju video, avdio ali drugih datotek ali igranju iger ter sami uporabi interneta. Poleg tega so zakasnitve signala minimalne, motenj pa ni, kar omogoča nemoten potek dela. Z njim na primer lahko povežemo impresivno število, tudi do milijon naprav na območju enega kilometra. Pametne naprave, bodisi v gospodinjstvu ali na delovnem mestu in drugje, lahko odslej postanejo del t.i. interneta stvari. Več o 5G si lahko preberete na spletni strani podjetja A1: https://www.a1.si/5g

Zmogljivost 5G

Združevanje aparatov in brezžične tipkovnice

S 5G lahko med drugim povežemo brezžične tipkovnice in več različnih naprav naenkrat, npr. mobilne telefone in tablice, med njimi pa lahko preklapljamo, tudi zgolj z enim klikom. Tako lahko s prilagojenimi funkcijskimi tipkami hitro dostopamo do naših najbolj priljubljenih aplikacij. Domet imajo lahko do 10 metrov, baterija pa zdrži brez napajanja dober teden oziroma če izklopimo osvetlitev tudi več mesecev. Nekatere imajo senzorje, kot je senzor za bližino roke, ki aktivira osvetlitev, oziroma senzor svetlobe, ki ustrezno prilagodi svetlost ozadja. Nekaj modelov si lahko ogledate na naslednji povezavi:  https://www.a1.si/nakupovalnica/racunalnistvo-in-gaming/tipkovnice

bezžične tipkovnice

Trenutni trendi za brezžične tipkovnice

Delo postaja vse bolj mobilno in brezžične tipkovnice so priročne, kadar želimo delati na površini, ki nam ustreza – tako lahko nesemo svoje aktivnosti tja, kamor želimo, npr. nekatere so posebej prilagojene za uporabo v naročju. Večina ima že vgrajeno baterijo, ki jo napolnimo s polnilnikom, nekatere pa delujejo s klasičnimi AA ali AAA alkalnimi baterijami, ki lahko tudi zelo dolgo vzdržijo. Pri tem moramo biti torej pozorni na to, da imamo pravočasno pri roki ustrezno napajanje in lahko nadaljujemo z delom na katerikoli lokaciji. Cenovno bomo za brezžične tipkovnice odšteli v rangu med okvirno 50,00 EUR ter nad 100,00 ali celo 200,00 EUR za kvalitetnejše modele.

Nekatere so tudi ergonomskih oblik, saj vse bolj pomembna postaja pravilna raba, ker se povečuje količina dela z računalnikom. Nadalje obstajajo še zložljive, z integrirano sledilno ploščico, s stojalom ali zgolj v velikosti dlani, pri čemer uporabljamo le palce, ter celo silikonske, ki jih lahko zavijemo in so vodoodporne. Bluetooth brezžične tipkovnice, ki jih med drugim ponuja tudi podjetje A1, so postale priljubljene po letu 2010, vzporedno z večanjem števila prenosnih aparatov. Združljive so z glavnimi operacijskimi sistemi – Windows, Linus, macOS, Android in iOS. Za slednja dva imajo posebne funkcijske tipke, vendar moramo predhodno preveriti, katere ustrezajo našemu. Praktično je tudi, da izberemo tako, ki ima slovenski nabor znakov.

brezžična tipkovnica

Rast interneta stvari

V prihodnjih letih je pričakovano, da bodo naši pametni pripomočki vse bolj povezani in zmožni komunicirati med seboj, in sicer je ocena, da bo število z nekaj milijonov naraslo na nekaj milijard, saj se bo področje razširilo v komercialne, industrijske in infrastrukturne namene. Pri tem bodo pomembno vlogo odigrala ravno 5G omrežja, ki bodo poskrbela za čim bolj brezhibno delovanje. Za optimalno delovanje pa tak sistem potrebuje ogromno podatkov in za zdaj še ostaja odprto vprašanje, kako shranjevati, obdelovati in čistiti take količine, ravno tako je na mestu tudi vprašanje varnosti. Za zdaj lahko za domačo rabo, kot že omenjeno, na primer preizkusimo, kako brezžične tipkovnice lahko povežemo s svojimi preostalimi pripomočki in kako si s tem olajšamo določene dejavnosti.

5G internet

Pokritost 5G v Sloveniji in Evropi

Preko spletnih orodij lahko na zemljevidih preverimo, kakšna je pokritost po državi glede na ponudnike. Trenutno je v Sloveniji na voljo v večjih mestih – Ljubljani, Mariboru, Celju in Kranju ter postopoma v vedno več drugih manjših krajih in se počasi vzpenja proti 50 odstotkom prebivalstva. Glavni slovenski operaterji so morali 5G zagnati v letu 2021 in tako lahko pričakujemo povečano ponudbo v naslednjih mesecih, sam razvoj pa še zagotovo ni pri koncu oziroma je potencial glede rabe še velik.

Zakasnitve

Tudi v preostalih evropskih državah so v omenjenem letu pričeli ponujati 5G storitve za potrošnike, na prvem mestu po številu pokritih mest je Finska, nato Španija, Italija in Velika Britanija. V svetovnem merilu pa prednjačijo Kitajska in Združene države Amerike, poleg njiju še Filipini, Južna Koreja in Kanada. Sicer je bila prva evropska država Švica, ki ga je vzpostavila že v prvi polovici leta 2019. V Evropski uniji je na milijon prebivalcev postavljenih približno deset baznih postaj.

Hitrost 5G

Cena za 5G storitve

Aktualna cena je odvisna od operaterja in naročniškega paketa ter velikosti prenosa, in sicer nekateri ponujajo preko akcij brezplačno začetno uporabo do določenega obdobja ali popuste. Tako lahko računamo na mesečni strošek pod zneskom 20,00 EUR, za dodatne storitve pa nad to mejo. Končne vrednosti bodo postale bolj jasne, ko bo ponudba v celoti dopolnjena oziroma pokritost še višja, o čemer ponudniki redno obveščajo. Za uporabo preko telefona potrebujemo pametni telefon in kartico USIM, zato izberimo ustrezno znamko in model glede na priporočila prodajalcev.
Učinkovitost 5G mreze

One thought on “Povezava naprav z omrežjem pete generacije

Komentarji so onemogočeni.