storitve

Striženje krempljev pri psih doma je nočna mora

Naši štirinožni prijatelji za kakovostno in veselo življenje potrebujejo kar nekaj skrbi in nege, poleg kopanja, česanja in trimanja je tu še neljubo krajšanje nohtov, ki ga z veseljem opravlja malokateri lastnik. Ne samo, da se se kuža tega opravila boji, z neznanjem lahko kosmatincu naredimo več škode kot koristi, naš neuspeli poskus pa si bo zapomnil za življenje, kar ne bo nič kaj prispevalo k boljši izkušnji naslednjič. Zato se veliko lastnikov raje odloča za profesionalno striženje krempljev pri psih. Cena profesionalnih storitev manikure v salonu ali pri veterinarju se giblje okrog 5 evrov. Ugodna cena je poleg profesionalnega znanja še en razlog več, zakaj to opravilo zaupati strokovnjakom.

Striženje krempljev pri psih

Kdaj je krajšanje nujno?

Pravilna dolžina je, ko je konec špičastega izrastka v stoječem položaju kužka dvignjen nekaj milimetrov od tal, orientirate pa se lahko tudi po zvoku, ko kuža hodi in se dotika tal. Načeloma s hojo po različnih površinah (asfalt, makadam, beton ipp.) kužki sami poskrbijo za svojo manikuro, vendar pa to ni vedno dovolj. Striženje krempljev pri psih je potrebno predvsem pri starejših kužkih, ki niso več tako aktivni ali tistih, ki se ne sprehajajo veliko. Če pri hoji vašega kosmatinca slišite zvok nohtov ali se ti celo zatikajo, je skrajni čas za obisk veterinarja ali salona.

urejeni kremplji

Kakšen je postopek?

Številni kužki ne marajo dotikanja tačk, zato bo pred krajšanjem potrebno nekaj navajanja. Velikokrat pomaga, če pred obiskom salona kužka utrudite z daljšim sprehodom. Navajanje na krajšanje začnite nekaj dni prej,  z vsakodnevnim božanjem po tačkah, rahlim pritiskanjem vsake šape ter pohvalami in nagrajevanjem. Po nekaj časa se bo kuža popolnoma navadil na dotikanje in masažo šapic, posledično bo krajšanje manj stresno zanj in za vas.

Striženje krempljev pri psih je dokaj ustaljen postopek. Začne se s pregledom šap in odstranjevanjem umazanije, nadaljuje pa z rezanjem. Strokovnjak bo prijel vsak prst posebej ter odrezal vrh nohta pod rahlim kotom, da ohrani njihovo ukrivljenost. Ponavadi se odreže 3 mm oz. le toliko, da se na površini prereza pojavi krog, ki nakazuje, da se bližamo žili. Za tem bo robove zgladil s smirkovo ploščo.

Pri kužkih s svetlimi nohti, je krajšanje enostavnejše. Nekoliko večja previdnost je potrebna pri kužkih s temnimi, kjer pulpe ne vidimo in lahko hitro zarežemo pregloboko ter povzročimo krvavitev. Zato je pri takšnih kužkih priporočljivo, da krajšamo postopoma, dokler ne pridemo do bele pike. V kolikor vseeno zarežemo pregloboko in pride do krvavitve, se jo zaustavi s posebnim praškom. Ker to kužku povzroči neprijetno bolečino, bo kuža nagonsko zacvilil in odmaknil taco, kar je tudi znak, da s krajšanjem za tisti dan prenehamo.

Striženje krempljev

Ali vsi kosmatinci potrebujejo krajšanje?

Kot smo že omenili, aktivni kužki, ki veliko tekajo in hodijo praviloma ne potrebujejo krajšanja, razen petega  kremplja, ki je ponavadi malo skrit. Kužki, ki niso tako aktivni, potrebujejo redno krajšanje, saj lahko v nasprotnem primeru pride do deformacije sklepov, vraščenosti v blazinice, bolečin v tačkah, prisiljene drže in v sprememb v hrbtenici. Kako pogosto je potreben obisk veterinarja ali salona, je odvisno od teže psa in tega, kako aktiven je. Različnim pasmam rastejo različno hitro, odvisno pa je tudi od prehrane in dedne zasnove kužka.

Striženje krempljev pri psih, cena profesionalne storitve

Pogledali smo ponudbo različnih salonov, kjer se povprečna cena za manikuro kužka giblje okrog 5 in 6 evrov. Seveda je cena odvisna od zahtevnosti dela (predvsem od tega, ali je vaš kuža miren ali ne), časa in obsega dela (npr. kuža z zelo dolgimi in zanemarjeni nohti, ki potrebujejo dodatno nego). Nekateri saloni poleg krajšanja poskrbijo tudi za nego z umivanjem tačk ali nanašanjem različnih pripravkov.