tehnika

Ali obstajajo tihe kuhinjske nape?

Z novodobnim dizajnom in zmogljivo ter moderno tehnologijo se danes predstavljajo tihe kuhinjske nape, ki so v pomoč že mnogim gospodinjstvom. Prihajajo z večjo močjo odsesavanja zraka in skrbijo za čist, svež in kakovosten zrak.

Ste eni izmed tistih, ki imajo moderno opremljeno kuhinjo z otokom, na katerega je vpet prav tako štedilnik? Nič lažjega, saj bo tiha kuhinjska napa, ki visi s stropa ali takšna, ki se dviguje iz pulta, enostavno rešila težavo z neprijetnimi vonjavami.

kuhinjska napa.3

Tiha kuhinjska napa in njeno delovanje

Če pogledamo glavnino, torej kako tiha kuhinjska napa deluje, bi rekli, da ima vgrajen eden ali dva ventilatorja, ki se lahko nastavita glede na moč, ki jo želite izkoristiti pri samem kuhanju in pripravi jedi. Večina ima nastavitev jakosti odsesavanja pare in vonjav, stopnje od 1-3.

Ventilator tako skrbi za dve stvari, in sicer odzračevalno, tako da neprijetne vonjave in slab zrak vsesa vase in ga odvaja ven; ali obtočno, z uporabo oglenega filtra, ki skrbi, da se neprijetne vonjave in slab zrak sfiltrirata, ter čista in sveža, vrneta nazaj v prostor.

Vse novejše kuhinjske nape delujejo z nizko hrupno frekvenco, in tako omogočajo mirne pogovore ali možnost poslušanja radia in TV-ja. V povprečju delujejo s stopnjo hrupa od 35-63 dB (A).

tihe kuhinske nape

Vrste

Na trgu obstajajo že številne vrste, ki se dajo prilagoditi vaši izbiri, stilu in velikosti kuhinje. Glede na to, kje in kako imate vgrajen štedilnik, se izbere in zmontira tudi tiha kuhinjska napa. Pri raznih ponudnikih imate na voljo te vrste:

  • stenske, ki se delijo na poševni, klasični ali ploski dizajn in so primerne praviloma za vrste kuhinj, ki imajo kuhalni del ob steni;
  • vgradne ali vgradne z možnostjo izvlečnega dela, ki omogoča odsesavanje pare tudi čisto pri robu kuhalnikov;
  • stropne ali otočne nape so primerne za moderno opremljene kuhinje, kjer vas pri kuhanju ne moti, saj je dovolj dvignjena, vendar pa poskrbi za čist in svež zrak ves čas kuhanja;
  • indukcijske plošče z integrirano napo se delijo na izvlečne in integrirane v ploščo. Kot že pove samo ime, se izvlečne dvignejo iz pulta in začnejo z odsesavanjem zraka, medtem ko integrirane ostajajo v pultu in imajo samo nalogo močnega vleka pare, ki prihaja iz hrane.kuhinjska napa.2

V želji, da bi imeli sistem, ki vam slab zrak in vonjave posesa, ter vrne nazaj svež in prefiltriran zrak, je pri večini ponudnikov, potrebno dokupiti ogleni filter. V samem sistemu pa so že vgrajeni maščobni filtri, ki so po večini že izdelani iz aluminija, kar vam omogoča visoko obstojnost in odpornost na umazanijo in samo obrabo. Pametna izbira ima prav tako pametno zasnovo, s katero lahko te filtre enostavno snamete, ter jih očistite kar v pomivalnem stroju.

Da pa boste lahko dobro videli, kaj se v vaših loncih kuha, pa poskrbi varčna halogenska svetloba, z žarnicami, ki imajo dolgo življenjsko dobo, so ob enem varčne in predstavljajo odličen vir za optimalno razsvetlitev kuhališča.

kuhinjska napa

Mehanizem

Večina novodobnih nap ima mehansko upravljanje z digitalnim prikazom ali upravljanjem na tipke. Nekatere modernejše imajo možnost upravljanja prav tako daljinsko, da lahko nastavite čas začetka in konca delovanja.

Sam mehanizem se deli na vgradni, izvlečni ali ploski. Vsak zase imajo prednosti, ki omogočajo lažje upravljanje, glede na postavitev kuhališča.

Vgradna napa je popolnoma skrita in skoraj nevidna. Lahko je navadna ali ima možnost izvlečnega elementa. Medtem ko se ploska napa popolnoma zlije s kuhalno ploščo, saj je izdelana z najsodobnejšo lasersko tehnologijo v kombinaciji s črnim steklom. Ploski mehanizem omogoča odprtje nape horizontalno ravno toliko, kolikor je potrebno, kar naredi tudi sama.

Tiha kuhinjska napa je ključ sodobne tehnologije, ki jo uporablja že vsaka novejša ali malenkost modernejša gospodinja. Ker omogoča boljšo zasnovo in povsem tiho delovanje, je dobrodošla tudi v nekaterih starejših in večjih kuhinjah. Z njo boste lahko lažje in povsem enostavno prečistili neprijetne vonjave in dovajali svež zrak, takrat ko bo treba.