Čas za renovacijo poda

V vsakem domu na nekaj let nastopi čas za obnovo določenega dela stanovanja in pri tem moramo poseben poudarek dati našim tlem. Da bi bila prenova tal, ko jo moramo izvesti, čim bolj gladko izpeljana, se pozanimajmo o različnih načinih in postopkih za kakovostno izvebo. Če bomo za material izbrali talne ploščice, se posvetujemo z različnimi ponudniki, kot je denimo Keramoteka, ki ima nadvse široko izbiro. In če se bomo dela lotevali kar sami, moramo biti dobro opremljeni s primernimi orodji, med drugim bomo potrebovali recimo kronske žage, ki jih izmed različnih ponudnikov ponuja tudi podjetje Metal Mikulič. V vsakem primeru dobro načrtujmo faze, kaj moramo izvesti najprej ter kako nato postopma nadaljevati z ostalimi postopki.

prenova tal1

Talne ploščice in kronske žage v sodelovanju

Kadar moramo zamenjati pod, se moramo odločiti glede ustrezne obloge, ki nam bo služila čim dlje. Talne ploščice so denimo zelo hvaležna podlaga, ki zdrži več desetletij, zato se nam njihov visok strošek dolgoročno povrne. Vsekakor pa se je treba njihovega polaganja lotiti zelo strokovno in natančno. Glede na velikost našega prostora in njihovo dimenzijo ocenimo, koliko jih potrebujemo, vedno pa jih vzemimo še nekaj več, če jih bomo slučajno potrebovali. Po odstranjevanju stare obloge je treba poskrbeti, da bo pod raven in brez majhnih grbin, saj v nasprotnem primeru lahko pričakujemo pokanje. Pripravljalne in nadaljnje faze do končnega rezultata bodisi prepustimo mojstrom ali jih glede na svoja znanja izvedimo sami.

renovacija poda1.1

Ko bomo morali narediti luknje v talne ploščice, pa bomo potrebovali kronske žage. Za to bomo morali imeti precej izkušenj, saj nam tudi majhne napake lahko povzročijo popokanost in bo šel morda ves naš trud v nič. Najprej moramo dobro poznati, iz česa so narejene talne ploščice, npr. porcelan bo precej bolj trpežen kot keramika, zato bo tudi težje vrtati vanj. Po tem, ko smo natančno izmerili lokacijo vrtanja, si lahko pomagamo z uporabo lepilnega traku, ki ga nalepimo čez predel, ter oznakami, kjer bomo vrtali, nato pa ponovno vse izmerimo, da se prepričamo, da ni odstopanj. Vrtajmo v nizki hitrosti in potrpežljivo, poskrbeti pa moramo tudi za ohlajanje orodja.

ploščice in kronske žage

Kronske žage različnih vrst

Običajno so v domeni profesionalnih uporabnikov, vendar če smo sami dovolj vešči, si jih omislimo kot vsestranski pripomoček. Z njimi izrezujemo okrogle luknje in so primerne za rezanje vseh vrst materialov, od različnih kovin, kot so jeklo, železo, baker, aluminij itd. do plastike, mavca, keramike in drugih. Pri tem ne povzročajo cefranja, vsekakor pa nikoli ne uporabimo obrabljenih kosov. Po navodilih upoštevajmo hitrost, ki je prilagojena za vsak posamični material posebej, saj jih bomo v nasprotnem primeru utegnili preveč obremeniti ter prispevali k njihovi krajši življenjski dobi. Kljub temu so precej vzdržljive, seveda pa je vse odvisno tudi od tega, koliko jih uporabljamo ter na kakšen način. Če spadamo bolj med začetnike, začnimo pri zelo majhnih hitrostih.

Vpnemo jih na vpenjalo in pri ponudniku izberimo pravi premer, ki ga potrebujemo. Na primer diamantne, ki imajo diamantna zrna, so primerne za porcelanske ali keramične talne ploščice ter granit, marmor, skrilavec in steklo, njihov premer pa lahko sega od 5 do 35 mm za vrtalne stroje ali brusilnike. Pri jeklenih premer lahko presega 200 mm, pri takih s karbidno trdino pa nad 150 mm. Ločijo se še na naslednje načine:

kronske žage1

  • Diamantne predstavljajo novo generacijo in imajo tehnologijo trdega lotanja za vezavo diamantnih zrn na telo svedra. Uporabniku omogočajo, da ni več potreben nenehni dotok vode pri rezanju za namene hlajenja. Krono zgolj potopimo v vodo pred pričetkom dela in to ponavljamo vsakih 5 do 10 sekund med vrtanjem.
  • Jeklene so namenjene rezanju kovin, pa tudi lesa, mavca ter plastike. Imajo ozobje, ki je toplotno odporno ter močno, zato imajo posledično tudi nadvse visoko vzdržljivost, omogčajo pa čiste reze.
  • Kronske žage s karbidno trdino so primerne za delo z gradbenimi materiali, kot so vezane, MDF (medium density fiberboard) in iverne plošče, armirani beton itd.

kronske žage.png1.

Cenovni okvir za kronske žage

Cene za vse tri vrste bodo običajno segale med 20,00 do 60,00 EUR, odvisno od premera. Nekaj bomo odšteli še za druge spremljajoče pripomočke, kot so trn, podaljšek, centrirni sveder, adapter, sistem za hitro vpenjanje itd. Slednji stane do 50,00, predhodno omenjeni pa do 15,00 EUR. Na voljo so tudi razni kompleti, in sicer posebej za vodovodarje, mehanike ali električarje ter ostale, ki imajo ceno med 150,00 do nad 200,00 EUR.

kronske žage

Prenova tal naj poteka čim bolj neobremenjeno

Ne glede na to, da opisani postopki terjajo veliko načrtovanja, znanja ter naporov, se vsega lotimo kar se da sproščeno ter ob pomoči različnih strokovnjakov, saj gre nenazadnje za projekt, katerega rezultat nas bo dolgo spremljal in si zato zanj vzemimo dovolj časa. Za talne ploščice se, kot navedeno, lahko obrnemo na podjetja, kot je Keramoteka, za kronske žage pa na ponudnika, kot je Metal Mikulič, ravno tako pa za ostale faze povprašajmo še druge poznavalce.

prenova tla