tehnika

K čemu pripomorejo SSL certifikati?

V današnjem digitalnem svetu, kjer se večina naših dejavnosti odvija preko spleta, so varnostni ukrepi postali ključnega pomena. Zato so razvili varnost, preko katere vneseni podatki varno potujejo do želenega izvora. Zato je zadolžen tako imenovan certifikat, ki se kaže kot zelena ključavnica na vrhu brskane strani oz. naslova izbranega spletnega mesta. Danes vam predstavimo kaj je SSL certifikat, kako deluje in kako vam lahko pomaga.

Če ste na tem področju še nekoliko nevedni, brez skrbi, saj so spodnji opisi namenjeni vam.

 

Kaj je SSL certifikat in čemu je namenjen?

Kratica SSL oz. »Secure Socket Layer« certifikat je digitalno potrdilo, ki se uporablja za vzpostavitev varne povezave med spletnim brskalnikom in spletnim strežnikom (kot je na primer strežnik, ki gosti spletno stran). Glavna vloga, ki jo ima SSL certifikat je zagotoviti šifriranje podatkov, ki se prenašajo med vašim brskalnikom in strežnikom spletnega mesta.

To preprečuje nepooblaščenim osebam, da bi prestregle ali zlorabile vaše zaupne podatke, kot so gesla, kreditne kartice, domači naslovi, telefonske številke in več. Predstavljajte si ga kot varnostnika, ki na vratih stoji in zazna vsiljivca ter mu s »solzivcem« zamegli vpogled nad vašimi podatki ter tako prepreči nadaljne posledice in zlorabe.

 

Katere ključne informacije vsebuje?

Tako kot vsaka varnostna oprema, tudi ta vsebuje pomembne ključne informacije, ki zagotovijo potrebno varnost in zaščito. Te so naslednje:

  • Identiteta lastnika: potrdilo vsebuje informacije o lastniku spletnega mesta, kar pomaga uporabnikom prepoznati, ali so na pravilnem spletnem mestu.
  • Ključi za šifriranje: potrdilo vsebuje javni ključ, s katerim se podatki šifrirajo na strežniku, in zasebni ključ, s katerim se ti podatki dešifrirajo na strani strežnika.
  • Digitalni podpis: vsebuje digitalni podpis upravljavca, ki zagotavlja veljavnost in verodostojnost spletnega mesta.

Delimo jih v dve skupini: navadni (ang. domain validation) in z razširjenim delovanjem (ang. extended validation). Z vidika funcionalnosti oz. varnosti razlik med njima praktično ni.

Možnost imate izbrati brezplačnega ali plačljivega, vendar zraven prvega to potegne druge »težave«, ki jih morate kasneje reševati. Govorimo o potrdilu brez garancije in pomoči. Tak je primeren za kakšen blog ali forum. Za spletne strani in spletne trgovine, pa se veliko bolj izplača vzeti plačljiv izdelek, ki vam zagotovi vse potrebno, skupaj s pomočjo, garancijo, pečatom varnosti in zeleno naslovno vrstico.

 

Kakšne koristi ima uporaba tega potrdila?

V današnjih časih je uporaba tega potrdila nujna, saj v nasprotnem primeru veljate za ne-varno in nezaščiteno spletno mesto. S tem vas vaš izbran brskalnik kaznuje z nižjim rengiranjem rezultatov iskanja in opozori vse uporabnike. To predstavlja izgubo zaupanja v spletno stran, posledično v blagovno znamko ter seveda odhod obiskovalca h konkurentu.

Koristi, ki jih predstavlja uporaba le-tega, predstavljajo:

  • Zasebnost: šifrira občutljive podatke, kot so gesla, osebni podatki in finančne informacije, kar preprečuje krajo podatkov med prenosom.
  • Verodostojnost: uporabnikom zagotavlja, da so na pravem spletnem mestu in da komunicirajo s pravim strežnikom, kar preprečuje napade, kot so lažna spletna mesta.
  • Povečana zaupnost: spletna mesta, ki ga vsebujejo, pogosto uživajo večjo zaupnost uporabnikov, kar lahko pozitivno vpliva na obisk in konverzije.

Vse več spletnih mest in storitev zahteva, da se ga uporabi, še posebej v primerih, kjer se obdelujejo občutljivi podatki. S tem se zagotavlja varnost in zasebnost uporabnikov ter povečuje zaupanje v spletno prisotnost. S tem rečeno iskreno mislimo, da danes več poslovanje brez takšnega potrdila, na dolgi rok, ni mogoče.

Ne glede na to, ali ste navdušenec nad tehnologijo ali zgolj povprečen uporabnik, je razumevanje tega potrdila ključno. S tem znanjem lahko bolje zaščitite svoje digitalno življenje in prispevate k bolj varnemu in zanesljivemu internetu za vse nas. SSL certifikat so pravzaprav mali čarovnik, ki omogoča, da se čudeži interneta dogajajo brez skrbi in strahu.