tehnika

Ko beseda univerzalno dobi pravi pomen

USB C kabel – Universal serial Bus (slovensko Univerzalno serijsko vodilo) je združeval različne standarde in tako običajnim uporabnikom olajšal prenos podatkov. In še več – naprave z manjšo porabo električne energije se lahko napajajo neposredno iz vodila. Časi, ko smo v monitorje ali namizne računalnike vijačili nerodne kable, ki se nikakor niso želeli priklopiti na željeno mesto so torej za nami. V zadnjih mesecih se je v naših domovih in pisarnah bliskovito razširil prav USB C kabel, ki po svojih predhodnikih lahko resnično nosi naziv univerzalni.

Resnična razlika se opazi v hitrosti prenosa podatkov od sramežljivih začetkov leta 1996. Medtem ko je tehnologija 1.0 zmogla prenose s hitrostjo 1.5 MB na sekundo, se bo USB4 ponašal z neverjetnimi 40 GB vsako sekundo. Prelomnica se je zgodila s predstavitvijo tehnologije 3.1, saj nam je prinesla priljubljeni vodnik in vtičnike. Ne smemo pozabiti kako univerzalen pomen so dobile tudi bluetooth slušalke, saj smo pri uporabi dobili občutek, da se zvok predvaja pred našim nosom in da imamo najljubšega izvajalca par centimetrov stran od glave, ker se je vse zdelo tako resnično, da bi lahko prijel. Te slušalke so idealen brezžičen izdelek za poslušanje glasbe.

usb c kabli1

Vrste priključkov

Najbolj razširjen in poznan je tip A, s tipičnim pravokotnim konektorjem, ki je še danes najbolj množični vhod pri namiznih in prenosnih računalnikih. Skupaj s tipom B sta prišla v uporabo ob predstavitvi tehnologije 2.0 po letu 2000. Poznamo še kompaktne različice v obliki konektorjev MINI A in MINI B, ter micro izvedbe MICRO C in micro B. Prvotno so bili USB kabli v uporabi v računalniških tipkovnicah, miškah, zunanjih diskih, tiskalnikih in fotoaparatih. USB C kabel je zaslužen, da jih zadnjem času množično uporabljamo tudi v pametnih telefonih in tabličnih računalnikih. Posebno velja omeniti vsesplošno uporabne ključke, ki izhajajo iz enake tehnologije. USB C kabel je najnovejši v vrsti rešitev in hitro postaja prevladujoča različica, saj je kompakten in super uporaben. Lahko si ogledate na tej povezavi: https://www.techtrade.si/usb-kabli

usb c kabli

USB C kabel v vsej svoji veličini

Ena glavnih prednosti, ki jo ima USB C kabel  je podpora za mnogo višje hitrosti prenosa podatkov – od različice 3.2 dalje, a to še zdaleč ni vse. Deluje dvosmerno, kar poenostavljeno pomeni, da sta oba konca kabla fizično enaka in zato ni razlik med gostiteljem in prejemnikom. Zaradi kompaktnega konektorja je USB C kabel primeren za različne tipe naprav, od malih pametnih telefonov to tabličnih računalnikov do mnogo večjih monitorjev. To pomeni tudi, da uporabniki ne potrebujejo več uporabljati tolikšnega števila različnih kablov, za vsako napravo svojega. Omogoča, da s svojega pametnega telefona hkrati prenašamo podatke in polnimo baterijo. Pravzaprav omogoča dovolj moči za polnjenje prenosnika in večjih naprav. Konektor je simetrične oblike, torej nam ni potrebno skrbeti, kako ga obrnemo, ko v temi rešujemo zadnje izdihljaje baterije na našem telefonu. Da je zares univerzalen priča tudi poteza Evropske Unije, ki je predlagala implementacijo v vse elektronske naprave, saj bi tako zmanjšali elektronske odpadke in zvišali priročnost. Prihodnost takšne tehnologije je vsekakor svetla in le vprašanje časa je, kdaj bo postala še večji standard kot je že v tem trenutku.

USB C kabel2

Ko podatke prenaša nevidna žica

Kaj pa, če hitre povezave zamenja nov medij – zrak? Ne gledate znanstveno fantastičnega filma, to je sedaj realnost vsakdana, v katerem živimo. Bluetooth je varna tehnologija, ki skrbi za brezžični prenos in povezovanje različnih elektronskih naprav na razdaljah do 400 metrov. Najboljši primer te tehnologije so bluetooth slušalke za svobodno poslušanje glasbe, brez motečih ‘’žic’’. Bluetooth je namenjen tudi prostoročnemu telefoniranju, prenašanju podatkov, igranju video iger, brskanju po spletu ter tiskanju. Tehnologija je bila sprva mišljeno kot nadomestilo kabelske povezave, čez čas pa je postala široko uporabljena tudi pri medsebojni povezavi naprav, ki se samodejno povezujejo, ko so v dometu. V standard je implementirana tudi skrb za varovanje podatkov, torej je resnično tehnologija za prihodnost. Bluetooth slušalke samo povežite z željeno napravo in se pripravite na doživetje.

brezžične slušalke

Za aktivni prosti čas in funkcionalno delo uporabite brezžičen izdelek za poslušanje glasbe

In zakaj so bluetooth slušalke vsak dan bolj popularne? Poslušanje glasbe je dobilo popolnoma nov pomen, saj lahko med kuhanjem ali jutranjim tekom popolnoma brezskrbno gibamo, brez da bi se ozirali na nerodne kable. Poznamo naglavne nad ušesne slušalke, ki pokrijejo celotno uho in zagotavljajo odločno akustiko in pa navadne ušesne, ki so kot čepki, ki jih vstavimo v ušesa. Ušesne bluetooth slušalke omogočajo tudi, da s tehnologijo aktivnega odpravljanja hrupa s pomočjo vgrajenih mikrofonov zmanjšamo zunanje zvočne motnje. Medtem ko je včasih veljalo, da slušalke služijo bolj v prosti čas za poslušanje glasbe, nam danes omogočajo mnogo več.

brezžične slušalke1

Tako nas na primer obvestijo tudi o prispelih sporočilih s pametnega telefona ali druge naprave v bluetooth povezavi. Vgrajeni mikrofon poskrbi, da vam ob vsakem klicu ni potrebno dvigovati mobilne naprave, pač pa elegantno sprejmete klic in tako komunicirate popolnoma prostoročno.  V zadnjem času so bluetooth slušalke nepogrešljive tudi v poslovni komunikaciji, saj z njimi lahko opravljate video klice, medtem ko imate na primer še vedno proste roke za brskanje po spletu ali druga opravila. Sodoben tempo nas sili v vedno hitrejše delovanje, zato so za lajšanje tegob bluetooth slušalke vaš super pomočnik pri aktivnem življenjskem slogu.