dom

Cenovni vidik vgrajevanja strojnih tlakov

Kadar gradimo svoj dom, nastopi tudi čas za vgrajevanje strojnih tlakov. Ker gre za nadvse pomemben korak, ki nas bo spremljal celotno življenjsko dobo objekta, moramo temu posvetiti veliko razmisleka in bolj kot vprašanju, kakšna bo za estrih cena, nameniti več poudarka kakovostni izvedbi in materialom. Na primer v blokih, kjer ni pod njim vgrajena zvočna izolacija, bo zvok hitro prehajal med stenami in hrup med etažami bo toliko bolj očiten ter moteč, zato je treba upoštevati, kako bodo različne plasti vplivale na naše bivanje. Sem se namreč poleg omenjene zvočne uvršča še toplotna izolacija ter hidroizolacija v kopalnicah in kuhinjah, zato se po nasvetu strokovnjaka skrbno lotimo izvedbe.

estrih

Estrih cena v razrezu

Za estrih cena vključuje več elementov: količina, debelina, uporabljeni materiali ter način izvedbe. V primeru napak ali slabe realizacije, pa bo naš strošek še precej višji, zato je dobro že predhodno planirati vse izdatke.

Po trenutnih ocenah se za estrih cena giblje med najmanj 8,00 EUR do okvirno 14,00 EUR za m² za debelino do 5 cm, podobna pa je tudi za stroške dobave ter vgradnje. Ker je njegovo sušenje dolgotrajno, in sicer najmanj tri tedne, lahko proces, seveda z doplačilom, pospešimo s posebnim dodatkom za hitro sušenje. Vključimo lahko tudi razne druge dodatke, kot so plastifikatorji za talno gretje, trdnost in vodoodbojnost, ki znašajo manj kot evro na m².

estrih2

Kakšna bo estrih cena v običajnem stanovanju?

Po grobi napovedi bi tako za stanovanje v velikosti 60 m² na primer odšteli med dobrih 500,00 do 900,00 EUR, vsekakor pa za končni izdatek, ki vključuje naše druge morebitne želje, povprašajmo različne ponudnike. Pričakujmo, da bo rok izdelave nekaj mesecev oziroma vsaj en do tri mesece ali celo več, zato se pravočasno podajmo v iskanje mojstrov, katerih kakovost dela lahko predhodno preverimo po referencah.