dom

Edinstven izgled našega prostora za higieno

Dandanes je ob veliki izbiri glede tega, kakšna unikatna keramika bi ustrezala našemu domu, odločitev precej zahtevna, vendar svojo vizijo lahko podrobneje razdelamo z nekaj koraki oziroma načrtom. Če iščemo ploščice za kopalnico, moramo najprej upoštevati njeno velikost in nato tudi to, kako velike so ploščice za kopalnico oziroma kako se bodo prilegale glede na prostor. Talne se lahko razlikujejo od stenskih, izberemo pa lahko zanimivo vzorčno zaporedje, tako z barvami kot načinom polaganja. Načinov ter kombinacij je nešteto, zato imamo na voljo bolj umirjeni ali živahni ton, sodobni ali klasični pridih, elegantni ali rustikalni videz in podobne kontraste.

ploščice1.1

Kako lahko ploščice za kopalnico delujejo poživljajoče?

Unikatna keramika različnih ponudnikov naj nam bo v pomoč, ko iščemo pravi videz za naš najintimnejši prostor. Pri tem bodimo domiselni in kreativni s posamičnimi elementi ali predeli, ki vzbujajo pozornost in pritegnejo pogled:

  • Videz šahovnice v črno-beli ali bolj živahno rumeno-beli, modro-beli in drugih kombinacijah je na primer vselej hvaležen vzorec.
  • Zelo popularne heksagonalne oblike denimo položimo le do določenega dela, ki se nato dramatično prekine, in s tem pridobimo zanimiv izgled.
  • Mozaiki s svojo brezčasnostjo ravno tako ponujajo slikovitost in pestrost, saj bodisi okrasimo le posamične elemente, in sicer okolico lijaka, kadi ali ogledala itd., ali pa večje površine.
  • Na določenih predelih, kjer ni možnosti stika z vodo, položimo pisane tapete, ki pa jih kljub temu ustrezno zaščitimo pred vlago z ustreznim premazom.
  • Če imamo na voljo zelo majhno površino, pa bomo največ naredili s klasično belo, ki bo dajala vtis večjih dimenzij, popestrimo pa jo tako, da vgradimo ploščice za kopalnico, ki imajo različne teskture v obliki vijug, črt in druga podobna unikatna keramika ali pa so posebnih dimenzij oziroma položene v črko V ter podobno.

Ravno tako ne pretiravajmo s preveč barvnimi različicami, ampak izberimo recimo dve do tri. Se nagibamo bolj k toplim ali hladnim barvam? Pomembno je tudi, kako občutimo sam material – nam je bolj všeč rahlo hrapava unikatna keramika ali mat površina ali imamo raje sijoče in gladke ploščice za kopalnico? Ni tudi nujno, da ostajamo zgolj pri keramiki, po tleh je namreč možno položiti tudi vinil, ki je primeren zaradi vodoodpornosti, vzdržljivosti ter lahkega vzdrževanja, predstavlja pa seveda manj ekološko rešitev.

ploščice2

Mozaik kot naš večni in hkrati moderni spremljevalec

Mozaik predstavlja najstarejšo obliko oblaganja sten in tal, ki je popularna še danes, kljub številnim novim tehnikam. Je iz stekla ali drugih materialov in trpežen ter nadvse odporen na različne temperaturne spremembe, madeže, vodo ali različna kemična sredstva v gospodinjstvu. Ravno tako ne potrebuje posebne nege. Kot ploščice za kopalnico je pritrjen na mrežo v številnih barvah, kar omogoča polaganje tudi na ukrivljenih predelih, kar pa zahteva usposobljenega izvajalca, ki bo znal dobro preračunati vse krivine ter kakovostno izpeljati proces. V primeru prenove je z njim preprosto delati, je pa razmeroma drag in sama vgradnja dokaj kompleksna. Pred odločitvijo zanj ocenimo, ali bo naš edini izbor ali pa ga bomo kombinirali z drugimi vrstami in z njim zgolj naredili poudarke ali pa morebitne konkretne upodobitve likov, kar ponovno zahteva veliko spretnosti.

ploščice v kopalnici

Unikatna keramika v kombinaciji z dekorjem za naglašene površine

Unikatna keramika potrebuje tudi izbrane dekorativne elemente, ki jo dopolnjujejo. Stene okrasimo s slikami, ki s svojo tematiko poudarijo občo podobo, npr. cvetlični, geometrični, abstraktni, morski in drugi motivi, ki nas z mislimi popeljejo dlje. Na police postavimo različne dekorativne predmete iz gline in drugih materialov ali rastline, kar postaja vse bolj priljubljeno med ljubitelji lončnic. Izbrati moramo take rastline, ki dobro prenašajo vlago, to so denimo aloe vera, kalatea ali spatifil ter druge, ki izvirajo iz vlažnih ekosistemov. Poigrajmo se z različnimi lučmi, ki prinašajo svetlobo iz nepričakovanih kotičkov.

Okrasni predmet pa utegne postati še ogledalo oziroma bodisi več manjših ogledal razporedimo v določeni strukturi ali pa že v osnovi izberemo taka, ki imajo poseben okvir ali obliko. Dodajmo razgibane košare in pletene izdelke, očarljive mizice ter klopi, če imamo prostor zanje, ne pozabimo pa tudi na brisače in preproge ter hišni tekstil, kot so zavese za okna in blazine, kot tudi na zavese za tuširanje, ki v različnih barvnih lestvicah in s potiski delujejo komplementrano glede na ploščice za kopalnico. Unikatna keramika bo dopolnjena še z naslednjimi komponentami:

  • škatle, dozirniki in posodice za shranjevanje pribora ter kozmetike ter koši, ki jih izberemo v enakem stilu, saj različne vrste delujejo neusklajeno;
  • dišeče sveče, vonjave, izparilniki ter podobni izdelki nam omogočajo dodatno sprostitev ob kopeli in so istočasno odlična dekoracija;
  • stenske ure so ravno tako dobra poživitev sten, obenem pa nam pomagajo spremljati našo porabo časa, edino pravilo je, da naj bodo vodoodporne;
  • nosilci, drogovi, držala, obročki ter kaveljčki naj nadgradijo tekstil, ki je obešen nanje, oziroma druge predmete.

Z naštetim bo unikatna keramika resnično pridobila celovit izgled in nas vabila k temu, da uživamo še bolj v svoji kopalniški oazi.