dom

Zazibajmo naše najmlajše v prijeten spanec

Zvočne pravljice so že nekaj desetletij nadvse priljubljene spremljevalke otroštva, ki nam vsem ustvarjajo tople spomine. Na različnih nosilcih (nekdaj na kasetah ali ploščah) ali preko radijskih oddaj so nam vsem pričarale zanimive svetove ter vzpodbujale domišljijo. Danes pa so zvočne pravljice za malčke na voljo tudi preko spletnih portalov in tako še hitreje dostopne ter v precej večjem obsegu ali pa jih najdemo v ponudbi knjižnic. Svojo prijetno izkušnjo prenašamo naprej na svoje najmlajše, ki ravno tako z zanimanjem prisluhnejo raznim zgodbam. In če jim pripravimo tudi pravo okolje, z blazinami, udobnimi oblačili ter nežnimi lučmi, so lahko odlično orodje za uspavanje. Med najbolj praktična oblačila sodijo otroški pajaci, ki omogočajo sproščeno gibanje ter tudi spanje otroka, ravno tako pa jim jih z lahkoto nadenemo mi, zato so vselej naša prva izbira, nekaj si jih ogledate na https://www.gap.si/sl/gapsi/otroski-pajaci-in-kompleti.

Zvoče pravljice

S poslušanjem v svet fantazije

Branje v otroštvu krepi besedni zaklad in omogoča jasno izražanje lastnih idej, zato predstavlja izjemno pomembno aktivnost pri razvoju možganov. Dokler pa otrok še ne zna brati ali pa če sami nimamo v določenem trenutku dovolj časa, to lahko odlično nadomestijo zvočne pravljice. Do njih lahko preko spleta dostopamo tako rekoč v hipu in si jih celo naložimo na svoje mobilne naprave ter izbiramo med točno tistimi, ki imajo tematiko po naši želji. Vse od klasičnih, ljudskih, živalskih, poučnih in tudi do takih, ki obravnavajo sodobne odnose ali pa imajo logopedsko komponento. Nekatere posebej naslavljajo recimo strah pred temo ali medvrstniško nasilje, spet druge pa bodo bolj humorne in lahkotne ter bodo pričarale svet princesk in princev.

pravljice

Raznolikost

Pripovedovanje in poslušanje zgodb je ena najstarejših oblik komunikacije, saj ne potrebuje zapisa. Glavni namen je, da poslušalec pri tem uživa in si v svoji domišljiji zna predstavljati opisano, kar je unikatno izkustvo, ki krepi ustvarjalno mišljenje in samostojnost. Zato tudi izberimo take pripovedke, ki prikazujejo različne teme in so razgibane. Odstrejo naj pogled na različne vrednote, družbeno vedenje ter čustvovanje preko zanimivih likov in prigod, s katerimi se poslušalec lahko poistoveti. Glede na leta stremimo k naslednjim:

  • Od rojstva do četrtega leta so najbolj učinkovite tiste, pri katerih se ponavlja določen refren in pri katerih lahko vključimo npr. ploskanje ter različne zvoke za ritem.
  • Od petega do sedmega izbirajmo že nekoliko kompleksnejše, o katerih lahko nato skupaj razglabljamo.
  • Od osmega do dvanajstega pa je čas za vpeljavo različnih žanrov.

Pomemben je tudi glas govorca, saj morda nekateri pritegnejo ter oživijo like bolj kot drugi, zato nekoliko preverimo, kateri so tisti, ki zares učinkujejo. Logopedske zvočne pravljice pa lahko pripomorejo pri reševanju težav z govorom, za katerega je treba najprej tudi slušno ločevati različne glasove. Ne morejo sicer nadomestiti obiskovanja logopeda, vendar lahko na zabaven način usmerjajo na pravo pot.

otroški pajaci2

Zvočne pravljice za malčke lahko vpeljemo zgodaj

Raziskave kažejo, da poslušanje zgodb že v starosti nekaj mesecev prispeva k bogatejšemu jezikovnemu izražanju v kasnejši dobi, zato lahko pričnemo s tem že v starosti 8 mesecev, četudi dojenček še ne razume ter izgovarja vseh besed. Seveda je v tem obdobju življenja nadvse pomemben tudi vizualni del, zato je najboljše, da smo sami aktivno vključeni kot pripovedovalci in razlagalci ob pomoči slikovnega gradiva. Če nismo v tem najbolj vešči, preverimo različne nasvete, kako se tega lotiti, in kaj hitro bomo s poskušanjem ugotovili, ali je naš slog in način zanimiv. Postopoma, ko naši najmlajši pridobivajo večjo jezikovno in vizualno širino, pa lahko vpeljemo tudi druge avdio posnetke.

gap otroški pajaci1

Domačno odeti na odhod v sanje

Kot omenjeno, lahko pravo vzdušje ob poslušanju prikliče tudi okolje ter dobro počutje v mehkih ter lahkih oblačilih, kot so otroški pajaci. V zimskem času lahko izberemo kosmatene, v toplejšem obdobju pa tanjše in z različnimi potiski in motivi. Kakovostnejši so tudi otroški pajaci, ki so izdelani iz 100 % organsko pridelanega bombaža, saj je ta bolj prijazen do nežne kože. Velikosti in kroje preverimo v različnih tabelah ponudnika, da se bodo otroški pajaci pravilno prilegali, saj s premajhnimi ali prevelikimi ne bomo dosegli udobja. Največkrat so namenjeni starostim od 0 do 2 let, vendar so v ponudbi tudi taki za višje starosti od 3. do 12. leta in nekateri se po kroju že nekoliko bolj približujejo pižamam ali spalnim vrečam.

otroški pajaci

Otroški pajaci in zvočne pravljice kot del prijetne večerne izkušnje

Otroški pajaci lahko skupaj z najljubšo igračo v obliki plišastih medvedkov in drugih živali ali punčk postanejo sinonim za večerni ritual z zgodbo, ki pomirja ter uspava. Po večernem obroku in umivanju sledijo otroški pajaci, v katere napravimo svoje najmlajše, nato pa zvočne pravljice lahko poslušamo tudi skupaj z njimi, kar jim bo v še večjo zabavo, poleg tega pa se nato lahko o slišanem z njimi pogovorimo in tako krepimo tudi medsebojne vezi. Če nam je ostala kakšna v lepem spominu in nas je navduševala v času, ko smo bili sami majhni, vključimo tudi take.