šport in prosti čas

Ohranimo zdravo otroško razigranost

Otroci so tisti, ki nas razveseljujejo s svojo neizmerno energijo in radovednostjo. Nekaterim staršem pa je včasih kar pravi izziv poiskati ustrezen način, kam preusmeriti to otroško radoživost, da ne postane preveč uničujoča. Nedvomno je najboljši način za to prav preživljanje kakovostnega prostega časa na prostem. A vendar je pri tem še kako pomembna igra, ki ohranja otrokovo radovednost in skrbi za njegov zdrav duševni in čustveni razvoj.

Varno preživljanje veselih in sproščujočih dni na prostem otrokom lahko nudijo lesena zunanja igrala, ki jih lahko postavite kar na svojem dvorišču. Pri tem pa lahko predlagate svojo lastno idejno zasnovo in tako tudi sodelujete pri samem postopku postavitve. Izvajalec del vam pred izvedbo omogoča izdelavo skice igrišča, zagotavlja pa vam tudi zamenjavo obrabljenih delov ter redne letne preglede za boljše vzdrževanje igralnih površin. Tako lahko poskrbite za varnost, ki jo potrebujejo vaši malčki in zunanja igrala, na katerih bodo preživeli dragocene ure.

Barve za les za zaščito in ohranjanje naravnih površin

barve za les

Ker zunanja igrala izdelana iz naravnega materiala zahtevajo posebno zaščito, je potrebno vedeti tudi nekaj o tem, kako na pravilen način poskrbeti za vzdrževanje igral. Pri tem je pomembno poudariti, da vsi leseni objekti oziroma izdelki potrebujejo ustrezno zaščito. Njihovo površino je potrebno najprej zaščititi z nanosom osnovnih zaščitnih proizvodov, nato pa še poskrbeti za osvežitev naravnega videza površine.

Prav temu so namenjene kakovostne barve za les, ki ne le poskrbijo za lepši videz, temveč uspešno ščitijo pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Le z uporabo najkakovostnejših zaščitnih sredstev, ki ne škodujejo okolju, bodo otroška zunanja igrala doživljenjsko zaščitena.

Kakšna zunanja igrala so na voljo?

Kot je bilo že na začetku omenjeno, sami lahko pri postavitvi posameznih elementov predlagate, kaj točno si želite oziroma kaj menite, da bo najbolj ustrezalo vašim malim nadobudnežem. Le z upoštevanjem njihovih želja boste poskrbeli, da bodo vaši malčki in zunanja igrala tvorili najboljšo možno kombinacijo. Na voljo vam je sicer osnovna ponudba, a možna je tudi postavitev glede na vašo lastno idejo. Izbirate lahko med različnimi kombinacijami elementov kot tudi različnimi barvnimi odtenki.

Izbirate lahko med tobogani, plezali, igralnimi stolpi, otroškimi hišicami različnih oblik, gugalnicami, trim stezami in še mnogimi drugimi elementi. Postavite lahko tudi nizka zunanja igrala na vzmet, na katerih bodo otroci lahko razvijali svoje ravnotežje. Pri tem pa lahko izbirate med različnimi oblikami, kot je na primer motor, ali pa simpatične živali, kot so pes, konj, petelin.

Ravno tako so na voljo različne izvedbe mostov, ki so sestavljeni z med seboj povezanimi prečkami. Lahko izbirate med mostovi z ali brez ograje, ki so lahko postavljeni v ravnini ali z nagibom. Zanimive pa so tudi gredi in smrekovi stebrički, ki so lahko različnih višin. Vsa navedena zunanja igrala so izdelana iz globinsko impregniranega lesa iglavcev, pri izdelavi in postavitvi pa so upoštevani vsi veljavni standardi, ki jih je pri tem potrebno upoštevati.

Barve za les ščitijo pred vremenom in škodljivci

zunanja igrala

Za vzdrževanje vseh lesenih površin je ključnega pomena ustrezna zaščita z različnimi zaščitnimi premazi, kar še posebej velja za zunanje površine. Te so izpostavljene vsem vremenskim vplivom, tako soncu kot vlagi v obliki dežja, snega, toče. Zato je potrebno takšne površine ustrezno zaščititi, da ne posivijo oziroma ne izgubijo svojega naravnega videza.

Najboljši način za to so prav barve za les, ki učinkovito ščitijo pred vsemi naštetimi vremenskimi vplivi. A obenem se odlično obnesejo pri zaščiti proti različnim škodljivcem. Pomembni so sicer tudi temeljni premazi, ki dodatno ščitijo pred nastankom plesni in glivic, učinkovito pa ščitijo tudi pred škodljivimi vplivi UV žarkov.

Pomemben je tudi pravilen postopek nanosa

Pred nanosom barve za les je najprej potrebno nanesti osnovno zaščito. Če je ta že bila opravljena s strani proizvajalca oziroma med postavitvijo elementov, njeno kasnejše obnavljanje ni potrebno. Na splošno namreč velja, da tudi v najzahtevnejših vremenskih pogojih strokovno izvedena zaščita ostane učinkovita skozi celoten življenjski cikel posameznega elementa.

Po nanosu osnovnega zaščitnega sredstva sledi nanos kakovostne barve za les, ki bo preprečila sivenje naravnih površin med nenehnim izpostavljanjem zunanjim vremenskim razmeram. Obenem pa bo tudi služila kot čudovita dekoracija, saj s svojim videzom vsaki leseni površini pričara nov in svež videz.

Za učinkovito in doživljenjsko zaščito

Po končnem nanosu bodo tako vse zunanje površine pridobile nov, osvežen videz, poleg tega pa bodo učinkovito zaščitene. Ključnega pomena je namreč, da zaščitne barve za les ne opravljajo zgolj dekorativne funkcije, ampak da uspešno zaščitijo naravne površine pred vsemi možnimi vremenskimi vplivi, ki lahko v primeru neustrezne zaščite povzročijo sivenje.

Pri izbiri zaščitnih sredstev pa bodite pozorni, saj je pomembno, da izberete takšne izdelke, ki bodo skladni z vsemi veljavnimi evropskimi standardi, njihova učinkovitost pa potrjujejo redna testiranja, izvedena pri strokovnih ustanovah doma in pri neodvisnih ustanovah v tujini. Le z izdelavo v skladu z vsemi zakonskimi zahtevami je zagotovljena pravilna in varna uporaba zaščitnih sredstev, ki ne škodujejo okolju in ne ogrožajo človeškega zdravja.