storitve

Analiza spletnih strani za podjetja

Imate čudovito internetno trgovino ali mesto, vendar nikakor ne dosegate želenih rezultatov? Čeprav je izgled pomemben, pa ni vse v estetiki, veliko je tudi v sami tehnični izdelavi mesta in uporabniški izkušnji, ki bistveno vpliva na njen uspeh. Če vaše mesto ne dosega želenega števila obiskovalcev, ga ti zapuščajo prehitro ali se pojavljajo tehnične težave, je čas za razmislek o njegovi izboljšavi. Rešitev je analiza spletne strani, s katero boste določili šibke točke, grožnje in priložnosti vašega mesta, da se to povzpne ne samo visoko v iskalniku, temveč tudi v mislih obiskovalcev. Kaj je analiza spletnih strani in kako izgleda, razložimo v nadaljevanju na primeru trgovine z refurbished prenosniki https://www.bbt.si/prenosniki.

refubished (1)

Kaj je analiza spletnih strani in kaj obsega?

Gre za je temeljit pregled celotnega mesta, kar zajema od izgleda, vsebine in do tehničnih funkcionalnosti. S tovrstnim preverjanjem hitreje vidimo, katere elemente ali funkcije je potrebno spremeniti, katere dodati in katere še izboljšati za večjo uspešnost. Postopek je različno zapleten, saj je nekatere vidike mogoče enostavno oceniti s samodejnimi spletnimi orodji, za druge pa je potrebno skrbno oko strokovnjaka. Preverjanje v grobem obsega:

  • tehnično preverjanje,
  • uporabniško izkušnjo,
  • SEO optimizacijo in vsebinsko preverjanje,
  • preverjanje varnosti,
  • analizo obiskovalcev in konkurence.

analiza spletnih strani.2

Tehnično preverjanje in varnost

Tehnično preverjanje se posveča predvsem tehničnim vidikom, ki vplivajo na delovanje in dostopnost mesta. Med temi so največkrat so pojavnost vašega mesta v iskalniku (na katerem mestu v iskalniku se nahajate), hitrost nalaganja, odzivnost mesta med brskanjem po njem, mobilno optimizacijo (prilagodljivost mesta za prikazovanje na različnih napravah) in varnost (namestitev varnostnih vtičnikov in morebitnih tveganj za kibernetske napade). Iskalniki se zavedajo, da počasna mesta ponujajo slabšo uporabniško izkušnjo, zato ima v ospredje potiska tista, ki so hitrejša. Odlična notranja struktura mesta in prilagodljivost različnim napravam poskrbi, da iskalniki odkrijejo kakovostno vsebino in jo potisnejo naprej. Varnost je vse bolj pomembna, zato je namestitev SSL certifikata ena najpomembnejših zahtev pri prenovi, ki predstavlja obrambo vaših podatkov pred kibernetskimi napadi.

prenovljeni računalniki (2)

Uporabniška izkušnja

Analiza spletnih strani obsega tudi pregled uporabniške izkušnje. Ta je ključna za zadovoljstvo obiskovalcev in njihovo vračanje na vaše mesto. Preverjanje uporabniške izkušnje obsega preverjanje enostavnosti in jasnosti uporabe navigacijskega menija, preverjanje delovanja notranjih povezav, odzivnost internetnega mesta, kakovost vsebin, opise in fotografije izdelkov, enostavnost nakupovanja, plačilni postopek …Pri zagotavljanju najboljše izkušnje obiskovalcev so v pomoč tudi napredna orodja, ki prikažejo, kje se uporabniki največ zadržujejo, kje klikajo in katere dele preskočijo. S tem se prepričate, da je fokus vaših uporabnikov res tam, kjer želite.

SEO optimizacija

Optimizacija za iskalnike je bistvena za povečanje vidnosti internetnega mesta v iskalnikih. Analiza spletnih strani tako obsega tudi podrobnejši pregled vsebine. Začne se s postavljanjem optimalnih ključnih besed, ki so osnova za uspeh. Z določitvijo relevantnih ključnih besed lahko bistveno vplivate na pozicijo v brskalniku, k temu pa pripomorejo tudi meta naslovi, ustrezno klasificirani teksti, opisi s ključnimi besedami, povezave na druga mesta, redno posodabljanje vsebin, kakovostni opisi izdelkov ali storitev … SEO optimizacija je živ proces, ki ves čas zahteva sledenje trendom in prilagajanje algoritmom iskalnikov.

analiza spletnih strani2

Pregled konkurence

Analiza spletnih strani ne obsega samo tega, kar imamo na voljo sami, ampak tudi, kar imajo drugi. Da lahko ustvarimo kakovostno in izstopajočo internetno mesto, je treba tudi vedeti, kaj počne naša konkurenca. Pregled konkurence je pri tem ključen, vključuje pa primerjavo ključnih metrik, kot so mesto v iskalniku, število obiskovalcev, izbor ključnih besed, preučevanje vsebinskih strategij konkurence, SEO prakse konkurence in tehnična optimizacija.

Analiza na primeru trgovine z refurbished prenosniki

Prvi korak pri preverjanju stanja internetne strani je zbiranje podatkov. Na primeru trgovine z refurbished prenosniki je to pregled konkurence (ponudnikov tako obnovljenih kot novih računalnikov, pregled obstoječega stanja internetne trgovine in identificiranje ključnih težav oz. priložnosti. Poleg tehničnih stvari se velik poudarek daje na vsebino – ali so refurbished prenosniki opremljeni s kakovostnimi fotografijami in opisi izdelkov, imajo na voljo ocene kupcev, kako enostaven je postopek nakupa, se uporabniki znajdejo v vaši trgovini, imajo možnost iskanja po filtrih, ali redno posodabljate zalogo in skrbite za uporabne vsebine (bloge) na vaši strani ipd.  Po zbiranju teh podatkov sledi pregled in njihova interpretacija. Poleg identifikacije težav in prepoznavanja priložnosti je dobro dodati še primerjavo z najboljšimi praksami. Na koncu se izdela poročilo, ki povzema ključne ugotovitve, podrobne informacije o tehničnih, UX, SEO in konkurenčnih preverjanjih ter akcijski načrt za implementacijo izboljšav trgovine z refurbished prenosniki.

refubished računalniki (1)

Kdaj potrebujete to storitev?

Veliko je indikatorjev, ki lahko kažejo na to, da trgovina z refurbished prenosniki ne dela najbolje in da je smiselno opraviti podroben pregled stanja. Analiza spletnih strani je smiselna pri opažanju sledečih kazalcev:

  • ko mesto ne dosega željenih rezultatov oz. konverzij, kljub aktivnemu vlaganju v oglaševanje in promocijo trgovine z refurbished prenosniki,
  • ko mesto obišče premalo novih (in tudi starih) obiskovalcev,
  • ko mesta z refurbished prenosniki ni na prvi strani iskalnika,
  • ko obiskovalci prehitro zapustijo vaše mesto ali ne obiščejo drugih podstrani,
  • če se na drugih kanalih pojavljajo kritike ali negativni komentarji,

če vaše mesto ni bilo posodobljeno že lep čas.