storitve

Električne ali navadne zobne ščetke za najmlajše?

Pravilna ustna higiena je izredno pomembna že v zgodnji starostni dobi, če želimo imeti za zdrave zobe brez kariesa. Eden od najpomembnejših pripomočkov je zagotovo zobna ščetka. A v poplavi najrazličnejših modelov, ki jih proizvajajo različni proizvajalci, je vse težje sprejeti pravilno odločitev, katero izbrati. Če si tudi sami želite kakovostnejše ščetke, a ne veste, kaj morate vedeti pred nakupom, berite naprej in izvedeli boste.

Trenutno so vse bolj priljubljene električne   zobne ščetke, ki se napajajo s polnjenjem v omrežju. Obstaja tudi posebna otroška električna zobna ščetka, ki je oblikovana z namenom, da jo uporabljajo najmlajši. Nekateri najsodobnejši modeli so pri odpravi oblog učinkovitejši od navadnih. Obenem se proizvajalci tudi vse bolj trudijo, da s privlačno zunanjostjo privabijo otroke k uporabi. Tako pogosto ročaje krasijo priljubljeni superjunaki ali risani junaki.

otroške zobneščetke

V čem se električne zobne ščetke razlikujejo od navadnih?

Zanje je predvsem značilno, da delujejo po principu vibracij, obenem pa jih je možno tudi zasukati v različne smeri. Prav to omogoča odlično odstranjevanje oblog z dlesni in zob. S premikanjem po zobnih površinah se ustvarjajo dodatne vibracije, ki še učinkoviteje poskrbijo za odstranjevanje nečistoč. Za razliko od navadnih vam jih po obrabi ni treba zavreči, saj preprosto samo odstranite glavo ter jo zamenjate z novo. Razen v primeru, da uporabljate takšno, ki je za enkratno uporabo. V tem primeru jo morate zavreči podobno kot navadno.

Otroška električna zobna ščetka pa je še posebej priročen pripomoček za otroke, ki si zaradi najrazličnejših fizičnih oz. razvojnih omejitev ne morejo sami ščetkati zob, saj večino dela opravi kar sama. Poleg tega je primerna za otroke z ortodontskimi aparati, saj jim je tako čiščenje precej olajšano. Za vse najmlajše, ki morajo nositi aparate, je namreč pravilna ustna higiena še kako pomembna.

Pri tem pa bodite pozorni na različne funkcije časovnikov, saj imajo različni modeli različne funkcije. Nekateri imajo celo posebne tlačne senzorje, ki se bodo sprožili v primeru, da je čiščenje preveč agresivno, medtem ko drugi lahko sporočajo, kdaj je čas za prehod na naslednjo površino zoba. Pri tem pa velja poudariti predvsem to, da tako kot pri navadni je tudi tu pomembno, da jo uporabljate z občutkom in z nežnostjo, a tudi ustrezno dolgo. Za vsako površino posebej si vzemite vsaj tri sekunde.

Otroške zobne ščetke

Katere so prednosti in slabosti navadnih ščetk?

Standardna otroška električna zobna ščetka je običajno dražja od navadne ročne, ki jih lahko dobite že za 1 evro. Poleg tega so navadne običajno tudi dostopnejše, saj jih lahko kupite praktično povsod, ne le v prodajalni z živili, ampak tudi v lekarni ali na bencinskih črpalkah.

Obenem so preproste za uporabo in ne zahtevajo nobenih posebnih nastavitev ali priključkov, poleg tega so izredno praktične, ko se pripravljate na potovanje. Preprosto jo samo dodate k ostalim toaletnim pripomočkom, saj ne zavzame preveč prostora. Uporabljajo jo lahko prav vsak, a je električna oz. sonična ščetka veliko bolj primerna za vse, ki imajo težave s ščetkanjem.

otroške zobne ščetke1

Ali je otroška električna zobna ščetka res učinkovitejša od navadne?

V marsikaterem pogledu je učinkovitejša od navadne. Poleg poenostavljene uporabe za tiste, ki ne morejo z rokami ustrezno premikati ščetke, je pomembno poudariti predvsem dejstvo, da je z njo možno odstraniti veliko več oblog kot z navadno ročno. Pri tem pa je treba razlikovati med vibrirajočimi in oscilirajočimi napravami, saj so oscilirajoče veliko bolj učinkovite od tistih, ki proizvajajo izključno vibracije.

Pri najmlajših je lahko velika težava tudi prekratek čas ščetkanja, zato jih morajo starši nadzirati. Pri tem pa si lahko tudi pomagajo s pravilno izbiro. Marsikatera otroška električna zobna ščetka je namreč opremljena tudi s časovnikom. Ta zagotavlja, da bo čiščenje res trajalo dovolj dolgo, da bodo res vse obloge temeljito odstranjene.