storitve

Posebna prehrana za vaše štirinožne prijatelje

Vsak ljubitelj psov se zaveda, kako pomembno je zagotoviti svojim kosmatincem uravnoteženo in kakovostno prehrano. Hrana v osnovi, ki jo nudimo svojim štirinožnim prijateljem, ima ključno vlogo pri ohranjanju njihovega zdravja in dobrega počutja. Zaradi vse bolj občutljivega črevesja in predelane hrane pa se je v zadnjem času pojavila posebna vrsta prehrane, ki se je izkazala za izjemno koristno in priljubljeno med lastniki psov: to je hipoalergena hrana za pse. Ker je vedno več psov alergikov, so s to vrsto rešili številne težave. Pa je res tako?

Kljub alergijam, ki morda težijo vašega kosmatinca, lahko tudi kuhana hrana za pse recepti poskrbijo za vse potrebne sestavine, ki jih nujno potrebuje. Če imate doma občutljivega kosmatinca, smo za vas pripravili okusne namige in recepte za njegovo dobro počutje.

hipoalergena hrana za pse1.1

Hipoalergena hrana za pse: zlagano ali resnično?

Splošno in študijsko gledano, vsebuje hipoalergena hrana za pse posebne vire beljakovin in ogljikovih hidratov, ki so manj alergeni in manj verjetno povzročajo preobčutljivostne reakcije. Na primer: namesto običajnih virov beljakovin, kot so: piščanec ali govedina, se v tej hrani pogosto uporabljajo viri beljakovin, kot so: riba, puran, kunčje meso ali jagnjetina.

Prav tako se izogibajte uporabi sestavin, kot so pšenica, soja, koruza, saj so le-te pogosto alergene pri psih. Raziskave so pokazale, da ta hrana bistveno pomaga zmanjšati alergijske reakcije in prebavno delovanje pri psih, ki so dovzetni za občutljivost.

Ta hrana je torej pozitivno potrjena iz številnih strani in omogoča, da vaš kosmatinec jé brez težav. Preden se sami odločate, da bi zaradi kakšnih težav preklopili na to vrsto hrane, se morda najprej posvetujte z veterinarjem.

hipoalergena hrana za pse2

Kako pripraviti uravnotežen obrok?

Če želite vajeti prijeti v svoje roke in za kosmatinca čim bolj poskrbeti kar sami, bo kar najboljše kuhana hrana za pse recepti, ki so preverjeni in ne vsebujejo alergenov. Dobro je, da se na začetku držite razmerja 60:40 ali 70:30, kar pomeni, da mora biti obrok sestavljen iz 60-70 % mesnega deleža (notranji organi, mišično meso) ter iz 30-40 % zeliščno zelenjavnega deleža (žito, sadje, zelišča in zelenjava). Dodajte tudi kakovosten vir kalcija in olje.

Nasveti, ki vam bodo pomagali ob pripravi okusnih jedi za psa:

  • izogibajte se pogostim alergenom, kot so: piščanec, soja, govedina, koruza in mlečni izdelki. Raje uporabite: purana, riž, lososa, krompir, grah, buče in ostala manj verjetno alergena živila.
  • Kuhajte doma: s tem, ko boste hrano pripravili doma, imate popoln vpogled nad njeno kakovostjo in vsebnostjo.
  • Izogibajte se dodatkom, kot so: umetna barvila, ojačevalci okusa in konzervansi.
  • Okusni recept, z enostavno pripravo, je lahko na primer: kuhan losos, krompir in bučke ali pa skuhan puranji kotlet z rižem in grahom. Seveda se izogibajte dodajanju začimb, soli in drugih sestavin, ki bi lahko dražile prebavni sistem vašega psa.

Zmeraj spremljajte njegove odzive ob začetku uvajanja na novo prehrano in bodite pozorni, kako se obnaša. Če ima vaš pes že reakcijo od prej, spremljajte ali se ta nadaljuje oz. slabša ali se zmanjšuje.

hipoalergena hrana za pse1ž

Hipoalergena hrana za pse in primerna velikost obroka

Najboljši odmerek je od 2-3 % idealne teže psa, na dan. Pri mladičih in mladih psih je nujno, da jih redno tehtate in tako prilagodite primerno količino hrane. Prilagajati je treba tudi na njegovo starost in aktivnost, kar pomeni, da starejši in manj aktivni psi ostanejo na 2 %, medtem ko mladi in aktivni psi na 3 %. Če imate doma zelo aktivnega psa, se lahko količina obroka poveča od 3-5 %.

Če niste prepričani, kam bi uvrstili svojega psa, se držite zlate sredine in samo opazujta, ali pes hujša ali se redi in temu primerno nato pripravite količino obroka.

Svetujemo vam, da nikar ne iščete popolnosti obrokov, saj jih v praksi tudi zase ne pripravljamo. Popolni obroki, ki jih predstavlja hipoalergena hrana za pse, so narejeni le v vrečkah. Nič ne bo narobe, če kak dan ne bo dobil določene zelenjave, sadja ali mesa, saj je vse v razmerju in raznolikosti.