prehrana in zdravje

Kaj je otoplastika in kakšne so cene?

Štrleča ušesa, ali drugače imenovano otapostaza, je prirojena napaka, pogosta težava, ki prizadene velik odstotek ljudi. Na srečo pa sodobno zdravstvo pozna odličen poseg, imenovan otoplastika, s katerim lahko hitro in učinkovito popravi in polepša videz vaših štrlečih ušes. Ta estetska rešitev je popolnoma neboleča in neinvazivna metoda, ki vam bo izboljšala videz ter ob enem seveda dvignila samozavest. Otoplastika cena je dokaj dostopna in se razlikuje od strokovnjaka do bolnišnice, zato se izplača v zadevo poglobiti in poiskati kar najboljšo izbiro zase ali svojega otroka.

otoplastika2

Kaj je in kako poteka otoplastika?

To je operacija, ki jo izvajajo z lokalno ali splošno anestezijo, pri odraslih in otrocih. Najpogostejša je pri otrocih, starih med 5 in 6 let, pred vstopom v šolske klopi. Ker ušesa takrat dosežejo 90 odstotkov svoje velikosti in oblike. Je pa v splošnem otoplastika kirurški poseg, ki je namenjen korekciji oblike, velikosti ali položaja ušes.

Ne glede na to, ali se želite znebiti štrlečih ušes, zmanjšati njihovo velikost ali popraviti deformacije, lahko otoplastika prinaša želeno popolnost v vaš videz. S posegom se lahko odrasli znebite neželenih kompleksov in ponovno pridobite zaupanje vase, ko se ozrete v ogledalo, pri otrocih pa se tako znebimo psihosocialnemu razvoju.

Potek

Strokovno usposobljeni kirurgi bodo skrbno preučili vašo anatomsko strukturo ušes ter oblikovali načrt posega, prilagojen posebnostim vašega obraza. Ker ima uhelj tri-dimenzionalno strukturo, morajo biti strokovnjaki še posebej natančni ob pregledu, da lahko določijo potrebno preoblikovanje in izberejo primerno tehniko. Med postopkom se ušesa oblikujejo in pritrdijo v želeni položaj, s čimer se doseže estetsko privlačen rezultat.

To naredijo tako, da v večini primerov zarežejo kožo na zadnji strani uhlja ter jo ločijo od hrustančnega ogrodja. Tega nato zmanjšajo, preoblikujejo ter učvrstijo v pravilen položaj, bližje glavi. Pomembno je tudi omeniti, da se poseg običajno izvaja pod lokalno anestezijo, kar pomeni, da boste med posegom udobno in brez bolečin.

otoplastika

Trajanje operacije

Postopek ima različne časovne omejitve, saj se povsem odvisno, kakšno nepravilnost strokovnjak poskuša rešiti. Je pa okvirni čas od 30 minut do 120 minut.

V primeru, ko se nepravilnost odkrije že pri novorojenem otroku, je za brezoperativni poseg časa 72 ur, saj je v tem času ušesni hrustanec zmehčan. Takrat se čez ušesa namesti elastični trak, ki pomaga ušesa rahlo pritisniti ob glavo in jih na tak način preoblikuje.

Kakšne so prednosti operacije?

Poseg, kot je otoplastika za seboj prinese številne prednosti, ki vplivajo na samozavest in samopodobo, ter na splošno podobo in ravnovesje v razmerju oči in ušesi.

Najpogostejši razlogi za operacijo so:

  • štrleča ušesa na eni ali obeh straneh,
  • prirojena napaka ušes: nepravilna skodeličasta oblika (angl. Cup ear deformity) ali nerazvit del uhlja (angl. microtia),
  • prevelika ušesa (ang. makrotija).

Kdaj je najboljši čas za poseg?

Čas je relativen, vendar je povsem odvisno od želje otrok in staršev. Velika prednost tukaj je seveda, če si otrok tega želi sam, saj tudi lažje in bolj veselo sodeluje ob samem posegu. V okvirjih je najboljši čas v dobi novorojenca ali pred vstopom v osnovno šolo. Pri odraslih je povsem pogojeno s samopodobo in željo po spremembi.

otoplastika1

Okrevanje

Takoj po samem postopku se vam bo na ušesa namestil zaščitni zavoj, ki bo uhlje držal v pravilnem položaju in preprečeval morebitne okužbe rane. Ob prvem pregledu, po enem tednu, vam bodo odstranili šive in prevezo, če je vse v redu si boste že lahko umivali lase, v nasprotnem primeru vam bodo dali primerna navodila.

Priporočljivo je, da nosite še naslednja dva tedna čez noč zaščitni trak. Najverjetneje bo prisotna tudi blaga do zmerna bolečina, ki drži nekaj dni po posegu. Če je prehuda, jo lahko blažite s protibolečinskimi tabletami.

Postopek, ki ga zahteva otoplastika cena

Cena je popolnoma odvisna od tega, kam boste se odločili iti na pregled in sam poseg. So pa okvirne cene med 300 € in 3000 €. Pri številnih strokovnjakih dobite možnost obročnega odplačevanja, tako da je zadeva malenkost lažja.

Pomembno je, da se obrnete na strokovnjaka s pozitivnimi izkušnjami in ugledom na tem področju. Posvetujte se s specialistom, ki vam bo predstavil vse možnosti, vas vodil skozi celoten proces in odgovoril na vsa vaša vprašanja.