storitve

Varstvo pri delu je po zakonu obvezno

Za vsako podjetje je varstvo pri delu zakonska obveznost. Pri delovnih mestih, kjer so možne poškodbe ali verjetnost za zdravstvene okvare mora delodajalec poskrbeti za obvezne preizkuse usposabljanja za varno delo. Vse delavce zaposlene v tem podjetju ali zaposlene preko agencij, študentskih servisov, pogodb za določen čas… je potrebno seznaniti in usposobiti za varno delo. Delodajalec je dolžan izvajati priodične preglede delovnih mest. Čas med njimi pa ne smejo biti daljši od treh let.

Tako usposabljanje nudijo številna podjetja, primer si lahko ogledate na:  https://www.projekt-varnost.si/

Ocena tveganja

Ocena tveganja je zapisana v izjavi o varnosti in je namenjena temu, da podjetje izvaja vse preventivne ukrepe za zagotovitev varnosti in zdravja pri delu. Podjetja, ki se ukvarjajo z usposabljanjem za varstvo pri delu, postopek o ocenjevanju tveganja izvedejo v večih korakih. Pri tem ugotavljajo nevarnosti samega dela, morebitne ogrožene osebe in potencialno materialno škodo.

Izjava o varnosti z oceno tveganja je zakonska obveznost za vsakega delodajalca s katero izjavlja, da je poskrbljeno za varno delo vsakega zaposlenega

Kdaj je pravi čas za usposabljanje?

Če ste lastnik podjetja/samostojni podjetnik, ter iščete prvega zaposlenega delavca, je čas da si uredite usposabljanje za varstvo pri delu. Usposabljanje pa ni le primerno za nove delavce, vendar tudi za premestitve že obstoječih zaposlenih ali v primeru, da v podjetje vstopa nova tehnologija, novo delovno mesto, nova delovna sredstva oziroma, karkoli bi lahko povzročilo morebitne poškodbe ali spremembo za varnost pri delu.

Usposabljanja, pomoč pri izjavi o varnosti z oceno tveganja, preiskave delovnega mesta, periodnični pregledi in preizkusi delovne opreme in mnogo več za varno delo vam nudijo številna podjetja z usposabljenimi strokovnjaki z dolgoletnimi izkušnjami in zadovoljnimi strankami. Najboljši ponudniki na tem področju nudijo tudi teoretični in praktični preizkus usposobljenosti z vašega delovnega mesta in prilagodljivost posebnostim delovnega mesta.