aktualno

Čiščenje tlakovcev z pomočjo belila

Kemično čiščenje tlakovcev je postopek, pri katerem se uporabljajo močne kemikalije, ki razgradijo globoko umazanijo, maščobo in druge snovi, ki so se nabrali na površini tlakovanih poti. Ta postopek deluje tako, da razbije molekularne vezi, ki držijo te materiale skupaj, kar omogoča njihovo enostavno odstranjevanje. Pogosto se uporablja na območjih, kjer je umazanija močno zakoreninjena in običajne metode niso dovolj učinkovite. Postopek običajno začnemo tako, da strokovnjak razprši kemično mešanico po površini. Vrsta kemikalij, ki se uporabijo, je odvisna od vrste umazanije ali materiala, ki se čisti. Kemična mešanica nato deluje določen čas, da razgradi umazanijo, nato pa se površina običajno spere z visokotlačnimi vodnimi curki. Po tem se običajno izvede temeljito izpiranje in se uporabi krtača za čiščenje tlakovcev za drgnjenje prizadetega območja.

ročno čiščenje tlakovcev

Previdno pri kemični obdelavi

Kemično čiščenje tlakovcev lahko, če ni izvedeno pravilno, povzroči škodo okolju. Kljub temu pa, če se postopek izvaja s strani strokovnjakov, lahko prinaša izjemno učinkovite rezultate in pripomore k ohranjanju tlakovanih poti v dobrem stanju za daljše obdobje. Če razmišljate o tem postopku, vam priporočamo, da za to poiščete profesionalne čistilce, ki imajo izkušnje s tovrstnim delom. Tovrstna metoda ni najbolj priporočljiva, če imate majhne otroke in hišne ljubljenčke, ki veliko časa preživijo na tlakovanih delih. Poleg tega je ta metoda lahko abrazivna, kar pomeni, da obstaja možnost poškodbe vrhnjega sloja tlakovanih poti, če ni pravilno izvedena.

čiščenje tlakovcev

Učinkovita in okolju prijazna uporaba belila in vode

Pri obdelavi betonskih ali kamnitih tlakovanih poti je najbolje uporabiti raztopino sestavljeno iz 1 dela belila in 10 delov vode. Za dodatno učinkovitost lahko tej raztopini dodate tudi milo. Pomembno je, da dobro sperete območje po delu, da ne ostanejo sledi belila. Za izpiranje lahko uporabite vrtno cev ali tlačni čistilec. V primeru močno umazanih poti je pred izpiranjem potrebno, da s krtačo predhodno zdrgnete tlakovane poti. Pomembno je tudi upoštevati vpliv biocidnih čistilnih sredstev na okolje. Poleg tega mnoga biocidna čistila vsebujejo belila na osnovi klora, ki lahko, če se nepravilno uporabljajo, poškodujejo travo, rastline in drugo vegetacijo v okolici tlakovane poti.

 

Druge metode obdelave tlakovanih poti

V primerjavi s kemično metodo so druge metode bolj nežne in veljajo za bolj okolju prijazne. Pri teh metodah se uporabljajo posebni stroji, kjer krtača za čiščenje tlakovcev nežno odstranjuje umazanijo s poti, ne da bi pri tem poškodovali površino kamna. Tovrstna tehnika zahteva tudi manj vode kot kemična, zato je idealna za območja z omejenim vodnim virom. Na splošno je tovrstna metoda bolj priporočljiva metoda za vzdrževanje tlakovanih poti, še posebej, če imate majhne otroke ali hišne ljubljenčke, ki se pogosto sprehajajo po njih. Biocidna čistila tudi niso priporočljiva, če imate družinskega člana, ki trpi za alergijami in je občutljiv na močna čistila in šampone. Posebej je treba biti previden pri biocidnih čistilih, ki vsebujejo hlapne organske spojine, saj lahko vdihavanje le-teh v velikih količinah predstavlja nevarnost za zdravje.

čiščenje tlakovcev.2

Ohranitev lepega videza tlakovanih poti

Spomladi je pomembno, da pripravimo okolico na novo toplo sezono. To vključuje prekopavanje in ponovno zasaditev gredic ter urejanje vrtne poti. Mnoga slovenska dvorišča so prekrita s tlakovci, zato je treba temu ustrezno pripraviti in očistiti vso umazanijo, ki se je nabrala skozi zimo. Vendar pa delo s tem še ni končano, saj jih je potrebno skrbno čistiti celo leto, da ohranimo njihov lep videz.  Gre za pogosto izbiro pri urejanju dvorišč, vrtov in teras zaradi svoje funkcionalnosti in estetskega videza. Vendar, kot vsak material, bodo dolgoročno le dobro služili, če jim namenimo ustrezno nego. Neprestano so izpostavljeni različnim vremenskim vplivom in pogosto se naberejo pesek, listje, alge, lišaji, mah in druge nečistoče. Redna nega je nujna, da ohranimo njihov privlačen videz. Če se nabrana umazanija pomeša z dežjem, lahko prodre v njihovo porozno površino in povzroči razbarvanje, kar je zelo težko odpraviti.