aktualno

Lesena okna različnih dimenzij za zdrav in udoben življenjski prostor

Lesena okna imajo, kljub popularnosti plastičnih, še vedno pomembno mesto, ko se odločamo glede tega, kakšno zaščito in izgled bo imel naš dom. Prednosti, ki jih imajo okna iz lesa, so namreč številne, zato ne preseneča, da ostajajo v trendu. V prvi vrsti jih odlikuje visoka kakovost in dolga življenjska doba. Delujejo precej bolj domačno kot plastična in zaradi narave materiala noben kos ni enak drugemu, zato so v iskanju naravnega oziroma organskega izgleda domovanja naša prva izbira. Na primer pri renoviranju starejših ali spomeniško zaščitenih hiš ali pri raznih utah, vikend hiškah in kočah, na katerih bi plastika delovala preveč robustno, še posebej če se nahajajo na območjih nacionalnih parkov in na zaščitenih območjih, se odločitev pravzaprav ponuja kar sama po sebi.

leseno okno

Kakšne koristi n  am lahko nudijo lesena okna?

Poleg estetskega učinka ter udobja, je, kot omenjeno, ostalih koristi še precej, strnemo pa jih lahko v naslednji seznam:

  • Izolacija bo z njimi odlična – v primerjavi z drugimi materiali so boljši izolator tudi za več desetkrat, dobro pa bodo regulirala notranjo temperaturo. S tem bodo naši stroški ogrevanja pod kontrolo.
  • Življenjska doba bo lahko, v primeru kakovostne izdelave, tudi več desetletij, saj so z dobrimi tesnilnimi masami nadvse trpežna, vsekakor pa bomo po določenem obdobju na nekaj let morali obnoviti zaščitne premaze, da jih bodo čim kasneje načeli vremenski vplivi ter insekti.
  • Vzdrževanje je lahko izjemno enostavno, če smo dosledni in periodično čistimo prah in druge delce z mehko krpo in ustreznim čistilom. Nenazadnje pa tudi pri plastiki ne uidemo rednemu čiščenju, čeprav bi nekateri prodajalci utegnili trditi drugače.
  • Izbira glede oblik in barv je pravzaprav neskončna in pri tem lahko pustimo domišljiji prosto pot.
  • Ekološko so bolj sprejemljiva izbira, saj jih ob menjavi lažje recikliramo, poleg tega pa že v fazi njihove proizvodnje nastaja precej manj ogljičnega odtisa oziroma so v primerjavi s plastičnimi, kjer se izločajo strupene kemične snovi, okolju prijaznejša. Po nekaterih ocenah je potrebno nameniti kar osemkrat več energije za izdelavo PVC okvirja. Seveda pa je ekološki krog lahko sklenjen le, če surovine prihajajo iz trajnostno gojenih dreves in če novo drevo nadomesti vsako posekano drevo.

Tako lesena okna združujejo energetsko učinkovitost, estetsko vrednost ter okoljsko ozaveščenost, z njihovim nakupom pa dodamo tudi svoj delež k tem vrednotam. Z vidika zdravja prispevajo k temu, da nas učinkovito zaščitijo zvočno ter pred prepihom in vlago. Ti dejavniki namreč lahko prispevajo k razvoju določenih stanj in bolezni. Izpostavljenost hrupu prinaša stres in slab spanec ter s tem dolgoročno različne druge zaplete, prepih nam povzroči glavobol in prehlade, vlaga pa vodi v razvoj alergij in infekcij, ki še posebej slabo vplivajo na otroke, starejše in različne bolnike.

lesena okna.1

Izzivi, ki jih prinašajo okna iz lesa

Seveda se nam za lesena okna porodijo lahko tudi določeni pomisleki. Kot omenjeno, lahko naša težava postanejo npr. insekti, zato uporabimo akrilne premaze, ko bo nastopil čas za to. Cenovno bodo dražja od plastike in to nas v primeru manjšega proračuna lahko odvrne od nakupa. Pričakujemo lahko med okoli 200,00 EUR in nad 500,00 EUR na m2 za dvojno zasteklitev, pri trojni pa zneske tudi do 1.000,00 EUR. Svoje k ceni prispeva tudi vrsta montaže: za RAL montažo bomo odšteli do 15,00 EUR na m2, za klasično pa pol manj. A začetni večji vložek se nam tekom let zagotovo povrne, zato premislimo o tovrstni investiciji. Poleg tega ga s subvencijo Eko sklada lahko nekoliko znižamo. Višina subvencije lahko pri menjavi znaša na primer 20 % vrednosti oziroma največ 150,00 EUR na m2. Redno preverjajmo razpise omenjenega sklada in izkoristimo priložnost, če se odločamo za menjavo.

lesena okna