dom

Bazen na vrtu je odlična ideja, ali je njegovo vzdrževanje naporno?

Bazen na vrtu je želja marsikoga, ki želi še dodatno popestriti preživljanje prostega časa pred svojo hišo. Osvežitev v njem je v poletni vročini nekaj nadvse sproščujočega, poleg tega pa lahko s plavanjem v njem krepimo telo. Bazen za na vrt je lahko montažen, lahko pa si omislimo bolj konkretnega, iz betona ali nerjavečega jekla. Ne glede na to, kakšnega bomo izbrali, najprej pretehtajmo vse možnosti in se odločimo, čemu bo največ namenjen. Če imamo dovolj prostora in se želimo v njem rekreirati, naj bo ustreznih dimenzij oziroma dolžine, razmislimo tudi o globini.

Poskrbeti pa bomo morali tudi za varnost pri takih, ki so vkopani v zemljo, saj lahko prihaja do nesreč najmlajših otrok in hišnih ljubljenčkov. Stopnice, preko katerih je enostavno oditi iz vode, bodo nadvse priročne. Vsak seveda prinaša, poleg prijetnih plati, tudi nekatere manj prijetne. Na primer redno čiščenje je ključnega pomena, saj njegov izgled hitro lahko postane neugleden, poleg tega pa to lahko vpliva tudi na naše zdravje in njegovo življenjsko dobo. Preden se odločimo, kakšnega želimo postaviti, se pozanimajmo o vseh prednostih in slabostih, ter se nato odločimo za takega, ki bo najbolj ustrezal našim zahtevam.

bazen na vrtu1

Izzivi, ki jih prinaša bazen na vrtu

Če želimo, da naš bazen na vrtu ohranja svežo turkizno barvo, s katero povezujemo sprostitev, se bomo morali soočiti s kar nekaj vzdrževalnimi izzivi, glavne pa lahko strnemo v štiri sklope:

  • Pričakujmo, da se bo v njem redno nabiralo odpadlo listje, drevesni plodovi, cvetni prah in drugi naravni delci. Polovimo jih lahko s posebno mrežo na palici, ki jo dokupimo pri ponudnikih. Redno preverjajmo odtok.
  • Posebno poglavje so tudi alge, s katerimi se bomo morali redno spoprijemati, in ker se poleg njih nabirajo na stenah in dnu še mineralni ostanki in druge snovi, bomo morali periodično zdrgniti obloge. Občasno bomo morali uporabiti klor za dezinfekcijo, poleg njih pa redno še pH regulatorje in algicid. Idealni pH znaša med 7,0 in 7,6, merimo pa ga z merilci.
  • Poleg tega v njem konča tudi veliko živali, od žab, žuželk in do večjih živali, kot so ptice in razni sesalci. Da bi se izognili temu, da živali ne bi po nepotrebnem v njem dočakale zadnje poti, lahko kupimo posebne plavajoče podstavke, s katerimi jim omogočimo varen izhod ven. Vanje občasno lahko zaidejo tudi velike živali, zato bodimo pozorni na dogajanje.
  • Čez zimo moramo v njem pustiti vodo, v kateri se bo nabiralo vse našteto, zato nas spomladi čaka izdatno čiščenje. Vselej upoštevajmo navodila proizvajalca in uporabljajmo samo tista čistila, ki so namenjena izrecno temu.

bazen na vrtu2

Kakšen bazen za na vrt je najmanj zahteven?

Če primerjamo zahtevnost vzdrževanja glede na tip, ugotovimo naslednje:

  • Montažni iz vinila – če ne želimo imeti veliko izdatkov, bo to najugodnejša varianta, poleg tega lahko nekoliko preizkusimo, koliko dela bomo imeli z njim. Dolgoročno je manj trpežen kot grajeni, vendar kljub temu lahko uživamo v njem vrsto let. S filtrom mora voda v njem zakorožiti večkrat na dan. Priporočljivo je, da vinilne obloge zamenjamo na pet let. Ko ga ne potrebujemo, ga enostavno lahko pospravimo.
  • Iz steklenih vlaken – je najmanj težaven, saj se alge v njem razraščajo manj kot pri drugih. Voda mora enkrat na dan zaokrožiti s filtrirnim sistemom, pred uporabo pa moramo preveriti kemično sestavo vode.
  • Betonski – strošek zanj bo velik in tudi gradnja ni povsem preprosta ter lahko vzame nekaj časa, imamo pa več svobode glede izbora oblike, ki bo najbližje našemu okusu in željam. Seveda bolj posebne oblike prinašajo dodatne stroške. Je najtežji glede zahtevnosti vzdrževanja in vsaj enkrat na leto bo tak bazen na vrtu moral očistiti strokovnjak.
    bazen na vrtu3