domstoritve

Kakšna je cena za PVC okna?

Vas cena za PVC okna odvrača od zamenjave stavbnega pohištva? Čeprav se morda začetna investicija zdi nekoliko visoka, pa lahko s pametno in kakovostno izbiro na dolgi rok veliko privarčujete. Kvaliteta posameznih sestavin stavbnega pohištva ne določa samo vrednosti in izbire določenega izdelka, temveč tudi na njegovo življenjsko dobo, kvaliteto in stroške bivanja ter garancijo. Pri tem bodite pozorni, da v končni strošek vključite tudi vse pripadajoče storitve, ki so vam morda samoumevne, na primer montaža, demontaža, dodatna dela, dodatke na oknih ipd. Najnižja cena za PVC okna tipskega primera se pri ponudniku Okna Vranešič giblje od 150 EUR dalje, brez DDV in montaže.

Kako se določa vrednost?

 

Tako kot pri večini stavbnega pohištva tudi tu velja pravilo, da je cena za PVC okna sorazmerna s kakovostjo uporabljenih materialov in tehnologij. V grobem so ta sestavljena iz treh delov: plastičnega profila, stekla in okovja. Končni strošek je tako odvisen od:
• profila – bolj kakovostni profil kot izberete, višja je investicija, vendar tudi boljša toplotna izolativnost
• zasteklitve – osnova je termopan steklo oz. dvojna zasteklitev, za boljšo toplotno izolativnost pa uporabite širši profil in trojno zasteklitev
• barve – beli okvirji so praviloma najcenejši, strošek se poveča z izbiro dekorja ali imitacij
• storitve – v strošek pogosto niso vključene dodatne storitve kot so demontaža starih in montaža novih, zaključna dela, dodatki za okna (npr. senčila, police, križi v steklu, stikala, ipd.).

profili pvc oken

Kakšna je najnižja cena za PVC okna?

 

Informativni izračun je podan na podlagi tipskega primera profil IDEAL 400 s širino profila 70 mm, bele barve in 2-slojnim steklom. Izbran model ima tudi 2 EPDM tesnili, 5 komor, protivlomno zaščito do razreda uporabnost 2, do 45dB zvočne izolativnosti, 1,3W/m2K toplotne izolativnosti in vodoodpornosti do razreda 9A. Cene so okvirne po stroškovniku podjetja Okna Vranešič ter ne vsebujejo DDV in montaže:
• Enokrilno 1200×1200 mm – 149 EUR
• Dvokrilno 1600×1200 mm – 224 EUR
• Enokrilna 800×2100 mm – 169 EUR
• Enokrilno 1000×1000 mm v dekor barvi – 153 EUR

PVC