dom

Otroške pravljice za lahko noč za lažje uspavanje

Ko otroci rastejo in se razvijajo, se razvija tudi njihova domišljija. Malčki in predšolski otroci pogosto uživajo v domišljijskih vidikih literature namenjene njim, kot so številne otroške pravljice za lahko noč. V teh zgodbah se učijo lekcij prek likov, ki jih vzljubijo. Pred spanjem lahko uživajo tudi v knjigah, ki jim jih berejo starši ali drugi odrasli. Ne potrebujejo obsežne zbirke knjig in slikanic, da bi zvečer zaspali. Vse, kar malček potrebuje, da lahko zvečer zaspi, je odrasla oseba, ki ga ima rada in mu z nežnim glasom bere otroške pravljice za lahko noč dokler ne zaspi, pa naj bodo to mame, očetje, varuške ali stari starši. Pokazalo se je, da že samo branje zmanjšuje stres pri najmlajših.

pravljice za lahko noč

Najmlajši so odlični poslušalci

Otroške pravljice za lahko noč so vrsta kratkih zgodb, v kateri običajno nastopajo folklorni liki, kot so vile, škrati, pritlikavci, velikani itd. in običajno čarovnije ali uroki. Kljub temu jih je mogoče razlikovati od drugih ljudskih pripovedi, kot so legende (ki običajno vključujejo vero v resničnost opisanih dogodkov) in izrecno moralnih zgodb. Najstarejše zgodbe imajo različne motive: čarobne predmete, ki pomagajo pri nalogah in lahko rešijo na videz nemogoče težave; ljudi, katerih usoda se obrne, ko se znajdejo sredi stiske; zlobne mačehe in družinske člane, ki se borijo proti zlim vplivom; uboge junake, ki gredo skozi več preizkušenj in srečne konce.

pravljice za lahko noč2

Učenje življenjskih lekcij

Ko so se zgodbe začele pripovedovati, nihče ni pričakoval, da bodo razumljene drugače kot zabava. Ideja, da lahko zgodbe malčke učijo o njih samih in njihovem svetu, je dokaj sodoben koncept. Malčki se učijo življenjskih lekcij s pripovedovanjem zgodb v različnih oblikah knjig, ki vključujejo tudi otroške pravljice za lahko noč za malčke pred spanjem, ki jim zaradi počasnega ritma pripovedovanja pomagajo zaspati. Nekatere starše lahko skrbi, da ne poznajo dovolj zgodb za branje. Več literature za najmlajše lahko dobijo tudi v knjižnicah ali knjigarnah in v elektronski obliki na spletu.