dom

Pomlad v stanovanju s čarobnimi cvetovi

amarilisi v glinenih lončkih

Zunaj se dnevi skrajšujejo, narava počiva, a v nas raste želja po vnosu pomladi v dom, zlasti s pomočjo cvetočih lončnic. Večina sobnih okrasnih rastlin, ki v tem obdobju zacvetijo, je rezultat vrtnarskega dela, kjer so skozi dolga desetletja izbirali rastline, ki cvetijo prej kot druge. Ena od takih rastlin je vitezova zvezda. S posebnimi tehnikami dosežejo, da rastlina cveti kar sredi zimske sezonske utrujenosti. Vitezova zvezda (Hippeastrum) je doma iz Južne in Srednje Amerike in je čebulnica z običajnim vegetacijskim ciklom, ko raste na prostem. Pred pol stoletja so jo na naših vrtovih sadili hkrati s gladiolami.

Funkcionalnost in estetika za očarljive prostore

Cvetlični lonci so več kot le funkcionalen element – predstavljajo tudi dekorativni dodatek, ki popestri vsak prostor. Na trgu obstajajo cvetlični lonci v vseh mogočih barvah, oblikah, velikostih in materialih, kar omogoča izbiro glede na osebni okus in slog notranje opreme. Pri izbiri je ključnega pomena upoštevati material, saj različni materiali nudijo različne pogoje za rast rastlin. Plastika, keramika, terakota in kamen so med najpogostejšimi materiali. Vsak od njih ima svoje značilnosti, ki vplivajo na rast in zdravje rastlin. Ponudbo si oglejte na spletni strani: https://www.cvetilnik.si/shop/catalog/cvetlicni-lonci-in-vaze.

Sajenje čebulic

Rastline ali čebulice vitezove zvezde, pripravljene na cvetenje, lahko zdaj kupimo v vrtnarskih trgovinah tudi pod starejšim imenom amarilis, ki se še vedno uporablja v vsakdanjem govoru. Kljub temu bi lahko to poimenovanje povzročilo zmedo, saj je znanstveno ime Amaryllis namenjeno drugi čebulnici, podobne rasti z manjšimi cvetovi, ki izvira z juga afriške celine. Ker pa je v naših krajih, nekateri trgovci vztrajajo pri uporabi starejšega imena. Vitezova zvezda ima bistveno razliko pri gojenju glede na dve različni možnosti. Vrtnarji ponujajo čebulice v lončkih, kjer so že posajene s pripravljenimi nastavki cvetnega stebla, ali pa kot suhe čebulice, ki pridejo na trg po večtedenski fazi mirovanja.

poslikani lonci za cvetlice

Praktičnost in vsestranskost

Plastični cvetlični lonci so lahki, vzdržljivi in na voljo v različnih barvah. So praktični za notranje prostore, saj ohranjajo vlago in so enostavni za premikanje. Kljub temu pa plastika morda ni najbolj primerna za vse rastline, saj ne omogoča dihanja korenin in se hitreje segreva, kar lahko vpliva na temperaturo zemlje. Keramični cvetlični lonci so priljubljeni zaradi svoje estetske vrednosti in stabilnosti. Omogočajo dihanje korenin in ohranjajo stabilno temperaturo zemlje. Kljub temu so težji od plastike in manj primerni za pogosto premikanje. Poznamo tudi posode, izdelane iz naravnega gline, ki imajo naraven videz in omogočajo dihanje korenin. So odlične za rastline, ki potrebujejo dobro prezračevanje. Vendar pa se hitreje sušijo, kar zahteva pogostejše zalivanje.

Zimsko cvetenje

Če želimo, da vitezova zvezda cveti v neobičajnem letnem času, na primer pozimi, moramo čebulice prisiliti k cvetenju s postopkom, imenovanim siljenje. To vključuje posnemanje naravnih okoliščin, ki spodbudijo cvetenje. Vrtnarji običajno poskrbijo za siljenje pri čebulicah v posodah, medtem ko pri suhih čebulicah to storimo sami. Vitezova zvezda zahteva predvsem potrpljenje, saj so njeni toplotni pogoji v ogrevanih hišah običajno zadovoljivi. Če ustvarimo ustrezne pogoje, lahko čebulico silimo v cvetenje v kateremkoli letnem času, ne le v jeseni ali pozimi.

Trajnost in teža

Cvetlični lonci iz kamna so izjemno trdni in težki, kar zagotavlja stabilnost. Primerni so za večje rastline in zunanje prostore. Vendar pa so težji za premikanje in manj primerni za notranjo uporabo. Izbira materiala je odvisna od specifičnih potreb rastline. Pomembno je razumeti pluse in minuse vsakega materiala ter izbrati tistega, ki najbolje ustreza potrebam in estetiki doma. Na voljo so raznovrstni stili v različnih materialih, da lahko vsak najde popolno posodo zase. Glavno pravilo vsake posode za rože je prisotnost luknje za odtok odvečne vode. Brez te pomembne lastnosti tvegate, da bodo korenine rastline utonile ali začele gniti zaradi zastajanja vode. To je pogost vzrok za neuspeh pri gojenju sobnih rastlin, zato je izjemno pomembno slediti temu osnovnemu pravilu.

lonci za rože

Nežno zavetje za čarobne cvetove

Plastični lončki majhnega premera pogosto niso optimalni, saj obstaja tveganje, da se prevrnejo zaradi teže razvijajočega se cvetnega stebla in cveta. Vitezova zvezda ima raje večjo glineno posodo, ki jo napolnite z mešanico substrata za okrasne rastline ter vrtno zemljo. Pred sajenjem je priporočljivo čebulico namočiti v fungicid, ki pomaga preprečiti koreninsko gnilobo in rdeči ožig. To je pomembna preventivna metoda, ki zmanjšuje tveganje za glivične bolezni, ki pogosto napadejo liste ali cvetno steblo, povzročajoč rdeče razjede in povečano krhkost rastlin. Vitezova zvezda zahteva, da čebulico posadimo do polovice v zemljo in jo pokrijemo s papirnato kapo. Ta pokrivala zagotavljajo temo, ki je ključna za razvoj cvetnega stebla, medtem ko rastlino pustimo v toplem prostoru s temperaturo od 20 do 25 stopinj Celzija.

Raznolikost, praktičnost in pomembnost kakovosti

Plastika je eden najbolj raznovrstnih in ekonomičnih materialov. Plastični cvetlični lonci se pogosto uporabljajo za rože v trgovinah, saj so ti najlažje dostopni in prenosljivi. Debelejši plastični cvetlični lonci pogosto posnemajo videz terakote ali kamna, vendar so lažji. Kljub temu, da so cenejši, je pomembno upoštevati, da kakovostnejši zagotavljajo večjo vzdržljivost. Plastika ohranja vodo, kar pomeni manjše potrebe po zalivanju, vendar pa prekomerno zalivanje lahko povzroči težave, saj plastika ne omogoča enakega dihanje korenin kot glina.