dom

Visoka toplotna učinkovitost ogrevalnega sistema

Talno ogrevanje je starodaven način gretja, ki sega že v rimsko obdobje. Gre za enega izmed ploskovnih sistemov, vključno s stropnim in stenskim sistemov. Strokovnjaki pravijo, da je ta sistem izjemno učinkovit način prenosa toplote od vira do prostora. Cevi so položene v tla, kar omogoča prenos toplote na konstrukcijo in nato na zrak v prostoru s sevanjem in konvekcijo. Pogosto se uporabljajo plastične cevi, saj imajo manj težav zaradi raztezanja in krivljenja. Več si preberite na naslovu: https://www.termoshop.si/talno-gretje. Njihova življenjska doba je močno odvisna od temperature ogrevane vode, notranjega tlaka ter izpostavljenosti UV žarkom.

talno ogrevanje 3

Izboljšana mikroklima in enakomerna temperatura

Talno ogrevanje se uveljavlja kot eden najbolj zdravih načinov gretja. Poleg izboljšane mikroklime, ki vključuje manjše dvigovanje prahu in višjo relativno vlago, ta sistem zagotavlja tudi enakomerno porazdelitev temperature po prostoru in zmanjšano hitrost kroženja zraka. To ima pozitiven vpliv na zmanjšanje alergij in občutljivosti na prah. Sistem ponuja številne ugodnosti, med njimi tudi optimalno temperaturo v prostoru. Grelna površina, ki je razmeroma velika, omogoča, da je temperatura tal lahko nižja, v območju med 26 do 28 °C, pri čemer je najvišja dopustna temperatura 29 °C.

Brezskrbnost in prilagodljivost

Edna izmed največjih prednosti tega sistema je zagotovo prihranek prostora, ki je vedno vreden zlata. Posamezen radiator zasede nekaj prostora, talno ogrevanje pa ne zavzame niti toliko, saj se diskretno nahaja pod oblogo. Poleg tega je sistem prilagodljiv in ga lahko namestimo kamorkoli brez omejitev glede postavitve pohištva ali drugih elementov, kar je pri radiatorskem sistemu omejeno. Sistem prinaša še eno prednost – brezskrbnost glede vzdrževanja. Ko je sistem enkrat nameščen, ni potrebno posebno vzdrževanje, kar pomeni, da nanj lahko pozabimo. Večina teh sistemov ima tudi dolgo 20-letno garancijo, kar dodatno zagotavlja varnost in zanesljivost sistema.

talno ogrevanje

Zmanjšanje ogljičnega odtisa in finančni prihranki

Talno ogrevanje izstopa tudi po svoji energetski učinkovitosti, kar je v današnjem času ključno za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Pri tem sistemu se voda segreje do 35 °C, kar je opazno manj kot pri radiatorskem sistemu, kjer temperatura doseže lahko tudi 60 °C. To pa ima neposreden vpliv na denarnico. Poleg že omenjenih prednosti ima sistem še nekaj dodatnih pozitivnih lastnosti. S tem sistemom odlično sodeluje toplotna črpalka, temperaturni profil je blizu idealnega, kroženje prahu v prostoru je manjše, primerno je za gretje prostorov, ki so stalno v uporabi, temperatura zraka v prostoru pa lahko ostane nižja. Vse to pripomore k večji uporabni stanovanjski površini, saj v prostorih ni potrebe po velikih grelnih telesih.

Potencialne napake

Pri pravilni izvedbi so napake na instalaciji izjemno redke. Vendar lahko izbira napačnega ponudnika, ki mu manjka znanja, strokovnosti in izkušenj, lahko privede do resničnih težav. Najpogostejše napake, ki izhajajo iz neizkušenosti in nestrokovnosti izvajalca, vključujejo pomanjkljiv izračun sistema, izpuščeno izolacijo pod sistemom, nepravilno postavljeno razdelilno omarico, ki je nižja od nivoja razvoda cevi ter pomanjkanje avtomatskega odzračevalnega lončka. Obstaja tudi tveganje za puščanje pri stikih in spojih zaradi pomanjkanja izkušenj.

talno ogrevsnje

Ključna priporočila za tehnično brezhiben sistem

Za zagotovitev tehnično in funkcionalno pravilne vgradnje je ključno, da se vsi segmenti vgradijo po natančno določenih pravilih. To vključuje obvezni izračun za vsak prostor in ravno ter čisto osnovno ploščo. Glede na kompleksnost sistema je izjemno pomembno izbrati podjetje z ustrezno strokovnostjo, znanjem in izkušnjami, ki vam bo omogočilo brezskrbno delovanje sistema, hkrati pa vas bo strokovno podučilo o ravnanju s celotnim sistemom. Talno ogrevanje najbolje krmilimo preko vremensko vodene krivulje. V tem pristopu toplotna črpalka prilagaja svojo moč in deluje le toliko, kolikor je potrebno za doseganje idealne notranje temperature. Talno ogrevanje se lahko nadzoruje preko aplikacije na pametnem telefonu, kar omogoča spreminjanje temperature v prostoru, prilagajanje temperature sanitarne vode in spremljanje dnevne porabe.