dom

Vse, kar morate vedeti, ko se odločate za laminat

V sodobnih domovanjih je laminat postal priljubljena izbira za tla. Predvsem zaradi svoje vzdržljivosti, odpornosti, estetske privlačnosti in cenovne dostopnosti. Na voljo so različice, ki z vzorci, barvami in motivi posnemajo tudi nekoliko dražje talne obloge. Široka izbira pa ne pomeni nič, če ni poskrbljeno za podlago. To pomeni, da morajo biti v osnovi položeni strokovni in kakovostni estrihi, s čimer se boste izognili težavam kot so škripanje, valovanje ali razmik med letvicami. Preden se odločite zanj in na spletu izberete pravo različico za vaš dom, preverite, kaj vse morate vedeti o njem.

estrihi1

Zakaj izbrati laminat?

Gre za eno tistih talnih oblog, ki se lahko pohvalijo s številnimi prednostmi in malo slabostmi. Med ključnimi je njegova cenovna dostopnost. Laminat je izdelan iz plastičnih, lesenih ali vezanih vlaken, zato je običajno ugodnejši od parketa ali lesa. Prav tako je odporen na praske, udarce in madeže, nekateri pa tudi na vlago. Zaradi tega je odlična izbira v domovih z majhnimi otroki in hišnimi ljubljenčki. Vzdrževanje je enostavno, prav tako polaganje. Postopek polaganja je s pomočjo ustrezne opreme in nekaj spretnosti mogoče izvesti samostojno, brez obiska mojstra. Ker se posamezne plošče zlagajo skupaj, je enostavno tudi zamenjati poškodovan del. Med prednostmi je tudi širok nabor motivov, vzorcev, barv in tekstur, s katerimi lahko za manj denarja izberete popolno kombinacijo za vaš dom.

laminati1

Kakšne vrste obstajajo?

Obstajajo različne vrste. Najbolj klasična različica posnema videz naravnega lesa in je na voljo v različnih barvah in vzorcih. Potem je tu laminat z visokim sijajem, ki je občutljivejši na praske in madeže, obstaja pa tudi takšen s teksturo kamna ali betona. Med najbolj priljubljenimi naravnimi barvami so akacija, bukev, hrast in javor. Talne obloge se med seboj ločijo tudi po načinu spajanja. Med najbolj priljubljenimi, razširjenimi in enostavnimi je klik sistem, kjer imajo paneli ob straneh posebne jezičke, ki se trdno zaskočijo med seboj. Pri tem gre za polaganje brez uporabe lepila ali močnega pritiska, namestili pa jih boste lahko kar sami. Drug pogost način je utor-pero sistem, ker je na eni paneli utor, na drugi pa pero. Ko se poravnata, se s pritiskom zaskočita skupaj in tvorita trdno povezavo.

Kaj upoštevati pred polaganjem?

Polaganje oblog s klik sistemom spajanja je enostavno, pogosto tudi brez uporabe posebnih orodij. Preden se lotite polaganja, je dobro vedeti nekaj praktičnih informacij. Pakete vedno shranjujte vodoravno in nikoli pokončno, saj se lahko ukrivijo. Pred polaganjem neodprte pakete za nekaj dni pustite ležati v prostoru, kjer jih boste polagali, da se aklimatizirajo. Paneli se namreč pod vplivom temperaturnih sprememb krčijo in širijo. Pred polaganjem izračunajte širino, ki jo bo imela zadnja vrsta. Če ta širina znaša manj kot 5 cm, bo potrebno ustrezno prilagoditi širino prve vrste. Seveda poskrbite tudi, da so tla ravna, morebitne neravnine pa predhodno izravnajte.

laminat

Kakovostni estrihi so osnova za kvaliteto tal

Estrihi so talne površine iz cementa, betona ali mavčnih materialov, ki se uporabljajo za izravnavo tal pred polaganjem različnih talnih oblog. Njihov namen je ustvariti trdno in ravno podlago, ki omogoča enakomerno in stabilno polaganje talnih oblog ter preprečuje njihovo poškodbo zaradi neravnih površin ali vlažnosti. Estrihi so bistveni za dobro izvedbo polaganja talnih oblog in vplivajo na dolgotrajnost in videz končnega rezultata. Kvalitetno izdelani estrihi vplivajo na ravno podlago, kar je ključno za enakomerno položen laminat, neravna površina pa lahko sčasoma povzroči majanje lamel in škripanje. Estrihi so tudi zaščita pred vlago in zvočna zaščita. Če je polaganje talnih oblog delo, ki ga lahko opravite sami, pa so estrihi delo za izkušene mojstre.

estrihi (1)

Praktična navodila za polaganje

Za polaganje potrebujete panele, protihrupni filc oz. peno za polaganje, lesene distančne kline, vbodno žago in po potrebi lepilo. Čeprav je priporočljivo je upoštevati navodila proizvajalca, pa vseeno obstajajo osnovni koraki za polaganje:

  • Temperatura v prostoru naj bo med 15 °C in 30 °C, zračna vlažnost pa med 45 % in 60 %.
  • Na tla najprej položite protihrupni filc ali peno, če so tla vlažna, pa še vodonepropustno folijo.
  • Začnite polagati v kotu z odmikom od stene 12 mm, ki ga zagotovite s postavitvijo distančnikov.
  • Panele polagajte tako, da jih spajate po dolžini z ožjimi deli skupaj. Vsako naslednjo letev pri krajšem delu nagnite, postavite v utor in spustite na tla.
  • Ko pridete do stene, obrnite lamelo za 180°, označite dolžino in odrežite.
  • Sosednje plošče v drugi sestavite postavite tako, da je utor prost. Ko pridete do konca, celotno dolžino potisnite v utor.

estrihi2

Kaj pa talno gretje?

Laminat in talno gretje gresta skupaj, vendar je pri tem treba upoštevati izbiro. Namreč, niso vsi primerni za uporabo s talnim gretjem. Najbolje, da se pri izbiri pravega posvetujete s proizvajalcem, ki vam bo znal tudi ustrezno svetovati glede debeline, izbire podlage, prevodnosti toplote in pravilne namestitve. V mislih imejte tudi, da je tovrstna talna obloga nekoliko dražja od klasičnih različic, vendar bo občutek hoje po toplih tleh odtehtal višje stroške.