dom

Predlogi za božično kosilo

Slavnostno božično kosilo oz. večerja je poseben čas, ko se za obloženo mizo ponavadi zbere cela družina ali širok krog prijateljev. Čeprav je najbolj pomembno, da ta čas preživljamo skupaj s tistimi, ki jih imamo najraje,  pa tudi to, s čim jim postrežemo, ni nepomembno. Največkrat so jedi ob tej priložnosti razkošne, bogate in posebne, tako kot priložnost sama. Med pogostimi recepti za božično kosilo se najdejo meso in morske jedi, za piko na i pa poskrbi dobra sladica. Klasično slovensko božično kosilo sestoji iz juhe, pečenke, solate in potice, v nadaljevanju pa vam razkrivamo nekaj idej za popestritev prazničnega menija.

božično kosilo1

Hladna predjed

Predjed se postreže v času, ko so gostje še vedno v prihajanju. Lahko postrežete hladno ali toplo predjed, odvisno od vaših želja in kuharskih sposobnosti. Kot predjed se velikokrat ponudijo kanapeji, paštete, tatarski biftek ali bakalar. Kot hladno predjed lahko ponudite tudi kakšno solato, sirov krožnik, rezine pršuta, ovite okrog grisina ali lososove rezine. Kot topla predjed se največkrat postreže juha, v tem hladnem delu leta se še posebej priležejo kremne zelenjavne juhe. Čeprav se našteti predlogi slišijo slastno, pa s predjedjo ne pretiravajte. Postrezite le za prebujanje in draženje brbončic, verjetno ne želite, da se vam gosti nasitijo še pred glavno jedjo. Preostali del predjedi lahko brez skrbi ponudite tudi kasneje kot prigrizek, recimo po sladici.

Nekaj idej za okusne hladne in tople predjedi, ki jih je enostavno pripraviti:

  • Popečeni kruhki z avokadovim namazom
  • Lososova pašteta
  • Rezine pršuta ovite v grisin
  • Hobotnica v solati s popečenimi kruhki
  • Ocvrti piščančji zavitki
  • Šparglji na listnatem testu

Glavna jed

Glavna jed je zvezda večera. Pri tem si lahko privoščite, da goste presenetite z nekoliko bolj neobičajnimi in izvrstnimi jedmi, ki si jih malokrat privoščite doma. Pripravite lahko mesne jedi, od svinjine, govedine, in jagnjetine pa vse do ribjih jedi. Razvajajte svoje goste s steaki, pečenkami, nabodali, zavitki, ribami, hobotnico, školjami ali morskimi sadeži. Kot prilogo lahko ponudite riž, krompir, kruh ali kaj po vaši izbiri. Če gostite večje število ljudi, lahko morda razmišljate tudi o samopostrežni večerji, za kar je treba nekoliko prilagoditi meni, na primer natrgana govedina, mini burgerji, raclet ipd.

Tole je le nekaj naših predlogov za glavno jed:

  • Pljučna pečenka Wellington z blanširano zelenjavo
  • Pečena svinjska ribica na kremnem krompirjevem pireju
  • Pečena postrv z blitvo in krompirjem
  • Medeno glazirana pečenka s polento in francosko solato
  • Goveji steak s pečenim krompirčkom in gratiniranim brokolijem
  • Losos v listnatem testu

božično kosilo3

Sladica

Seveda ni popolnega obroka brez sladice. Ta je pika na i, ki bo zaokrožila celotno izkušnjo vaših gostov. Seveda ni praznikov brez mamine domače orehove potice, vendar je možnosti za okusno sladico ogromno. Ta naj se vedno poda k hrani, ki ste jo postregli prej. To pomeni, če ste za glavno jed postregli nekaj lahkotnega, je lahko sladica malo bolj obilna, v kolikor pa ste postregli močno glavno jed, pa naj bo sladica lahka. Nekaj primerov okusnih sladic, ki bodo očarale goste:

  • Cheesecake s pehtranom
  • Tiramisu
  • Jogurtova strjenka z jagodno kremo
  • Čokoladni sufle s smetano
  • Jabolčni zavitek z vanilijevim sladoledom in smetano
  • Prekmurska gibanica

Kaj pa tradicionalni recepti za božično kosilo?

Če ste za nekoliko bolj tradicionalno kosilo, kot se ga spomnite še iz otroštva, bodo vašo praznično mizo bogatili goveja juha, pečen piščanec ali pečenka, francoska solata, biftek, pršut in orehova potica. Seveda ne manjka tudi krompirjeva ali riževa priloga, kruh, toast, suho sadje in domači piškoti. Ob dobri jedi se prileže tudi kapljica dobrega vina, lahko pa postrežete s kuhanim vinom ali punčem. Čeprav se sarma tradicionalno uživa šele na prvi dan novega leta, pa tudi naslednji dan po božični večerji prija nekaj toplega in na žlico