prehrana in zdravje

Kako hitro in enostavno uporabiti mascarpone?

Maskarpone je mehki sir nežnega in sladkastega okusa, nekje med okusom masla in smetane. Izvira iz Lombardije v Italiji, kjer je ime je dobil po besedi »mascherpa«, kar v prevodu mlečna krema. Sir kremaste strukture, ki je obenem čvrst, se izdeluje iz sveže smetane z dodatkom limonske kisline. Zaradi tega se razlikuje od ostalih sirov, saj se za razliko od ostalih pridobiva iz smetane in ne iz mleka. Mehki sir je enostavno narediti tudi doma, in sicer s segrevanjem smetane skoraj do vretja, v katerega kapljico po kapljico dodajate limonin sok, dokler se ne prične zgoščevati. Čeprav sta mu slavo prinesla tiramisu in mascarpone torta, je zbirka receptov z mehkim sirom precej bolj pestra in raznolika, saj ga lahko dodate tako sladkim kot tudi slanim in glavnim jedem. Če ne veste, kako uporabiti mascarpone – odlično pa se obnese pri pripravi krem za rolade, sladice v kozarcu in drobno pecivo. Čudovito se ujame se tako s čokolado in kakavom kot tudi s sadjem.

mascarpone1

Tiramisu, najenostavnejši način, kako uporabiti mascarpone

Ne veste, kako uporabiti mascarpone? Najpogostejši odgovor na to vprašanje je tiramisu. Gre za znamenito italijansko sladico, ki v prevodu pomeni »potegni me kvišku«. Izdelana je iz plasti posebnih piškotov, prepojenih s kavo ter kremasto zmesjo mehkega sira in surovih jajc. Za piko na i je po vrhu posuta z grenkim kakavom v prahu. Čeprav je originalna sladica okrogle oblike, pa ga največkrat pripravljamo v steklenem kvadratnem pekaču, s katerim poudarimo njegove različne sloje. Čeprav bi morda mislili drugače, pa gre za precej novo sladico, ki se v kuharskih knjigah pojavlja šele po letu 1960.

mascarpone2

Preprosta rolada z kremo

Drugi način, kako uporabiti mascarpone, je rolada s kremo. Iz jajc, sladkorja in mletih orehov specite rahlo biskvitno testo, ga premažite s sirovo kremo in zavijte v rolado. Tako boste dobili enostavno, vendar zelo okusno sladico, ki jo lahko ponudite po nedeljskem kosilu, ob praznovanjih ali le takrat, ko vam bo ostal kak lonček mehkega sira.

mascarpone

Cheesecake oz. mascarpone torta

Cheesecake ali sirova torta je enostavna in hitra sladica, ki ne zahteva peke. Namesto biskvita lahko uporabite zdrobljene piškote ali krekerje, ki jim dodate maslo, nadev pa pripravite iz svežega sira, jajc in sladkorja, po vrhu pa poljubno nadevate s sadjem. Obložite ga lahko z jagodami, vloženimi breskvami, marelicami ali hruškami, pa tudi svežimi borovnicami, malinami, gozdnimi sadeži ter oblijete s fiksirnim želejem. Ta sirova sladica je preprosta in osvežilna, ki jo obožujejo tako otroci kot odrasli.

mascarpone3

Kavne kocke

Preprosta in pregrešno dobra sladica, ki jedce ne navduši samo z okusom, temveč tudi s prikupnim videzom. Njihova edina slabost je, da se ne boste mogli upreti še enemu kosu, pa še enemu, in še enemu … Za kavne kocke pripravite klasični biskvit s kakavom in rumom, ki ga navlažite z espresso kavo in rumom ter nadevate s kremo iz sira, sladkorja v prahu in sladke smetane. Skoraj podobno kot tiramisu, le da namesto piškotov uporabite biskvit.

Mehki sir v glavnih jedeh

Italijani mehki sir pogosto uporabljajo tudi kot »primo piatto« oz. za jedi iz testenin in riža ter kot dodatek omakam za testenine. Zelo se poda tudi k morski hrani, tunini, paradižniku in dimljenemu lososu. Iz mehkega sira lahko pripravite okusno omako s pršutom, ga uporabite kot gosto omako k testeninam, v rižotah pa ga uporabljajo namesto masla in ga vmešajo tik pred zdajci. Podobno ga lahko dodate tudi polenti ali pire krompirju. Mehki sir lahko uporabite tudi z mesom – pri takšnih in drugačnih omakah namesto smetane uporabite žlico mehkega sira. Ne rabite veliko, le malo domišlije in takoj boste dobili idejo, kako uporabiti mascarpone.