dom

Primerne barve za hodnik se dobro mešajo

Notranja arhitektura napoveduje, da se v temnejše in manjše prostore umestijo svetlejši odtenki sten, ter se kombinirajo s temnejšim pohištvom, okvirji vrat ali razno prikupno dekoracijo. Za svoj hodnik lahko izberete tudi temnejše odtenke, le da uporabite svetle in sproščene kontraste. Ob temni barvi bo soba videti manjša, ob izbiri svetlih barv pa večja, odprta in svetlejša.

Medtem ko se odločate, katere barve za hodnik bi izbrali, naj vam še povemo, da je izredno priljubljen siv ton, ki se lahko čudovito kombinira. Zraven nje pa tudi razne pastelne nianse, kot so vanilja, meta in žajbelj.

barve za hodnik3

Siva kot primarna izbira

Razni odtenki sive so odlična izbira, saj tako majhen ali velik hodnik naredijo bolj prostoren in svež. Tukaj se lahko igrate s hladnimi spektri odtenkov in ustvarite lepo notranjo arhitekturo, ki bo zaokrožila in poudarila sam prostor. Siva, kot primarna izbira, se lahko izbere za primerne barve za hodnik, saj se odlično kombinira z rjavo, belo, modro, rožnato, rumeno, zeleno ali oranžno.

Tukaj je še nekaj idej z mehkimi prehodi, ki bodo prava paša za oči: bež in mlečna, turkizna in modra ali siva in rjava. Siva spada med pastelne tone in simbolizira eleganco, priljubljenost in odprtost, zato je primerna tako za hodnike kot tudi ostale sobe.

barve za hodnik

Katere barve za hodnik izbrati in kako delujejo na prostor?

Vsaka barva po svoje oplemeniti izbran prostor in prav tako vpliva na vaše počutje. Če opredelimo, bi rekli, da svetlejši odtenki optično prostor povečajo ter dajejo občutek miru, medtem ko temnejši spodbujajo učinkovitost in dobre odločitve, ob enem pa prav tako prostor naredijo manjši in ožji. Po spektru barv sta bela in siva najmanj izraziti in se lahko lepo podata k številnim odtenkom drugih želenih barv.

Primerne barve za hodnik, ki ga oplemenitijo, so med drugim sivobeli toni, ki so zelo pogosta izbira prav tako za zunanje fasade in druge prostore. Pozitiven vpliv, svetlost, modernost ter prostornost so lastnosti, ki jih nosita.

barve za hodnik2

Različne tehnike nanosa

Tako kot različne lestvice barvnih odtenkov poznamo tudi različne tehnike njihovega nanosa na stene. Glede na to kakšen videz bi si želeli, vam lahko mojstri pričarajo le-tega, z raznimi tehnikami nanosa, ki bodo prostor umetniško popestrile in ga naredili unikatnega.

barva za hodnik - siva

Pa si poglejmo te tehnike:

  • ombre, je tehnika pleskanja, pri kateri določen odtenek, počasi prehaja iz temnega k svetlemu. To je zanimiv trend, ki krasi že mnoga stanovanja.
  • Groba obdelava, pri kateri z dekorativnimi tehnikami mojstri ustvarijo rustikalno ali razbrazdano, na primer, skorji podobno površino, ki popestri dolgočasno ali neravno steno.
  • Pleskanje z gobico, ki ustvari umetniški videz in unikatnost. Izbrati morate le primarno in sekundarno izbiro, s katero popestrite videz primarne nianse.
  • Pleskanje z reliefnimi valji je posebej primerno za steno, ki jo želite poudariti ali z njo popestriti del prostora.
  • Tehnika brisanja je posebej primerna za majhne sobe, ki jim da višino in prostornost ter jih ob enem oživi.pleskanje

Poznamo torej več tehnik, ki steno spremenijo z unikatno poslikavo, z dekorativnimi tehnikami, ki so opisane zgoraj, s kaligrafijo (tehnika ročnega pisanja, ki ima prav poseben čar in izžareva pridih daljnega vzhoda), razne poslikave, stenske nalepke, fototapete ali navadne tapete.Primerne barve za hodnik so torej lahko povsem po želji in stilu, ki ga želite umestiti v svoj predhodni prostor. Na voljo je široka paleta barv in odtenkov, ki jih lahko prikupno kombinirate. Med izredno priljubljenimi je siva barva, v vseh svojih odtenkih. Poglejte različne tehnike, ki so na voljo in si ustvarite prostor, ki vam bo v zadovoljstvo.