prehrana in zdravje

Koliko vode na dan je priporočljivo popiti?

Če pogledamo splošno, vsebuje voda okoli 60-70 % naše teže (pri otrocih je večji delež, ki se s starostjo tudi manjša), s katero so oskrbljeni vsi organi in celice, ki jo potrebujejo. Naše telo je kot »vreča« vode, v kateri neprestano potekajo življenjski procesi.

Za to, da bi vedeli, koliko vode popiti na dan, je treba upoštevati dejavnike, kot so: teža, spol, stopnja telesne aktivnosti, zaužita hrana, zdravstveno stanje in podobno. Kot vidite, se razlikuje do vsakega posameznika in tudi za vsako telo posebej.

zastajanje vode v telesu

Funkcija vode v telesu

Naše telo preko vode opravlja mnogo procesov, pri katerih med drugim:

 • uravnava telesno temperaturo,
 • pridno oskrbuje celice s hranili in kisikom,
 • varuje organe, vezivna tkiva ter sklepe,
 • odstranjuje odpadne snovi iz telesa.

Nahaja se torej v prebavilih, sklepih in ostalih telesnih tekočinah. Kar je zaužitega, pa seveda mora tudi nekako ven iz telesa, zato človeško telo vodo zelo pogosto izgublja s svojim normalnim delovanjem.

voda1

Koliko vode popiti na dan, za normalno delovanje telesa?

Število oz. količina, ki jo mora odrasel človek zaužiti na dnevni bazi, je popolnoma odvisno od tega, koliko je aktiven, koliko se poti, in podobno. Ker je veliko, izgubimo že preko ledvic, pljuč, kože in črevesja, jo je treba redno nadomeščati, z uživanjem novih tekočin ter hrane, ki vsebuje vodo.

Glede na to, koliko ste aktivni, dodajajte vodo na redni bazi, saj lahko kaj hitro pride do blage do zmerne dehidracije, ki pa vodi v hujše simptome, kot so bruhanje, driska in izsušitev.

voda

Koliko vode na dan pa dejansko potrebujemo?

V povprečju bi moral odrasel človek zaužiti od 2-3 L vode na dan, ali drugače povedano, 1 L vode na 25 kg telesne teže. Potrebe se povečajo ob vročini in telesni dejavnosti, kjer bodite tudi pozorni, da ostanete hidrirani, saj je lahko veliko, izgubite že s potenjem. Kadar ste športno aktivni, dodajte tudi kakšne elektrolite, da lahko nadomestite izgubo le-teh.

Posebej pozorne morajo biti tudi nosečnice in doječe matere, otroci, starejši ljudje ter osebe, ki imajo kakšne zdravstvene težave, kot so: vročina, bruhanje, driska.

prisotnost vode v telesu

Simptomi pomanjkanja vode

Koliko vode na dan popijete, vam bo pokazalo tudi telo samo, s tem, ko boste nenehno žejni ali vas bo obiskal kakšen drug simptom, kot na primer:

 • zmeren do hud glavobol – migrena,
 • utrujenost,
 • izguba teka in suha usta,
 • pospešen utrip srca,
 • izguba koncentracije čez dan,
 • bruhanje, driska.

Dehidracija se lahko kaj hitro pojavi, kadar telesu primanjkuje tekočine. In ker jo izgubite več, kot je nadomestite, to telo pahne v stres, ki se ga loti na različne načine. Delimo jo na: akutno in kronično. Akutna je posledica intenzivne telesne aktivnosti in akutni driski, medtem ko kronična nastane zaradi nezadostnega nadomeščanja potrebne tekočine v daljšem časovnem obdobju. Ta je lahko blage do hude oblike in lahko vodi tudi v smrt.

Subjektivni znak, da je telo dehidrirano, je žeja. Njeno stopnjo merimo predvsem v količini ter barvi urina:

 • hidrirano telo – svetlo rumene do prozorne barve,
 • dehidrirano telo – temen do rjavkast urin.

sadje

Hrana, s katero pomagamo pri hidraciji telesa

Koliko vode na dan popijemo, ni toliko relevantno, če ni kombinirano s hrano, ki prav tako lahko nadomesti izgubljene vitamine, minerale in druge snovi, ki jih telo med aktivnostjo izloči. Kot primer lahko rečemo, da če izgubite 3 % telesne teže, jo lahko ustrezno nadomestite oz. zaužijete z ustrezno hrano, ki vsebuje sol, sladkor ali pa izoosmolarne tekočine. Zakaj?

Ker vsebujejo hranila, ki jih telo potrebuje po tem, ko je izgubilo vso tekočino. Ne priporočamo vam, da tekočino nadomestite s pitjem kave, gaziranih in alkoholnih pijač, saj le-te delujejo blago diuretično in pospešujejo izločanje vode iz telesa.

Na dnevni bazi se torej priporoča vnos tekočin, kot so: mleko, juha, voda ali kot sestavino hrane: zelejavo in sadje, ki je sestavljeno iz vode. Dobra praksa, da boste vedeli, koliko vode na dan ste popili, je začetek dneva s kozarcem vode, nato pa steklenica z gumicami, pri kateri prestavite 1, vedno, kadar popijete celotno steklenico.

Poskusite, lahko je!