dom

Sobne rastline ki dobro shajajo tudi z malo svetlobe

V kolikor v naše domovanje ali pisarno ne zaide veliko sonca, si lahko omislimo nekatere sobne rastline za temnejše prostore. Lončnice imajo različne zahteve glede tega, kakor tudi glede same nege, zato z njimi lahko oplemenitimo tudi tovrstne kotičke. Izboljšale nam bodo zrak, nekatere pa imajo zmožnost tudi čistiti različne toksine. Poleg funkcionalnosti pa bodo sobne rože za temne prostore dale tudi svež in organski videz morebitnemu pustemu predelu ter tako poskrbele za dvig kakovosti bivanja. Na razpolago je kar nekaj vrst, ki nas bodo očarale s svojo prikupnostjo in enostavnostjo vzdrževanja, zato je v nadaljevanju nekaj predlogov, katero izbrati glede na njihove karakteristike.

sobne rastline (1)

Katere sobne rože za temne prostore so najmanj zahtevne?

Če se najprej osredotočimo na tiste, ki ne potrebujejo veliko, je kratek seznam priporočenih naslednji:

  1. Taščin jezik: nekoč zelo priljubljen v veliko gospodinjstvih, izvira iz tropskih predelov Afrike, odličen pa je zaradi svojih očiščevalnih zmožnosti (iz zraka prežene benzen, formaldehid ipd.) in preskrbe s kisikom. Zalivanje potrebuje le vsakih 14 dni do 6 tednov in je tako primeren za vse tiste, ki pozabljajo zalivati. Njegovi zašiljeni listi in barvni odtenki zelene ter rumene bodo ustvarili živahno podobo, raste pa počasi.
  2. Potos: dober odganjalec toksinov in primeren za pozabljive zalivalce, upoštevati pa moramo, da se lahko precej razraste kot plezalka, zato razmislimo, kam ga bomo namestili. Poda se v razne viseče košarice in makrame mreže, ki so že bile nekoč popularne, ali pa z njimi lahko obdamo kar svoje police.
  3. Filodendron: če smo popolni nepoznavalci in ne vemo, kje pričeti z lončnicami, je filodendron lahko naša prva izbira.
  4. Kraljevska begonija: s srčastimi listi in simpatičnimi barvami, ki iz temno roza prehajajo v belo in nato v zeleno ter se končajo s temno obrobo, bodo delovale očarljivo, zato njena popularnost ne preseneča.
  5. Vodni bambus: je nadvse preprost, njegovo ime pa odraža njegovo bistveno lastnost, namreč ne potrebuje niti prsti za svoj obstoj. Poskrbimo le za to, da bodo njegove korenine ves čas v vodi, zamenjamo pa jo na nekaj tednov. Postavimo ga lahko v različne vaze in umetelne kozarce.
    sobne rastline1.1

Kljub temu, da pri vseh naštetih in mnogo drugih ne gre za zapleteno nego, pa se moramo pri nekaterih ozirati na njihove temperaturne zahteve. Petnajst stopinj je za mnoge idealna spodnja meja, zgornja pa do petindvajset stopinj, saj prihajajo iz eksotičnih okolij, nekatere prenesejo tudi nekoliko več.

sobne rastline4

Nekatere sobne rože za temne prostore, ki jim moramo nameniti nekoliko več skrb

Nekoliko več našega angažmaja pa potrebujejo naslednje sobne rože za temne prostore, ki bodo primerne za tiste bolj izkušene:

  • Kalateja: prihaja iz tropskih predelov Afrike in Azije, lično oblikovani listi pa imajo zebrast vzorec zelenih odtenkov. Potrebuje precej vlage, zato ji poleg zalivanja dvakrat tedensko pomagamo tudi s pršenjem z vodo z razpršilko. Vsako pomlad jo moramo presaditi.
  • Lilija miru: njena zanimivost je, da nas bo z belimi cvetovi razveseljevala večkrat na leto (z več svetlobe sicer bolj pogosto), paziti pa moramo, da je ne zalivamo preveč, kar je najpogostejši vzrok, da nam ne uspeva.
  • Adiantum: čudovita praprot, ki zahteva zelo topel in vlažen zrak, zato jo moramo večkrat dnevno popršiti s toplo vodo. Prst mora biti stalno vlažna, toda ne premočena.

sobne rastline1

Pravočasno preverimo, kaj potrebujejo sobne rastline za temnejše prostore

Popolna ali prevelika tema pa seveda tudi za tiste najbolj vzdržljive sobne rože za temne prostore ne pride v poštev, v takih pogojih namreč najboljše uspevajo le gobe. Tako se natančno pozanimajmo o vseh pogojih zanje in če imamo hišne ljubljenčke, moramo izbrati take, ki ne bodo strupene, v primeru da bi jih le-ti lahko pogrizli.
sobne rastline3.1