prehrana in zdravje

Katero meso vsebuje največ železa?

Za naše zdravje so nadvse pomembni različni minerali, ki jih je najbolje prejeti z različnimi živili. Med drugim se mora na našem jedilniku znajti hrana ki vsebuje veliko železa, saj ta izjemni mineral preko rdečih krvnih celic po telesu prenaša kisik. Na dan ga moramo prejeti vsaj 18 mg, nemalo ljudi pa ima težave s tem, koliko ga dejansko lahko absorbirajo. Zmožnost slednjega se namreč navezuje na naše že obstoječe zaloge in če so te majhne, izgubljamo še bolj, dolgoročno pa nas to vodi v slabokrvnost, utrujenost, hitro zadihanost, bledo kožo in druge težave, ki vplivajo na imunski sistem in srce ter tudi na zaplete med nosečnostjo ter slabšo rast in razvoj otrok. Rizične skupine so:
jetra

  • ženske, saj z menstruacijo izgubljajo kri;
  • otroci in dojenčki, ki so se prezgodaj rodili ali imeli nizko težo ob rojstvu ali pa ne dobijo tega minerala z mlekom oziroma mlečno formulo ter neješči otroci s slabo sestavljenimi obroki;
  • vegani in vegetarijanci, ki ga ne nadomeščajo dovolj z nemesnimi živili;
  • darovalci krvi;
  • bolniki z boleznimi prebavil, kot je celiakija, rak, razjede itd., saj absorbiranje poteka v tankem črevesju in kakršna koli motnja vpliva na to, podobno je lahko tudi pri osebah, ki so jim kirurško odstranili del črevesja na tem predelu;
  • ter drugi.

Pomanjkanje v blagi obliki ni tako problematično, zagotovo pa ga moramo nasloviti oziroma odpraviti, če je dlje trajajoče, saj ga telo samo ne more proizvajati in tako nadomestiti manko. Zdravnik nam bo predpisal različne dodatke v obliki tablet ali tekočine in preverjal naše stanje na vsakih nekaj mesecev, če so se nam ravni popravile. Ti dodatki lahko povzročajo zaprtost ali diarejo, trebušne krče in druge podobne težave, zato se posvetujmo glede doziranja.

železo v prehrani

Najvišje vrednosti ali katero meso ima največ železa na sto gramov porcije

Različni prehranski dodatki sicer lahko le deloma pomagajo, toda še vedno je na prvem mestu naša naloga urediti svoj jedilnik. Če pregledamo različne vire, katero meso ima največ železa, bomo našli podatke, da se sem uvrščajo:
meso z največ železa

  • školjke,
  • svinjina,
  • drobovina, kot so jetra, možgani, srce itd.
  • puran,
  • jagnjetina,
  • ribe idr.

Na primer iz 100 g govejih jeter prejmemo dobrih 6, iz jagnječnih pa celo 11 mg. Sardine imajo preko 6, školjke približno 3, s puranom pa ga dobimo skoraj 1,5 mg. Da bomo najhitreje lahko prepoznali, katero meso ima največ železa, se lahko orientiramo tudi po barvi – velja pravilo, da bolj je rdeče, več ga ima. Vsekakor morajo biti pri tem previdni tisti, ki rdečega ne smejo prekomerno uživati oziroma ga sploh ne smejo, to so ljudje z visokim holesterolom, srčnimi boleznimi in tisti, ki imajo v družini raka. Tako je, vzporedno z vedenjem o tem, katero meso ima največ železa, treba upoštevati tudi naše zdravstveno stanje, da bomo znali izbrati in kombinirati zdrave sestavine.

katero meso vsebuje največ železa3

Druga hrana ki vsebuje veliko železa

Poleg poznavanja, katero meso ima največ železa, je koristno poznati tudi nekatere rastlinske in druge alternative, s katerimi ga lahko še dodatno pridobimo. Če ga vnašamo zgolj z rastlinskimi živili, je treba sicer vedeti, da je z njimi absorpcija nekoliko težja, toda kljub temu lahko najdemo bogate vire in sploh v kombinaciji z različnimi vitamini jo lahko pospešimo (dober za to je recimo vitamin C). Med pomembne vire se uvrščajo:

  • špinača,
  • stročnice (fižol, čičerika, leča, soja, grah),
  • bučna semena,
  • kvinoja,
  • brokoli,
  • tofu
  • in tudi temna čokolada itd.

Rdeča leča je na primer zelo bogata s preko 9, indijski oreščki pa s 5 mg, špinača, suhe marelice in tofu pa se gibljejo okoli 3 mg.  Tej vrednosti so blizu tudi jajca. Poskrbimo torej za uravnotežene in polnovredne obroke, ki nam bodo zagotovili vse potrebne minerale.

železo (1)