prehrana in zdravje

5 jedi za v skrinjo, ki prihranijo na času

Vsak od nas si želi sveže pripravljeno kosilo, katero niso testenine s preprosto sirovo ali mesno omako. Vendar v današnjem tempu življenja, enostavno ni vsak dan časa za tako obilno in sveže kosilo. Zato je izum zamrzovalnika nadvse priročen. Zamrzovanje kuhane hrane izjemno prihrani čas med tednom, ko enostavno ne utegnemo pripraviti obroka od samega začetka. Tako lahko načrtujemo v naprej in pripravimo obilen obrok kot je jota ali ričet, katerega lahko ustrezno zapakiramo in zamrznemo, za krizne dni brez prostega časa.

Seveda, pa preden začnemo zamrzovalnik polniti z vsemi možnimi sestavinami, je priporočljivo preveriti katere ne sodijo v skrinjo. To so naprimer, krompir, mlečni izdelki, majoneza in druge omake z jajc, ocvrta hrana in že odtajana hrana. Ti nikakor ne smemo zamrzovati!

Zamrzovanje kuhane hrane prihrani na času

Torej, katere so že pripravljene jedi za v skrinjo? Najbolj pogoste jedi za v skrinjo gotovo enolončnice. Golaž, jota, ričet, sarme iz kislega zelja, pasulj, obare, juhe,… za te hrane je znano, da so najboljše ko jih kuhamo v večji količini. Kar je idealno za shranjevanje na nizkih temperaturah. Seveda, pa so primerne tudi druge jedi za celo družino. 5 jedi za v skrinjo, ki prihranijo na času lahko poiščete na spletu.

piščanec z arašidi

Piščanec z arašidi

Piščanec z arašidi je okusna in hitro pripravljena jed, katera je popolnoma primerna za hranjenje v zamzrovalniku. Čas priprave je samo 25 minut. Zraven lahko priložimo riž, in tako imamo izredno okusno je s katero se lahko razvajamo tudi večkrat.

zelenjavni curry

Zelenjavni curry

Indijska kuhinja vedno znova navdušuje s pestrimi sestavinami in hitro pripravo hrane. Priprava nam vzame samo 40 minut. Če upoštevamo, da gre za zdrave in pretežno zelenjavne jedi z manj maščobami, nismo več v dilemi. Naj vam tekne zelenjavni curry oz. kari!

jed ki jo lahko zmrznemo

Goveji golaž

Da bo golaž res pravi, ga je treba kuhati dolgo in počasi. Najboljši je, če ga skuhamo v kotličku nad odprtim ognjem. Kar pomeni, a smo si nakuhali veliko zaloge še za druge dni. Z golažom ni veliko dela, ampak traja vseeno malo dlje saj se kuha počasi. Čas kuhanja je 2 uri in 45 minut.

Mesna lazanja

Mesna lazanja

Ta sočna specialiteta je že vrsto let ena izmed bolj znanih in priljubljenih italijanskih jedi. Njene ostanke boste enostavno zapakirali in pospravili v skrinjo. Čas priprave je 2 ure in 20 minut.

lečna juha zelenjavo

Lečna juha z zelenjavo

Ker leča vsebuje veliko lahko prebavljivih beljakovin in vlaknin ter ima nizko energijsko vrednost, je idealno živilo za shujševalne diete. Odlična je tudi za pospeševanje in uravnavanje prebave, zato prav nič ne čakajte, temveč si zdravo lečno juho z zelenjavo pripravite že danes! Kuha vam bo vzela uro in 5 minut časa.

jedi za v skrinjo

Priročne jedi za v skrinjo

Take hrane so izredno priročne za dni, ko preprosto nimate časa za pripravo kosila ali večerje. Obroki se pripravijo v naprej in hranijo na dovolj nizkih temperaturah za ponovno uporabo. Tukaj smo vam našteli 5 obrokov primernih za zamrzovanje, veliko več izbire pa najdete tudi na spletu. Izbor je širok in raznolik, primeren za vse okuse. Njihove recepte lahko poiščete od več različnih kuharjev, tako boste našli tistega kater prav vam in vaši družini najbolj odgovarja.