prehrana in zdravje

Natančno merjenje temperature telesa z brezstično tehnologijo

Inovacije, ki se pojavljajo v zdravstveni tehnologiji, so zagotovo odločilnega pomena za izboljšanje našega vsakdana. Zagotovo bi se strinjali, če vam rečemo, da smo v zadnjih letih priča neverjetnemu razvoju brezstičnih tehnologij, ki prevzemajo ključno vlogo pri zdravstvenem varstvu. Med njimi seveda izstopa ena od najpomembnejših naprav, ki jo vsi poznamo: napreden digitalni termometer za merjenje telesne temperature.

V času pandemije in tudi v tem trenutku je priporočljiva uporaba takšnega instrumenta, saj zagotavlja delovanje brez stika s kožo bolnika ali merjeno površino. Tako je tudi postal termometer za merjenje telesne temperature sinonim za udobje ter zanesljivost merjenja, brez nepotrebnega stresa.

digitalni termometer za merjenje telesne temp

Kako delujejo?

Digitalni termometer za merjenje telesne temperature je postal nepogrešljiv pripomoček v domačem okolju, zdravstvenih ustanovah in drugih okoljih, kjer je natančno spremljanje telesne temperature ključnega pomena. Njihovo preprosto delovanje in natančnost omogočata hitro in zanesljivo merjenje telesne temperature, kar prispeva k učinkovitemu zdravstvenemu varstvu in skrbi za dobro počutje posameznika.

Ta vrsta deluje preko napredne infrardeče tehnologije (končnica IR), ki temelji na zaznavanju toplote preko infrardečega senzorja. Izdelek je primeren za uporabo meritev v ušesu ali na čelu. Uporaben je za celotno družino, saj omogoča hitre in 99,5 % zanesljive rezultate, v samo 1-3 sekunde. Je praktičen in nadvse uporaben, saj lahko z njim merite prav tako temperaturo površin, tekočin in hrane, kot so na primer: mleko, voda v kadi ali hrane, na razdalji 3-5 cm. Delovanje poteka preko baterij.

Enostavno ga vklopite in ga približate v bližini merjene površine ter pritisnete na gumb. Naprava bo v zelo kratkem času izmerila rezultate in vas o tem primerno tudi obvestila z zvokom in obarvanostjo zaslona.

termometer za merjenje telesne temperature

Prednosti brezstičnega merjenja

Zagotovo je termometer za merjenje telesne temperature pripomoček, ki je zelo priročen in uporaben. Njegove prednosti so takšne, da se boste zelo hitro tudi sami odločili za nakup le-tega. Prednosti, ki omogočajo enostavno in brezstresno uporabo kjerkoli in kadarkoli:

 • Vsebuje alarm za vročino
 • higienska uporaba (brez fizičnega stika): kar je izjemno pomembno pri preprečevanju prenosa bolezni in križne kontaminacije med uporabniki. Brezstični pripomočki so še posebej priljubljeni v zdravstvenih ustanovah, kjer je nujno vzdrževanje visokih standardov higiene.
 • Ni ga potrebno »zbijati« po opravljeni meritvi
 • enostavna uporaba: zelo priročno pri otrocih in bolnikih, ki so manj potrpežljivi in občutljivi
 • shranjuje tudi do 32 meritev
 • hitro merjenje, rezultate pokaže v kratkih 0,5 sekunde
 • vsebuje kompaktno, ergonomsko zasnovo
 • ob neuporabi se avtomatično izklopi po določenem času
 • LCD zaslon z večbarvno osvetlitvijo (zelena: ni povišana 35,5-37,3 stopinje C, oranžna: rahlo povišana temperatura 37,4-38 stopinj C ter rdeča: povišana 38,1-43 stopinj C)
 • primeren za uporabo celotne družine, tudi hišnih ljubljenčkov
 • večnamenska uporaba (nekateri modeli nudijo prav tako meritev temperature prostora, tekočin in površin).

Seveda ima tudi nekaj pomanjkljivosti, ki pa niso drastične za samega uporabnika. Je namreč malenkost dražji in ima dodatne stroške za nakup baterij in ušesnih nastavkov.

merjenje temperature telesa

Termometer za merjenje telesne temperature in njegova cena

Brezstične digitalne merilce si lahko zagotovite npr. v lekarnah, bolje založenih trgovinah ali drogerijah. Našli boste različne vrste, moči in funkcionalnosti. Glede na blagovno znamko, lastnosti, moč in samo zmogljivost so ocenjeni z različno ceno, ki se v osnovi giblje od 39 € do 80 €.

Z razvojem tehnologije in inovacijami v zdravstveni tehnologiji se lahko nadejamo še naprednejših funkcij in lastnosti brezstičnih termometrov v prihodnosti. Ti pripomočki bodo še naprej igrali ključno vlogo pri natančnem in udobnem merjenju telesne temperature ter tako prispevali k boljšemu zdravstvenemu varstvu in skrbi za naše dobro počutje.

Sama uporaba takšnega brezstičnega digitalnega termometra prinaša številne praktične prednosti, ki poenostavijo merjenje telesne temperature in zagotavljajo natančne ter higienske rezultate. Z njihovo pomočjo lahko učinkovito spremljate temperaturo telesa in tako prispevate k skrbi za zdravje in dobro počutje.